Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «τυφώνας» Trump – Πώς σάρωσε τις αγορές των ΗΠΑ το 2016 – Οι εκτιμήσεις για το 2017

Ο «τυφώνας» Trump – Πώς σάρωσε τις αγορές των ΗΠΑ το 2016 – Οι εκτιμήσεις για το 2017
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2017
Η νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές ήταν μια από τις εκπλήξεις που επεφύλασσε το 2016.
Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε η αντίδραση των χρηματιστηρίων καθώς αν και προ εκλογών οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) προειδοποιούσαν για μεγάλη καταστροφή σε περίπτωση που υπερισχύσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, η συνέχεια τους διέψευσε.
Τα χρηματιστήρια όχι μόνο δεν κατέρρευσαν αλλά φλέρταραν συνεχώς με ιστορικά ρεκόρ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Dow Jones έφτασε μια ανάσα από τις 20.000 μονάδες.
Πλέον οι εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων κάθε άλλο παρά απαισιόδοξες είναι.
Μάλιστα, οι στρατηγικοί αναλυτές συμφωνούν πως η ελπίδα παίζει τεράστιο ρόλο μπαίνοντας στο 2017, καθώς ο Donald Trump έχει προτείνει τη μείωση της εταιρικής φορολογίας κάτι που αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στις αμερικανικές εταιρείες και κατά συνέπεια μεγάλη ώθηση στις μετοχές.
Εξίσου σημαντικό θεωρείται ο Trump να κρατήσει το λόγο του και όσον αφορά στην ενεργοποίηση του πακέτου Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι εκτιμήσεις για τον S&P 500


Πηγή: MarketWatch

Επισημαίνεται ότι από το 2009, ο S&P 500 κλείνει ανοδικά κάθε χρονιά.
Εξαίρεση ήταν το 2011 οπότε και έκλεισε αμετάβλητος και το 2015 που έκλεισε με οριακές απώλειες.
Σημαντικός παράγοντας στην άνοδο του 2017, θα είναι και η ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας.
Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας κατά 12,4% για το 2017 έναντι του οριακού 0,9% που εκτιμούσαν για το 2016.

Κλειδί η… ταχύτητα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανάλυση της HSBC, το βασικό ζήτημα για τις αγορές θα είναι το πόσο γρήγορα ο Trump θα ακολουθήσει μια σειρά από προεκλογικές υποσχέσεις του.
Επισημαίνεται ότι μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων είναι και η απέλαση των παράνομων μεταναστών (που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 11 εκατ. άνθρωποι).
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανάλυση, η απέλαση «θα ήταν δαπανηρή και θα οδηγούσε επίσης σε σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του πραγματικού και δυνητικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ».

To… μίσος για τις εμπορικές συμφωνίες

Ο Trump «μισεί» τις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ, καθώς θεωρεί ότι έχουν βοηθήσει τις άλλες χώρες και έχουν βλάψει τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
Είναι αλήθεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία από το 2000.
Σύμφωνα με μελέτη του ΜΙΤ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει σχεδόν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας λόγω της Κίνας μόνο μεταξύ των ετών 1999 και 2011.

Ανησυχεί η ΕΚΤ

Στον αντίποδα, πάντως, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επισημαίνουν, ότι η στροφή των ΗΠΑ προς τον εμπορικό προστατευτισμό με πρόεδρο τον Trump θα μπορούσε να πλήξει την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης και να ανοίξει τον δρόμο σε μια ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή αντίδραση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και το εν εξελίξει έργο της νομισματικής ένωσης.
Η προοπτική αυτή, θα μπορούσε να παρακωλύσει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ακριβώς την ώρα που η οικονομική εικόνα αυτής είχε αρχίσει να φαίνεται λιγότερο ζοφερή.
Όπως μετέδιδε το Reuters στον απόηχο της νίκης του Trump, στην ευρωζώνη οι πληθωριστικές προσδοκίες, οι αποδόσεις των ομολόγων και οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αποκαλύπτοντας, ότι οι επενδυτές «ποντάρουν» σε επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ στη βάση των αυξημένων δημοσίων επενδύσεων.
Επίσης, όπως έχει προειδοποιήσει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών τις οποίες θα υλοποιήσει Trump ενδέχεται να μην ωφελήσουν καθόλου την ευρωζώνη, αν όντως εφαρμόσει τη διακηρυγμένη αρχή του «Πρώτα η Αμερική», πλήττοντας τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Trump και ελληνικό χρέος

Πάντως για την ιστορία και μόνο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νίκη του Donald Trump έχει δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα και στην Ελλάδα σχετικά με την στάση που θα κρατήσει όσον αφορά στην ελληνική κρίση αλλά και στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, οι παλιότερες δηλώσεις του δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια… αισιοδοξίας.
«Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα.
Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα.
Ή ακόμα και τον Vladimir Putin και τη Ρωσία.
Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε πει ο Trump σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα.
Ήταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα.
Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε δηλώσει παλιότερα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, τον Μάιο του 2016 μιλώντας στο CNBC και περιγράφοντας το σχέδιο του για το αμερικανικό χρέος είχε κάνει ειδική… αναφορά στη χώρα μας.
«Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα.
Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας», είχε πει χαρακτηριστικά.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2017 ορκίζεται

H ορκωμοσία του Trump θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου του 2017 και δεδομένου ότι την ομιλία του θα την γράψει ο ίδιος άνθρωπος που έγραφε τις προεκλογικές του ομιλίες δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης