Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oxford Economics: Ο Trump και η πολιτική του οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη παγκόσμια οικονομία

tags :
Oxford Economics: Ο Trump και η πολιτική του οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη παγκόσμια οικονομία
Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα κρίνει πώς θα πορευτεί και η παγκόσμια οικονομία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και η πολιτική του αποτελούν «τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία» αναφέρει έρευνα της Oxford Economics Ltd.
Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι η πιθανότητα μιας απότομης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες.
Βάσει αυτής το 27% των ερωτηθέντων υποστήριξε πως το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου που μπορεί να πυροδοτήσει με την πολιτική του ο Trump είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη παγκόσμια οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια. με το 23% να αναφέρει ως υψηλότερο κίνδυνο μια σοβαρή ύφεση της κινέζικης οικονομίας.
Πάντως, ο Trump αναφέρεται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει και την πιο πιθανή «αιτία» για ταχύτερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καθώς το 38% αναφέρει τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η αμερικάνικη οικονομία βάσει των νέων δημοσιονομικών κινήτρων που προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια σημαντική αλλαγή στο outlook της παγκόσμιας οικονομίας.
Με την πολιτική αβεβαιότητα να είναι σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία – τόσο για την άνοδο όσο και για την κάθοδο – είναι χωρίς αμφιβολία η κατεύθυνση της πολιτικής των ΗΠΑ» αναφέρει ο Jamie Thompson επικεφαλής της Oxford Economics Ltd.
Πέρα από τον Trump και την Κίνα, ως μεγαλύτεροι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε καθοδικούς ρυθμούς αναφέρονται σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως στο Ιράν, στη Ρωσία, στη Μέση Ανατολή ή στη νότια Κινεζική Θάλασσα, οι ανησυχίες των αγορών από τη συνέχιση της πολιτικής της Fed για αύξηση των επιτοκίων, ο αυξανόμενος λαϊκισμός στην ΕΕ, η αβεβαιότητα με το Brexit.
Ως κύριοι καταλύτες για ανοδική τάση της παγκόσμιας οικονομίας αναφέρονται η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικότητας, η μεταρρύθμιση της ΕΕ μέσω του Brexit, η ώθηση της Γερμανίας για μια ισχυρότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης