Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eντείνεται το sell off στις ιταλικές τράπεζες έως -8% - Ανησυχία για τις εξελίξεις

Eντείνεται το sell off στις ιταλικές τράπεζες έως -8% - Ανησυχία για τις εξελίξεις
Νωρίτερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Unicredit, εν μέσω ισχυρών πιέσεων
Εντείνεται το sell off στις ιταλικές τράπεζες καθώς πλησιάζει η ρα της παραίτησης του Matteo Renzi, με την ανησυχία για την τύχη των προβληματικών τραπεζών να ενισχύεται.
Η μετοχή της Banca di Milano υποχωρεί 8,13%, η Banco Popolare καταγράφει απώλειες 7,8%, ενώ η Monte dei Paschi σημειώνει πτώση 4,7%. 
Νωρίτερα ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση για τη μετοχή της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Unicredit. 
Στις 15:30 η μετοχή υποχωρούσε 6,81%. 


Πηγή: Financial Times

Η ανησυχία για την τύχη των ανακεφαλαιοποιήσεων των προβληματικών ιταλικών τραπεζών - και ιδιαίτερα της Monte dei Paschi - είναι μεγάλη, εν μέσω πολιτικής αστάθειας,  με την Ιταλία να έχει να επιλέξει ανάμεσα στο bail in και την κρατική διάσωση.
Ήδη υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για διάσωση των ιταλικών τραπεζών από το δημόσιο, ωστόσο αυτή η επιλογή θα οδηγούσε σε άνοδο το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας.
H Ιταλία ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε διάσωση τραπεζών, τόνισε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ewald Nowotny.
«Η διαφορά μεταξύ της Ιταλίας και άλλων κρατών όπως η Γερμανία και η Αυστρία, είναι ότι, μέχρι στιγμής, στην Ιταλία δεν υπήρξε καμία σημαντική κρατική βοήθεια ή εξαγορές τραπεζών από το δημόσιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Nowotny, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το ενδεχόμενο να χρειαστεί κρατική διάσωση των προβληματικών τραπεζών με κάποιο τρόπο», τόνισε ο Nowotny.
Την Παρασκευή η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera είχε αποκαλύψει πως η Monte Paschi έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στην Κομισιόν για πιθανή κρατική διάσωση και ότι η Ρώμη διαπραγματεύεται ήδη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά πόσο θα μπορούσαν να εξαιρεθούν μικρομολογιούχοι και άλλοι ευάλωτοι πιστωτές από την οδηγία bail-in που προβλέπει το υποχρεωτικό “κούρεμα” των πιστωτών μιας τράπεζας προτού αυτή διασωθεί από το κράτος.
Να σημειωθεί ωστόσο πως προς το παρόν επικρατεί ψυχραιμία και δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για κατάρρευση των μετοχών και bank run δεν επιβεβαιώνονται. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης