Τελευταία Νέα
Διεθνή

Corriere della Sera: Τα πέντε σενάρια για την Ιταλία μετά το Όχι και την παραίτηση Renzi

tags :
Corriere della Sera: Τα πέντε σενάρια για την Ιταλία μετά το Όχι και την παραίτηση Renzi
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, S. Mattarella για την επόμενη ημέρα της Ιταλίας
Στα σενάρια της επόμενης ημέρας για την Ιταλία μετά τη συντριπτική νίκη του Όχι στο δημοψήφισμα και την παραίτηση του Matteo Renzi από την πρωθυπουργία αναφέρεται σε δημοσίευμα της η Corriere della Sera.
Το πρώτο σενάριο θέλει την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών με τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, εξέλιξη που κυρίως προτείνουν οι θιασώτες του «Όχι» με πρώτο και καλύτερο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo.
Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν επιθυμεί την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella να ξαναδίνει στον Matteo Renzi εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Εξέλιξη πάντως που φαίνεται να απέρριψε κατά το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του ο Renzi.
Το τρίτο σενάριο θέλει το σχηματισμό μιας καθαρά τεχνοκρατικής κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται μια ισχυρή προσωπικότητα (πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έπεσε και το όνομα του Mario Draghi).
Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα, και αυτό το σενάριο μοιάζει δύσκολο να υλοποιηθεί, μια και θα απαιτούσε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαφορετική από αυτή που αναδείχθηκε από το δημοσίευμα.
Το τέταρτο σενάριο θέλει το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, της οποίας θα ηγείται μια θεσμική προσωπικότητα κύρους, για παράδειγμα ο πρόεδρος της Γερουσίας, Pietro Grasso, ο οποίος θα αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα νέο εκλογικό νόμο και να προετοιμάσει εκλογές εντός του 2017.
Το πέμπτο σενάριο θέλει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης πολιτικής – τεχνοκρατικής, της οποίας θα ηγείται ένας άνθρωπος κοντά στον πρωθυπουργό που δεν θα έχει όμως το ίδιο δυσκίνητο προφίλ όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και των τραπεζών. Σε αυτήν την περίπτωση, ως ιδανικός υποψήφιος προβάλλει ο νυν υπ. Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, ο οποίος θα καλούνταν να φέρει εις πέρας τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, εγκαινιάζοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης