Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο υπερπληθωρισμός οδηγεί τη Βενεζουέλα στην έκδοση χαρτονομισμάτων με περισσότερα μηδενικά

Ο υπερπληθωρισμός οδηγεί τη Βενεζουέλα στην έκδοση χαρτονομισμάτων με περισσότερα μηδενικά
Oι άνθρωποι στη Βενεζουέλα κυκλοφορούν με τσάντες αντί με πορτοφόλι, ούτως ώστε να μπορούν να μεταφέρουν το μεγάλο αριθμό χαρτονομισμάτων που απαιτούνται για απλές, μικρής αξίας, καθημερινές συναλλαγές τους
Χαρτονόμισμα των 20.000 μπολιβάρ ετοιμάζεται να τυπώσει η Βενεζουέλα, που συνεχίζει να περιδινίζεται σε οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, η οποία μεταξύ άλλων παράγει δυσθεώρητο πληθωρισμό, που εκτιμάται σε περίπου 500% για το 2016 και προβλέπεται να ανέλθει σε 1.660% το 2017.
Όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 η κεντρική τράπεζα της λατινο-αμερικανικής χώρας, στις 15 Δεκεμβρίου 2016 πρόκειται να κυκλοφορήσουν έξι (6) νέα χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας μεταξύ 500 και 20.000 μπολιβάρ, με το τελευταίο να είναι μεγαλύτερο κατά 200 φορές σε σύγκριση με το τρέχον μεγαλύτερο χαρτονόμισμα της Βενεζουέλας (100 μπολιβάρ).
Λόγω υπερπληθωρισμού όμως, τα 100 μπολιβάρ δεν αγοράζουν πλέον σχεδόν τίποτα, καθώς επισήμως αντιστοιχούν σε 15 σεντς δολαρίου ΗΠΑ ή σε 2 σεντς στη μαύρη αγορά συναλλάγματος.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι αντί οι άνθρωποι στη Βενεζουέλα να κυκλοφορούν με πορτοφόλι, κυκλοφορούν με τσάντες, ούτως ώστε να μπορούν να μεταφέρουν το μεγάλο αριθμό χαρτονομισμάτων που απαιτούνται για απλές, μικρής αξίας, καθημερινές συναλλαγές τους.
Για παράδειγμα, ένα παντελόνι κοστίζει περίπου 40 χιλ. μπολιβάρ, που σημαίνει ότι για να το αγοράσεις σήμερα χρειάζεσαι 400 χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ έκαστο.
Η χρήση των πιστωτικών καρτών έχει αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών στη Βενεζουέλα έχουν καταρρεύσει, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία της χώρας.
Εκτός από τα έξι νέα χαρτονομίσματα, η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας θα εισάγει και νέα κέρματα, των 10, 50 και 100 μπολιβάρ.
Σήμερα, ένα δολάριο ΗΠΑ αντιστοιχεί σε 4.400 μπολιβάρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης