Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς την Theresa May το δείπνο των ηγετών της ΕΕ – Στο επίκεντρο της συζήτησης το Brexit

Χωρίς την Theresa May το δείπνο των ηγετών της ΕΕ – Στο επίκεντρο της συζήτησης το Brexit
Οι ηγέτες χαιρετίζουν την αναγόρευση του Michel Barnier ως επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο
Χωρίς την Theresa May θα πραγματοποιηθεί το δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το μπλοκ ενόψει των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.
Όπως αναφέρει και το σχετικό προσχέδιο της σημερινής Συνόδου, οι ηγέτες χαιρετίζουν την αναγόρευση του Michel Barnier ως αρμόδιου για το Brexit στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, επικαλούμενη «τη διασφάλιση της διαφάνειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», η ομάδα του κ. Barnier θα ενσωματώσει έναν εκπρόσωπο της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου, ενώ εκπρόσωποι του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρόντες υποστηρίζοντας τις συνεδρίες διαπραγμάτευσης, μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιπλέον, όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ – ΜΠΕ επικαλούμενο πάντα το προσχέδιο, οι 27 ηγέτες προβλέπουν τη δημιουργία «ειδικής ομάδας εργασίας» με μόνιμο επικεφαλής, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των κρατών-μελών και θα παρέχουν «καθοδήγηση» στο διαπραγματευτή της Επιτροπής.
Εξάλλου, το προσχέδιο της δήλωσης διευκρινίζει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και τα μέλη των προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου που εκπροσωπούν το νησί δε θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις ή στις αποφάσεις που το αφορούν, μετά το Μάρτιο του 2017, οπότε και θα προχωρήσουν στην επίσημη ειδοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης