Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας - Χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων το 2017

Η Ευρώπη στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας - Χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων το 2017
Οι ανατροπές στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη, αποτελούν την κυριότερη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη
Στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας βυθίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 να κυριαρχούν στην ατζέντα.
Σε λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αφήσει πίσω της μια πολύ δύσκολη χρονιά, ωστόσο το 2017 οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη θα γιγαντωθούν, καθώς είναι υπό διαμόρφωση το νέο πολιτικό τοπίο.
Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θυμίζει dejavu.
Τον Δεκέμβριο του 2015 το bankingnews.gr τόνιζε στην ανασκόπηση της χρονιάς ότι η Ε.Ε. είχε να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας της το 2016.
Ωστόσο το 2017 αναμένεται να είναι το έτος που θα διαμορφώσει τον νέο πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, με την αμφισβήτηση απέναντι στους θεσμούς και τις αξίες της Ένωσης να κυριαρχεί.
Γενική παραδοχή αποτελεί το γεγονός πως η Ε.Ε. βρέθηκε ένα βήμα πιο κοντά στον κίνδυνο διάλυσης, με το 2016 να σημαδεύεται από την ιστορική επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Το 2017 θα σημαδευτεί από ένα μπαράζ κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, με το προσφυγικό, το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων, την κρίση στην Τουρκία, την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς καθώς και το Brexit, να καθορίζουν την ατζέντα.
Και τη νέα χρονιά το διακύβευμα είναι η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που μεταλλάσσεται ραγδαία και ρέπει προς την επιστροφή στο έθνος - κράτος, αποδοκιμάζοντας την παγκοσμιοποίηση, τάση η οποία κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτική ατζέντα της νέας χρονιάς

Το 2016 σημαδεύτηκε από το Brexit και την επικράτηση του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ωστόσο το 2017 δεν αποκλείεται να προκαλέσει μεγαλύτερους πολιτικούς «σεισμούς» στην Ευρώπη, καθώς αναμένουμε μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία.
Δεδομένης της αποτυχίας των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα σε Βρετανία και ΗΠΑ, δεν αποκλείονται μεγάλες εκπλήξεις.

Γαλλία: Ο Fillon κλείνει τον δρόμο στη Le Pen

Βρυξέλλες και Βερολίνο «τρέμουν» στην ιδέα επικράτησης της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας (Απρίλιος - Μάιος 2017), η οποία τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
Η εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ έδωσε μια προσωρινή ώθηση στο Εθνικό Μέτωπο της Le Pen, ωστόσο η επικράτηση του Francois Fillon για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, βάζει εμπόδια στην πορεία της Le Pen προς το Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.
O Fillon έβγαλε εκτός μάχης των πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy και στη συνέχεια επικράτησε του αντιπάλου του Alain Juppe στον δεύτερο γύρο.
Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, ο Francois Hollande ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ανοίγοντας τον δρόμο στον πρώην πρωθυπουργό Manuel Valls.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη και αν η Le Pen περάσει πρώτη στον δεύτερο γύρο, δύσκολα θα εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς θα υπάρξει μεγάλη συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα Juppe.

Γερμανία: Υπό πίεση η καγκελάριος Merkel στη σκιά της τρομοκρατίας

Το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου και η ολιγωρία των διωκτικών αρχών, προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η καγκελάριος έχει ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω της πολιτικής «ανοικτών συνόρων» απέναντι στους πρόσφυγες.
Η κριτική εντείνεται στη σκιά της τρομοκρατίας, με τη Merkel να δέχεται πιέσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Την ίδια ώρα ενισχύονται τα ποσοστά του εθνικιστικού, ευρωσκεπτικιστικού AfD, το οποίο στις δημοσκοπήσεις καταγράφει ποσοστά άνω του 10%.
Μένει να φανεί αν το AfD θα καταφέρει να σχηματίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση, κυρίως όσον αφορά το προσφυγικό.
Μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, να έχρισε τη Merkel «ηγέτη του ελεύθερου κόσμου» μετά την εκλογή Trump, ωστόσο η καγκελάριος βαδίζει σε έναν μοναχικό δρόμο, με τα προβλήματα να γιγαντώνονται εντός και εκτός συνόρων και την εκλογική έκβαση να εξαρτάται πλέον από εξωγενείς παράγοντες.
Μπορεί το CDU να συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο για πρώτη φορά στη διάρκεια της παντοκρατορίας Merkel, οι εκλογές δεν θα είναι περίπατος.
Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την επανάληψη του συνασπιασμού CDU-SPD, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι «μεγάλος».
Υπό αυτό το πρίσμα, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών φλερτάρει για πρώτη φορά ιμε την ιδέα ενός αριστερόστροφου συνασπισμού με την Αριστερά και τους Πράσινους.

Ιταλία: Ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος για την Ευρώπη το 2017

Η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στην Ιταλία μετά την ήττα Renzi στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη.
Μετά την παραίτηση Renzi και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Paolo Gentiloni, το πιθανότερο είναι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εντός του 2017.
Η Ιταλία, μια από τις παραδοσιακές χώρες της Ένωσης, με φιλοευρωπαϊκά αισθήματα, πλέον σαρώνεται από ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, που εκφράζεται μέσω του κινήματος «Πέντε Αστέρων» του λαϊκιστή κωμικού, Bebe Grillo.
Ο Grillo προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας στην Ε.Ε., όπως και η Le Pen στη Γαλλία.
Την ίδια ώρα, η ενίσχυση της εθνικιστικής Λέγκας του Βορρά, πυροδοτεί περαιτέρω ανησυχίες για την επόμενη μέρα στην Ιταλία, αλλά και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ε.Ε.

Ολλανδία: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο ακροδεξιός Vielders

Μπορεί η Ολλανδία να μην διαθέτει το πολιτικό εκτόπισμα των μεγάλων δυνάμεων της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), ωστόσο η διαφαινόμενη επικράτηση του αντιισλαμικού κόμματος της Ελευθερίας, με επικεφαλής τον Geert Vielders, προκαλεί επιπλέον ανησυχίες.
Το κόμμα του Vielders προηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εθνικών εκλογών της 15ης Μαρτίου 2017.
Πάντως οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο ολλανδικό κοινοβούλιο, δύσκολα θα καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Και αυτό λόγω της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος, αλλά και της απροθυμίας άλλων πολιτικών κομμάτων να συνεργαστούν με τον ακροδεξιό Vielders.
Πάντως στο ακραίο σενάριο εκλογής της Le Pen στη Γαλλία και του Vielders στην Ολλανδία, θα προκύψει ένα δίδυμο το οποίο θα κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή της καγκελαρίου Merkel.

Οι οικονομικές προεκτάσεις

Οι ανατροπές που διαγράφονται στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη, αποτελούν και την κυριότερη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, η οποία παραμένει εύθραυστη.
Παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την ανάκαμψη, η απροθυμία των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η πολιτική λιτότητας η οποία υπαγορεύεται από το Βερολίνο, εγκλωβίζουν την οικονομία στη στασιμότητα.
Η ανεργία, το διαρκώς συρρικνούμενο εισόδημα αλλά και ο αφανισμός της μεσαίας τάξης, προκαλούν δυσαρέσκεια στους πολίτες, με τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις να ενισχύονται.
Το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της συμμετοχής χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία στη νομισματική ένωση, προκαλεί έντονη ανησυχία σε αγορές και αναλυτές.
Πάντως, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές (Berenberg Bank, Citigroup), οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αποτελούν τον μεγαλύτερο πολιτικό κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκλογής της Le Pen στη γαλλική προεδρία, λόγω της υποψηφιότητας Fillon
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ιταλοί, οι οποίοι κατέγραφαν παραδοσιακά τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, πλέον καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, στο 55% σύμφωνα με έκθεση της Berenberg.
Υπό αυτό το πρίσμα, η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές, καθώς και το volatility στις αγορές, αναμένεται να αποτελέσουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά, έως ότου διαμορφωθεί ο νέος πολιτικός χάρτης στην Ε.Ε.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης