Η κατάσταση στην Ιταλία είναι λιγότερη δραματική, αλλά πολύ σοβαρή» υπογραμμίζει το Reuters και συνεχίζει πως μετά τον Renzi βασική και πρώτη προτεραιότητα είναι οι ιταλικές τράπεζες
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται η συντριπτική επικράτηση του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα, η οποία οδήγησε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Matteo Renzi στην παραίτηση.
Ο Τύπος κάνει λόγο για «χιονοστιβάδα» σε Ιταλία και Ευρώπη και οργή των Ιταλών ψηφοφόρων κατά της κυβέρνησης Renzi, η οποία εκφράστηκε μέσω του δημοψηφίσματος.
Στο επίκεντρο βεβαίως βρίσκεται και η ανησυχία για τις ιταλικές τράπεζες.
Ιταλικός Τύπος
Στον θρίαμβο του Όχι στο χθεσινό δημοψήφισμα στην Ιταλία και στην παραίτηση του Matteo Renzi αναφέρονται σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου.
Η Corriere della Sera γράφει ότι «το Όχι επικράτησε με 59%, ο Renzi παραιτείται» και πλέον διερωτάται τι γίνεται από εδώ και πέρα και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της Ιταλίας.
Για "θρίαμβο του όχι" που συνέτριψε τον Renzi κάνει λόγο η La Repubblica, απεικονίζοντας τον Renzi με το κεφάλι σκυφτό κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του και με λεζάντα: «Τα δάκρυα του Renzi: έχω εντολή να πάω σπίτι μου».
H La Stampa χαρακτηρίζεi «χιονοστιβάδα» το Όχι του ιταλικού λαού ενώ στο πρωτοσέλιδο της η il manifesto, στο οποίο φαίνεται ο Ιταλός πρωθυπουργός να αποχωρεί με τον τίτλο να γράφει "Bello Ciao" (Αντίο όμορφε) αξιοποιώντας την έκφραση του Μπερλουσκόνι που καλούσε τους ψηφοφόρους να πουν "Ciao" στον Renzi.
Από την πλευρά του το Reuters υπογραμμίζει ότι οι Ιταλοί ψήφισαν για την αβεβαιότητα και όχι για την κρίση.
«Το αποτέλεσμα στην Ιταλία είναι το τρίτο πλήγμα για την πολιτικό κατεστημένο μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νίκη του Trump στις ΗΠΑ.
Reuters
Η κατάσταση στην Ιταλία είναι λιγότερη δραματική, αλλά πολύ σοβαρή» υπογραμμίζει το Reuters και συνεχίζει πως μετά τον Renzi βασική και πρώτη προτεραιότητα είναι οι ιταλικές τράπεζες.
«Η Ιταλία έχει ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση.
Ήταν στις εκλογές του 2013 που δεν υπήρξε κάποιος ξεκάθαρος νικητής και έτσι τα δύο μεγάλα κόμματα αναγκάστηκαν να στηρίξουν μία αδύναμη κυβέρνηση.
Τώρα όμως τα πράγματα είναι χειρότερα» υπογραμμίζει το Reuters.
Deutsche Welle
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο χθεσινό δημοψήφισμα ήταν εντυπωσιακή: 68,4%, περισσότεροι από τις Ευρωεκλογές τoυ 2014, αναφέρει η Deutsche Well.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Renzi ανήγγειλε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση την παραίτησή του, την οποία και θα επισημοποιήσει σήμερα το απόγευμα σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella.
«Οι ιταλοί έκαναν μια σαφή επιλογή», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και πρωθυπουργός της χώρας, παραδεχόμενος ότι δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειές που κατέβαλε, να πετύχει τον στόχο του, «και για τον λόγο αυτό, η πορεία της κυβέρνησης τελειώνει εδώ».
Η Ιταλοί, δηλαδή, πέρα από την επιλογή επί των προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών, έδειξαν ότι ο Renzi δεν αντιπροσωπεύει πλέον την ανανέωση και την καινοτομία, με την οποία είχε ταυτισθεί από πολλούς στις αρχές του 2014, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία.
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Όλοι οι σχολιαστές τώρα διερωτώνται τι ακριβώς θα συμβεί. Τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα του Βορρά και ένα μεγάλο μέρος της Φόρτσα Ιτάλια ζητούν να οδηγηθεί άμεσα η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Τα στελέχη, αντιθέτως, της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρούν ότι μπορεί να συσταθεί νέα κυβέρνηση με διαφορετικό πρωθυπουργό.
Όλοι γνωρίζουν, παράλληλα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας.
Θα εξακριβώσει, πρώτα απ’ όλα, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα στέλεχος της κεντροαριστεράς ή ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής.
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, πριν από την προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει - ούτως ή άλλως- να συμφωνηθεί και να ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, από τη στιγμή που ο σημερινός βασίζεται στην απλή αναλογική για την γερουσία, ενώ σε ό,τι αφορά τη βουλή, προσφέρει σημαντικό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Kύριος στόχος, βέβαια, είναι να αποφευχθεί και η επικίνδυνη άνοδος του σπρεντ, όπως και να προστατευθούν οι ιταλικές τράπεζες που συνεχίζουν να χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, αρχίζοντας από την Monte dei Paschi di Siena.
Ανάγκη για νέες απαντήσεις
Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις ζυμώσεις και τις ενδεχόμενες συμφωνίες των επόμενων ημερών.
Σήμερα, όμως, προκύπτει με σαφήνεια πως το «όχι» του χθεσινού δημοψηφίσματος οφείλεται και σε πολύ αμεσότερα προβλήματα. Στο ότι, δηλαδή, η οικονομική κρίση στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί, στο ότι πολλοί νέοι έχουν απογοητευθεί και έχουν σταματήσει πλέον να ψάχνουν δουλειά και σε μια αποτυχημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας.
Σε προκλήσεις και προβλήματα δηλαδή, για τα οποία όλη η ιταλική πολιτική, από εδώ και πέρα, θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει νέες απαντήσεις.
ΜΝΙ
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi δήλωσε την Κυριακή ότι θα παραιτηθεί μετά από τη μαζική απόρριψη από τους ψηφοφόρους των συνταγματικών αλλαγών που πρότεινε.
Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις μεταρρυθμίσεις Renzi, σημειώνοντας μάλιστα προσέλευση 70%, το υψηλότερο για δημοψήφισμα την τελευταία 20ετία.
Το «Όχι» κέρδισε.
Η εμπειρία της κυβέρνησής μου τελειώνει σήμερα, δήλωσε ο Renzi.
«Η ήττα είναι εντελώς στους ώμους μου, είναι δική μου ευθύνη και εγώ θα αντιμετωπίσω τις συνέπειες».
Η ιταλική ψήφος θεωρείται ευρέως ως το βαρόμετρο των λαϊκιστών στην Ευρώπη, μετά την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο και την πρόσφατη εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ.
Αν και οι ψηφοφόροι στην Αυστρία απέρριψαν τον ακροδεξιό υποψήφιο Norbert Hofer στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, το ιταλικό δημοψήφισμα έδειξε τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων παραμένει σε άνοδο.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, το ιταλικό δημοψήφισμα έγινε, εν μέρει, για τον Renzi, επιτρέποντας στους ψηφοφόρους να εκφράσουν την οργή τους για τα οικονομικά δεινά της Ιταλίας.
Οι αλλαγές που πρότεινε ήταν η πρώτη σημαντική προσπάθεια για συνταγματική μεταρρύθμιση από το δημοψήφισμα του 1946, όταν οι Ιταλοί κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ της μοναρχίας και δημοκρατίας.
Financial Times
Σε μια νέα εποχή αστάθειας εισέρχεται η Ιταλία, μετά το "Όχι" των Ιταλών στην πρόταση για συνταγματική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με σημερινή ανάλυση των Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν ήταν μόνο η ανάδειξη του "Όχι", αλλά η κλίμακα της διαφοράς.
Δεν ήταν μόνο η απώλεια - που οι δημοσκόποι περίμεναν - αλλά η κλίμακα.
Το στρατόπεδο του "Ναι", του Μ. Renzi έχασε σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες και επικράτησε μόνο σε τρεις περιοχές: Emilia-Romagna, Tuscany και Trentino Alto-Adige.
Σε τεράστιες περιφέρειες της χώρας, δεν ήταν καν κοντά, ενώ αγωνίστηκε στις νότιες περιοχές της Ιταλίας να υπερβεί τις 40 ποσοστιαίες μονάδες.
Η εκπληκτικά βαριά ήττα ανοίγει μια νέα φάση στην ιταλική πολιτική σκηνή που θα είναι φορτωμένη με αβεβαιότητα και πιθανές παγίδες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ο Renzi θα ανέβει στο λόφο Quirinal στο κέντρο της Ρώμης για να ανακοινώσει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ιταλίας, Sergio Mattarella, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνει του τι θα επακολουθήσει.
Αλλά μετά από αυτό, όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά, αναφέρουν οι Financial Times.
Η ηχηρή φύση της ήττας του Renzi είναι πιο πιθανό να αποκλείσει μία από τις επιλογές που είχε ήδη προβλεφθεί για τον Mattarella: να του προσφέρει την ευκαιρία να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ο Mattarella να προσπαθήσει να βρει έναν άλλο ανώτερο υπάλληλο του PD - τον υπουργό Οικονομικών Pier Carlo Padoan ή τον Pietro Grasso, πρόεδρο της Γερουσίας - να αναλάβει την κυβέρνηση και να προσπαθήσει να εξομαλύνει τις πιέσεις στις αγορές.
Αλλά δεν αποκλείεται να δούμε ένα κυμα αντίστασης από τους ηγέτες του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λίγκας του Βορρά, τα κόμματα που αγωνίστηκαν πιο επιθετικά για να ανακόψουν τις μεταρρυθμίσεις του Renzi και έχουν σθεναρά ζητήσει νέες εκλογές άμεσα.
"Οι καιροί έχουν αλλάξει, η κυριαρχία ανήκει στο λαό," ανέφερε ο Beppe Grillo, ο ιδρυτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
«Οι Ιταλοί πρέπει να ψηφίσουν το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.
Η Ιταλία ψήφισε τελευταία στις βουλευτικές εκλογές το 2013.
Ωστόσο, ο Mattarella είναι γνωστό ότι είναι επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διότι η Ιταλία έχει δύο ξεχωριστούς και αντικρουόμενους εκλογικούς νόμους.
Σύμφωνα με τον Mujtaba Rahman, αναλυτή πολιτική στο Eurasia Group στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η «τεράστια απώλεια» για τον Renzi έθεσε "περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά".
Οι επενδυτές θα θέλουν να δουν μια γρήγορη και ομαλή μετάβαση, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάποια αίσθηση ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση επρόκειτο να προχωρήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Αλλά η διαδρομή προς μια τέτοια έκβαση δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, και παρά τις καλές προθέσεις του Mattarella, η ξαφνική αποχώρηση Renzi μπορεί κάλλιστα να αφήσει την Ιταλία ακυβέρνητη, καταλήγουν οι Financial Times.
www.bankingnews.gr
Ο Τύπος κάνει λόγο για «χιονοστιβάδα» σε Ιταλία και Ευρώπη και οργή των Ιταλών ψηφοφόρων κατά της κυβέρνησης Renzi, η οποία εκφράστηκε μέσω του δημοψηφίσματος.
Στο επίκεντρο βεβαίως βρίσκεται και η ανησυχία για τις ιταλικές τράπεζες.
Ιταλικός Τύπος
Στον θρίαμβο του Όχι στο χθεσινό δημοψήφισμα στην Ιταλία και στην παραίτηση του Matteo Renzi αναφέρονται σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου.
Η Corriere della Sera γράφει ότι «το Όχι επικράτησε με 59%, ο Renzi παραιτείται» και πλέον διερωτάται τι γίνεται από εδώ και πέρα και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της Ιταλίας.
Για "θρίαμβο του όχι" που συνέτριψε τον Renzi κάνει λόγο η La Repubblica, απεικονίζοντας τον Renzi με το κεφάλι σκυφτό κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του και με λεζάντα: «Τα δάκρυα του Renzi: έχω εντολή να πάω σπίτι μου».
H La Stampa χαρακτηρίζεi «χιονοστιβάδα» το Όχι του ιταλικού λαού ενώ στο πρωτοσέλιδο της η il manifesto, στο οποίο φαίνεται ο Ιταλός πρωθυπουργός να αποχωρεί με τον τίτλο να γράφει "Bello Ciao" (Αντίο όμορφε) αξιοποιώντας την έκφραση του Μπερλουσκόνι που καλούσε τους ψηφοφόρους να πουν "Ciao" στον Renzi.
Από την πλευρά του το Reuters υπογραμμίζει ότι οι Ιταλοί ψήφισαν για την αβεβαιότητα και όχι για την κρίση.
«Το αποτέλεσμα στην Ιταλία είναι το τρίτο πλήγμα για την πολιτικό κατεστημένο μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νίκη του Trump στις ΗΠΑ.
Reuters
Η κατάσταση στην Ιταλία είναι λιγότερη δραματική, αλλά πολύ σοβαρή» υπογραμμίζει το Reuters και συνεχίζει πως μετά τον Renzi βασική και πρώτη προτεραιότητα είναι οι ιταλικές τράπεζες.
«Η Ιταλία έχει ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση.
Ήταν στις εκλογές του 2013 που δεν υπήρξε κάποιος ξεκάθαρος νικητής και έτσι τα δύο μεγάλα κόμματα αναγκάστηκαν να στηρίξουν μία αδύναμη κυβέρνηση.
Τώρα όμως τα πράγματα είναι χειρότερα» υπογραμμίζει το Reuters.
Deutsche Welle
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο χθεσινό δημοψήφισμα ήταν εντυπωσιακή: 68,4%, περισσότεροι από τις Ευρωεκλογές τoυ 2014, αναφέρει η Deutsche Well.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Renzi ανήγγειλε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση την παραίτησή του, την οποία και θα επισημοποιήσει σήμερα το απόγευμα σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella.
«Οι ιταλοί έκαναν μια σαφή επιλογή», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και πρωθυπουργός της χώρας, παραδεχόμενος ότι δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειές που κατέβαλε, να πετύχει τον στόχο του, «και για τον λόγο αυτό, η πορεία της κυβέρνησης τελειώνει εδώ».
Η Ιταλοί, δηλαδή, πέρα από την επιλογή επί των προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών, έδειξαν ότι ο Renzi δεν αντιπροσωπεύει πλέον την ανανέωση και την καινοτομία, με την οποία είχε ταυτισθεί από πολλούς στις αρχές του 2014, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία.
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Όλοι οι σχολιαστές τώρα διερωτώνται τι ακριβώς θα συμβεί. Τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα του Βορρά και ένα μεγάλο μέρος της Φόρτσα Ιτάλια ζητούν να οδηγηθεί άμεσα η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Τα στελέχη, αντιθέτως, της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρούν ότι μπορεί να συσταθεί νέα κυβέρνηση με διαφορετικό πρωθυπουργό.
Όλοι γνωρίζουν, παράλληλα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας.
Θα εξακριβώσει, πρώτα απ’ όλα, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα στέλεχος της κεντροαριστεράς ή ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής.
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, πριν από την προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει - ούτως ή άλλως- να συμφωνηθεί και να ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, από τη στιγμή που ο σημερινός βασίζεται στην απλή αναλογική για την γερουσία, ενώ σε ό,τι αφορά τη βουλή, προσφέρει σημαντικό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Kύριος στόχος, βέβαια, είναι να αποφευχθεί και η επικίνδυνη άνοδος του σπρεντ, όπως και να προστατευθούν οι ιταλικές τράπεζες που συνεχίζουν να χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, αρχίζοντας από την Monte dei Paschi di Siena.
Ανάγκη για νέες απαντήσεις
Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις ζυμώσεις και τις ενδεχόμενες συμφωνίες των επόμενων ημερών.
Σήμερα, όμως, προκύπτει με σαφήνεια πως το «όχι» του χθεσινού δημοψηφίσματος οφείλεται και σε πολύ αμεσότερα προβλήματα. Στο ότι, δηλαδή, η οικονομική κρίση στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί, στο ότι πολλοί νέοι έχουν απογοητευθεί και έχουν σταματήσει πλέον να ψάχνουν δουλειά και σε μια αποτυχημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας.
Σε προκλήσεις και προβλήματα δηλαδή, για τα οποία όλη η ιταλική πολιτική, από εδώ και πέρα, θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει νέες απαντήσεις.
ΜΝΙ
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi δήλωσε την Κυριακή ότι θα παραιτηθεί μετά από τη μαζική απόρριψη από τους ψηφοφόρους των συνταγματικών αλλαγών που πρότεινε.
Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις μεταρρυθμίσεις Renzi, σημειώνοντας μάλιστα προσέλευση 70%, το υψηλότερο για δημοψήφισμα την τελευταία 20ετία.
Το «Όχι» κέρδισε.
Η εμπειρία της κυβέρνησής μου τελειώνει σήμερα, δήλωσε ο Renzi.
«Η ήττα είναι εντελώς στους ώμους μου, είναι δική μου ευθύνη και εγώ θα αντιμετωπίσω τις συνέπειες».
Η ιταλική ψήφος θεωρείται ευρέως ως το βαρόμετρο των λαϊκιστών στην Ευρώπη, μετά την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο και την πρόσφατη εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ.
Αν και οι ψηφοφόροι στην Αυστρία απέρριψαν τον ακροδεξιό υποψήφιο Norbert Hofer στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, το ιταλικό δημοψήφισμα έδειξε τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων παραμένει σε άνοδο.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, το ιταλικό δημοψήφισμα έγινε, εν μέρει, για τον Renzi, επιτρέποντας στους ψηφοφόρους να εκφράσουν την οργή τους για τα οικονομικά δεινά της Ιταλίας.
Οι αλλαγές που πρότεινε ήταν η πρώτη σημαντική προσπάθεια για συνταγματική μεταρρύθμιση από το δημοψήφισμα του 1946, όταν οι Ιταλοί κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ της μοναρχίας και δημοκρατίας.
Financial Times
Σε μια νέα εποχή αστάθειας εισέρχεται η Ιταλία, μετά το "Όχι" των Ιταλών στην πρόταση για συνταγματική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με σημερινή ανάλυση των Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν ήταν μόνο η ανάδειξη του "Όχι", αλλά η κλίμακα της διαφοράς.
Δεν ήταν μόνο η απώλεια - που οι δημοσκόποι περίμεναν - αλλά η κλίμακα.
Το στρατόπεδο του "Ναι", του Μ. Renzi έχασε σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες και επικράτησε μόνο σε τρεις περιοχές: Emilia-Romagna, Tuscany και Trentino Alto-Adige.
Σε τεράστιες περιφέρειες της χώρας, δεν ήταν καν κοντά, ενώ αγωνίστηκε στις νότιες περιοχές της Ιταλίας να υπερβεί τις 40 ποσοστιαίες μονάδες.
Η εκπληκτικά βαριά ήττα ανοίγει μια νέα φάση στην ιταλική πολιτική σκηνή που θα είναι φορτωμένη με αβεβαιότητα και πιθανές παγίδες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ο Renzi θα ανέβει στο λόφο Quirinal στο κέντρο της Ρώμης για να ανακοινώσει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ιταλίας, Sergio Mattarella, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνει του τι θα επακολουθήσει.
Αλλά μετά από αυτό, όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά, αναφέρουν οι Financial Times.
Η ηχηρή φύση της ήττας του Renzi είναι πιο πιθανό να αποκλείσει μία από τις επιλογές που είχε ήδη προβλεφθεί για τον Mattarella: να του προσφέρει την ευκαιρία να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ο Mattarella να προσπαθήσει να βρει έναν άλλο ανώτερο υπάλληλο του PD - τον υπουργό Οικονομικών Pier Carlo Padoan ή τον Pietro Grasso, πρόεδρο της Γερουσίας - να αναλάβει την κυβέρνηση και να προσπαθήσει να εξομαλύνει τις πιέσεις στις αγορές.
Αλλά δεν αποκλείεται να δούμε ένα κυμα αντίστασης από τους ηγέτες του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λίγκας του Βορρά, τα κόμματα που αγωνίστηκαν πιο επιθετικά για να ανακόψουν τις μεταρρυθμίσεις του Renzi και έχουν σθεναρά ζητήσει νέες εκλογές άμεσα.
"Οι καιροί έχουν αλλάξει, η κυριαρχία ανήκει στο λαό," ανέφερε ο Beppe Grillo, ο ιδρυτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
«Οι Ιταλοί πρέπει να ψηφίσουν το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.
Η Ιταλία ψήφισε τελευταία στις βουλευτικές εκλογές το 2013.
Ωστόσο, ο Mattarella είναι γνωστό ότι είναι επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διότι η Ιταλία έχει δύο ξεχωριστούς και αντικρουόμενους εκλογικούς νόμους.
Σύμφωνα με τον Mujtaba Rahman, αναλυτή πολιτική στο Eurasia Group στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η «τεράστια απώλεια» για τον Renzi έθεσε "περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά".
Οι επενδυτές θα θέλουν να δουν μια γρήγορη και ομαλή μετάβαση, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάποια αίσθηση ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση επρόκειτο να προχωρήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Αλλά η διαδρομή προς μια τέτοια έκβαση δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, και παρά τις καλές προθέσεις του Mattarella, η ξαφνική αποχώρηση Renzi μπορεί κάλλιστα να αφήσει την Ιταλία ακυβέρνητη, καταλήγουν οι Financial Times.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών