Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bail in ή bailout η προοπτική των ιταλικών τραπεζών - Πιέσεις για να προχωρήσει η λύση της κρατικής βοήθειας

Bail in ή bailout η προοπτική των ιταλικών τραπεζών - Πιέσεις για να προχωρήσει η λύση της κρατικής βοήθειας
Ήδη υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για διάσωση των ιταλικών τραπεζών από το δημόσιο, με επίκεντρο την περίπτωση της Monte dei Paschi
Στις ιταλικές τράπεζες στρέφεται η προσοχή μετά τον θρίαμβο του «Όχι» το ιταλικό δημοψήφισμα, το οποίο πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις και εντείνει τις ανησυχίες για την επιτυχία των ανακεφαλαιοποιήσεων στις προβληματικές τράπεζες.
Ήδη υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για διάσωση των ιταλικών τραπεζών από το δημόσιο, με επίκεντρο την περίπτωση της Monte dei Paschi, ωστόσο αυτή η επιλογή θα οδηγούσε σε άνοδο το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας.
H Ιταλία ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε διάσωση τραπεζών, τόνισε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ewald Nowotny.
«Η διαφορά μεταξύ της Ιταλίας και άλλων κρατών όπως η Γερμανία και η Αυστρία, είναι ότι, μέχρι στιγμής, στην Ιταλία δεν υπήρξε καμία σημαντική κρατική βοήθεια ή εξαγορές τραπεζών από το δημόσιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Nowotny, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το ενδεχόμενο να χρειαστεί κρατική διάσωση των προβληματικών τραπεζών με κάποιο τρόπο», τόνισε ο Nowotny.
Την Παρασκευή η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera είχε αποκαλύψει πως η Monte Paschi έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στην Κομισιόν για πιθανή κρατική διάσωση και ότι η Ρώμη διαπραγματεύεται ήδη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά πόσο θα μπορούσαν να εξαιρεθούν μικρομολογιούχοι και άλλοι ευάλωτοι πιστωτές από την οδηγία bail-in που προβλέπει το υποχρεωτικό “κούρεμα” των πιστωτών μιας τράπεζας προτού αυτή διασωθεί από το κράτος.
Να σημειωθεί ωστόσο πως προς το παρόν επικρατεί ψυχραιμία και δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για κατάρρευση των μετοχών και bank run.

Από μία κλωστή η διάσωση της Monte dei Paschi

Το 5 δισ. ευρώ σχέδιο διάσωσης της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena κρέμεται από μια κλωστή μετά τη μεγάλη ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η τράπεζα, που επιβαρύνεται από σημαντικό ποσό επισφαλών δανείων, πρέπει να συγκεντρώσει τα χρήματα έως το τέλος του μήνα προκειμένου να αποφύγει μια εκκαθάριση, αλλά τώρα η Ιταλία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αφού ο Renzi δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα.
Η Monte dei Paschi, που σύμφωνα με τα τελευταία stress tests είναι η πιο αδύναμη τράπεζα, είχε προγραμματίσει να εξασφαλίσει μια δέσμευση από έναν ή περισσότερους επενδυτές (anchor investors) και να προχωρήσει πώληση μετοχών την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Επισημαίνεται ότι σύμβουλοι διάσωσης της ιταλικής τράπεζας JP Morgan και Mediobanca θα συναντηθούν σήμερα (5/12/2016) για να αποφασίσουν εάν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους ως ανάδοχοι ή θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να βγουν από τη συναλλαγή λόγω δυσμενών συνθηκών της αγοράς.
Επισημαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο (6/12/2016).
Μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Renzi, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα και οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν απότομα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αστάθεια στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μια οικονομική κρίση και να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον εύθραυστο τραπεζικό τομέα της χώρας.
Στη συνέχεια, όμως, τα χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειες του και η Monte dei Paschi υποχωρούσε μόλις κατά 0,1%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 10%.
«Πιστεύουμε ότι η ψήφος του ''όχι'' καθιστά πιο δύσκολο για τη Monte dei Paschi να βρει ένα μεγάλο επενδυτή.
Με βάση το μέγεθος και την αποτίμηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται, η πρόκληση φαίνεται αρκετά μεγάλη» αναφέρεται σε note της Morgan Stanley.
Σύμφωνα με το Reuters, εάν το σχέδιο της Monte dei Paschi αποτύχει, αναμένεται παρέμβαση από την ιταλική κυβέρνηση.
Αυτό συνεπάγεται απώλειες για τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που η κυβέρνηση του Renzi είχε επιδιώξει να αποφύγει με κάθε κόστος.

Βarclays: Κίνδυνος υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης

Πιο δύσκολος φαίνεται πως γίνεται ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών ιταλικών τραπεζών μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και την παραίτηση του Matteo Renzi.
Όπως αναφέρεται σε note της Barclays μετά την ήττα του Renzi, οι ανησυχίες σχετικά με τις ιταλικές τράπεζες αυξάνονται.
«Αυτό το αποτέλεσμα είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανησυχίες σχετικά με τον ιταλικό τραπεζικό τομέα και αυξάνει τους κινδύνους υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης όπως η DBRS, παρ' όλου που δεν περιμένουν άμεση αντίδραση από τους οίκους, καθώς πιθανότατα θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με την αξιολόγηση», επισημαίνουν οι αναλυτές της Barclays.
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella θα μπορούσε να αποδεχθεί την παραίτηση του Renzi και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές το 2018 ή να προχωρήσει στη σύσταση κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ωστόσο, οποιοδήποτε βήμα ασκεί περαιτέρω πίεση στο τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση στο ευρώ, που υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Ιταλία.

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι ανάδοχοι της Μonte dei Paschi, JP Morgan και Mediobanca

Η προσπάθεια διάσωσης της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου της Monte dei Paschi di Siena τίθεται σε αμφισβήτηση μετά την απόφαση του Renzi να παραιτηθεί.
Οι σύμβουλοι της ιταλικής τράπεζας JP Morgan και Mediobanca θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα 5/12/2016 το πρωί για να αποφασίσουν αν θα υλοποιήσουν το σχέδιο για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση 5 δισεκ. ευρώ αναφέρουν οι FT.
Οι σύμβουλοι θα αποφασίσουν αν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους ως ανάδοχοι ή θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να βγουν από τη συναλλαγή λόγω δυσμενών συνθηκών της αγοράς.
Σε περίπτωση που οι ανάδοχοι αποσυρθούν, τότε θα πρέπει να προχωρήσει η κρατικοποίηση της Monte Dei Paschi
Αν σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Monte Paschi αποτύχει, η Ιταλία αναμένεται να προβεί σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας για να αποφεύγει πιθανή συστημική κρίση στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα
Ένας μεγάλος επενδυτής Monte Paschi, δήλωσε η έκταση της ήττας για τον Renzi ήταν ένα πραγματικά κακό αποτέλεσμα.
Ο επενδυτής ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση με ιδιωτικά κεφάλαια θα πρέπει να αποσυρθεί και το Ιταλικό κράτος να κρατικοποιήσει την τράπεζα.
Μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει την κατανομή των βαρών στους ομολογιούχους για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ και όχι στους καταθέτες.
Τα στελέχη της Monte Dei Paschi θέλουν να αποτρέψουν τον κίνδυνο bank run αλλά και την πτώση της μετοχής.
Επίσης το ιταλικό κράτος θέλει να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας που έχει 360 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Πρωταρχικό μέλημα είναι η αύξηση κεφαλαίου της UniCredit ύψους 13 δισεκ. που θα ανακοινώσει στις 13 Δεκεμβρίου, ως μέρος ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2017.
Η UniCredit είναι πιθανό να βρει επενδυτές.
Οι ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Carige της Γένοβας, Popolare di Vicenza και Veneto Banca απαιτούν τουλάχιστον 3 δισ σε νέα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης