Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανός βουλευτής: Δεν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα για την Ελλάδα – Εταίρος, όχι εχθρός του ESM το ΔΝΤ

Γερμανός βουλευτής: Δεν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα για την Ελλάδα – Εταίρος, όχι εχθρός του ESM το ΔΝΤ
«Η Ελλάδα καθυστέρησε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε και έτσι μετατίθεται η δυνατότητα μεταβολών στη δημοσιονομική πολιτική»
Κατά των χειρισμών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε ο Michael Stübgen, ο Γερμανός βουλευτής που είναι υπεύθυνος για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής της ΚΟ του Χριστιανοδημοκρατικού/Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CDU/CSU) της Angela Merkel.
«Καλύτερα θα ήταν για το ΔΝΤ να σκεφτεί και να αποφασίσει επιτέλους, εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα, αντί να σκορπά προτάσεις (...).
Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν τους Γερμανούς βουλευτές για την αναγκαιότητα ενός ακόμη προγράμματος διάσωσης», δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής στην DW, σύμφωνα και με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, για να προσθέσει:
«Αυτό που μου σπάει τα νεύρα είναι ότι το Ταμείο έχει αναλάβει την ίδια υποχρέωση έναντι της Ελλάδα, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Ε.Ε.
Γι' αυτό θέλω να ακούω πιο εποικοδομητικές προτάσεις.
Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το καταστατικό του δεν επιτρέπει ελάφρυνση χρέους, αλλά παροτρύνει τον ESM να το κάνει και μάλιστα με γενναιοδωρία παρά το ότι δεν το προβλέπει ο δικός του κανονισμός.
Εάν αντιληφθεί ότι εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε τον ESM, τότε μπορεί να επέλθει σύγκλιση ανάμεσα στους τρεις θεσμούς.
Το ΔΝΤ είναι εταίρος του ESM, όχι εχθρός και αντίπαλος.
Και θα πρέπει να σας πω επίσης ότι το ΔΝΤ δεν είναι για δημόσιες ανακοινώσεις, αλλά για να αναλογιστεί πώς θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.
Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το λιγότερο που κάνει αυτήν τη στιγμή».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για την Ελλάδα, σημείωσε πως το θεωρεί εφικτό, εάν συντρέξουν όμως κι άλλες προϋποθέσεις:
«Η Ελλάδα ωστόσο καθυστέρησε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε και έτσι μετατίθεται η δυνατότητα μεταβολών στη δημοσιονομική πολιτική (..). 
Ο στόχος ενός μακροπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%, θα οδηγούσε την Ελλάδα και πάλι στην αυτόνομη διαχείριση της δημοσιονομικής της πολιτικής (…).
Στην πράξη, όταν τα πακέτα διάσωσης δεν τρέχουν όπως το έχουμε σκεφτεί - κι αυτό συνέβη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο - προχωρούμε σε κάποιες προσαρμογές.
Για το ελληνικό πρόγραμμα θα το δούμε μετά την δεύτερη αξιολόγηση».
Καταλήγοντας, τόνισε πως δεν ξέρει με τί ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες, για να σχολιάσει: 
«Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο.
Έχουμε και την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup», κατέληξε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης