Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 17% έχουν αυξήσει την αξία τους οι ρωσικές αγορές μετά τη νίκη Trump!

Πάνω από 17% έχουν αυξήσει την αξία τους οι ρωσικές αγορές μετά τη νίκη Trump!
Ακόμα πιο εκκωφαντική είναι η ετήσια επίδοση, καθώς ο δείκτης έχει «τρέξει» μέχρι στιγμής με πάνω από 51% μέσα στο 2016!
Αν και οι αμερικανικές αγορές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από τις 8 Νοεμβρίου 2016, υπάρχει και κάποιος που έχει επωφεληθεί ακόμα περισσότερο από τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου…
Ο λόγος για τη Ρωσία, την «αιώνια αντίπαλο» των Ηνωμένες Πολιτειών, η οποία πλέον ποντάρει σε ένα νέο καθεστώς διπλωματικών σχέσεων επί προεδρίας Trump.
Ως απόρροια του γενικότερου κλίματος αισιοδοξίας, ο δείκτης RTS (Russia Trading System, εκφράζεται σε δολάρια) έχει αυξήσει κατά περίπου 17% την αξία του από την ημέρα των αμερικανικών εκλογών.
Ακόμα πιο εκκωφαντική είναι η ετήσια επίδοση, καθώς ο δείκτης έχει «τρέξει» μέχρι στιγμής με πάνω από 51% μέσα στο 2016, ξεπερνώντας έτσι ακόμα και τις πιο bullish προβλέψεις!
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα (πηγή: FactSet, CNBC), η αύξηση είναι υψηλότερη και από του βασικού δείκτης τη Αργεντινής, τυου μέχρι πρότινος μεγάλου κερδισμένου του έτους.
Μέσα σε ένα έτος που κυριάρχησε η αβεβαιότητα λόγω οικονομικών αλλά κυρίως πολιτικών εξελίξεων, οι χρηματιστηριακές αγορές της Ρωσίας βρήκαν την ευκαιρία να ανακάμψουν για τα καλά και να καλύψουν το χαμένο έδαφος της περιόδου 2014 – 2015, όταν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου πλήγωσαν καίρια την «αρκούδα».
Να σημειωθεί επίσης πως ο εκφραζόμενος σε ρούβλια δείκτης MICEX (Moscow Interbank Currency Exchange) έχει πλέον φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας την αξία του πάνω από 23% μέσα στο τρέχον έτος.
Επίσης, οι αναλυτές είναι πλέον σαφώς πιο αισιόδοξοι για τη ρωσική οικονομία αλλά και τις εγχώριες αγορές.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που δημοσιοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016, οι οικονομολόγοι αναμένουν επιπλέον αύξηση της τάξης του 13% για τις ρωσικές μετοχές το 2017, λόγω των βιώσιμων τιμών στο «μαύρο χρυσό», μίας ενδεχόμενης νομισματικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα αλλά και ίσως μίας επικείμενης κατάργησης ή ελάφρυνσης των κυρώσεων από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για παράδειγμα, η Nordea Bank είχε προβλέψει πως αν οι κυρώσεις της Δύσης χαλαρώσουν τότε ο δείκτης RTS μπορεί να κλείσει και στις 1.500 μονάδες (από περίπου 1.200 που είναι τώρα) στο τέλος του 2017!
Ειδικότερα: 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης