Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δεν θα μας διαιρέσει - Γιατί πληθαίνουν τα χτυπήματα στην Τουρκία;

tags :
Erdogan: Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δεν θα μας διαιρέσει - Γιατί πληθαίνουν τα χτυπήματα στην Τουρκία;
Θα μείνουμε όρθιοι και θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας
Την θέση ότι η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είχε ως στόχο να πολώσει την κοινωνία και να στρέψει τον ένα πολίτη απέναντι στον άλλο διατύπωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν θα επιτρέψει το «χτύπημα» αυτό να διαιρέσει την Τουρκία.
Όπως είπε ο Erdogan ο συσχετισμός των διαφορετικών τρόπων ζωής με την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο «Reina» συνιστά μια σκόπιμη προσπάθεια διχασμού του έθνους ενώ υπογράμμισε ότι το τουρκικό κράτος δεν αναμείχθηκε ποτέ στον τρόπο ζωής των ανθρώπων.
«Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να αποδώσουμε την επίθεση στο Ορτακιόι στον διαφορετικό τρόπο ζωής.
Κανενός ο τρόπος ζωής δεν απειλείται συστηματικά στην
Τουρκία. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ αυτό.
Στόχος της επίθεσης αυτής είναι η πόλωση της κοινωνίας.
Αυτό είναι πολύ σαφές.
Εμείς θα μείνουμε όρθιοι και θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας» είπε ο Erdogan, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά δημόσια (οι δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης μεταδόθηκαν ζωντανά από τα τουρκικά ΜΜΕ) από την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά, η οποία κόστισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος
Ο Erdogan απάντησε και στην κατηγορία ότι κατά το παρελθόν η Τουρκία είχε στηρίξει το Ισλαμικό Κράτος, υπογραμμίζοντας ότι «το να παρουσιάσεις μια χώρα, η οποία ηγείται στο μεγάλο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ως φίλα προσκείμενη στους τρομοκράτες, είναι αυτό που επιθυμεί η εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση.

Γιατί πληθαίνουν οι επιθέσεις στην Τουρκία;
Εν τω μεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Gerald Knaus, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας (και εμπνευστής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό) στο ερώτημα γιατί πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Knaus μιλώντας στο ραδιοσταθμό DLF, απέδωσε τα πολλαπλά χτυπήματα «κατ’αρχήν στη γεωγραφική εγγύτητα της Τουρκίας στο Ιράκ, από όπου ξεκίνησε το Ισλαμικό Κράτος αλλά και στη Συρία, όπου μαίνεται εμφύλιος από το 2011».
«Επί σειρά ετών τα τουρκοσυριακά σύνορα ήταν ανοιχτά στις προσφυγικές ροές, ενώ παράλληλα η Τουρκία συμπαρασυρόταν αργά αλλά σταθερά στη δίνη του πολέμου.
Ως γνωστόν τουρκικές δυνάμεις πολεμούν στη βόρεια Συρία και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους.
Παράλληλα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται αντιμέτωπες και με το πρόβλημα των χιλιάδων απολύσεων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Την ώρα που μαίνονται πόλεμοι στα νότια σύνορα της χώρας και στο εσωτερικό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα τρομοκρατίας, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είναι σχεδόν τυφλές, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση» λέει ο Knaus, ο οποίος επισημαίνει ότι αν και οι επιθέσεις στο Μπατακλάν στο Παρίσι και στο κλαμπ Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη ήταν παρόμοιες, οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ήταν πολύ πιο συγκρατημένες έναντι της Τουρκίας.
«Παρά το γεγονός ότι δικαίως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επικρίνουν τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων και αντικαθεστωτικών, είναι αξιοπερίεργο πόσο περιορισμένα είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης με αφορμή τις επιθέσεις, πόσο μάλλον όταν Τουρκία και Ευρωπαίοι είναι εκτεθειμένοι στον ίδιο εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος.
Η απουσία μηνυμάτων συμπαράστασης απέναντι στα θύματα και μετά την τελευταία επίθεση στην Κων/πολη διευρύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού και τουρκικού πληθυσμού, η δημιουργία του οποίου αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους στόχους των τρομοκρατών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με απάνθρωπες επιθέσεις με θύματα αμάχους, τουρίστες, Τούρκους, μουσουλμάνους ή χριστιανούς.
Δυστυχώς έχουμε παρόμοιες εμπειρίες και στην Ευρώπη, οπότε θα έπρεπε να αντιδρούμε σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, όπως θα κάναμε και σε αντίστοιχες επιθέσεις στην Ευρώπη» τόνισε ο Knaus.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης