Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις και οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές - Με το βλέμμα στα μακροοικονομικά μεγέθη οι επενδυτές

Μεικτές τάσεις και οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές - Με το βλέμμα στα μακροοικονομικά μεγέθη οι επενδυτές
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αναπτύχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2016
Με μεικτές τάσεις και οριακές μεταβολές ολοκλήρωσαν τη σημερινή, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα μακροοικονομικά μεγέθη, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,17%, στις 7.189,74 μονάδες.
Αμετάβλητοι διατηρήθηκαν τόσο ο γερμανικός DAX, όσο και ο γαλλικός CAC 40, οι οποίοι αυξήθηκαν μόλις κατά 0,07 μονάδες.
Ο DAX διαμορφώθηκε στις 11.584,31 μονάδες και ο CAC 40 στις 4.899,40 μονάδες.
Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,27%, στις 19.626,64 μονάδες.
Ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,33%, στις 9,462,90 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 αυξήθηκε κατά 0,33%, στις 4.741,15 μονάδες.
Στις 365,26 μονάδες διαμορφώθηκε ο πανευρωπαϊκός STOXX 600, με ήπια πτώση 0,12%.

Στα οικονομικά νέα...

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αναπτύχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα σημερινά (4/1) στοιχεία της Eurostat, γεγονός που αποτελεί μία ενθαρρυντική εξέλιξη αναφορικά με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό του Νοεμβρίου ήταν 0,6%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Η σημαντικότερη ετήσια άνοδος καταγράφεται στον τομέα της ενέργειας, η οποία αυξήθηκε στο 2,5% έναντι -1,1% τον Νοέμβριο, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση σε υπηρεσίες, τρόφιμα, αλκόολ και καπνό (στο 1,2%).
Παράλληλα, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά βρίσκονται στο 0,3% παραμένοντας αμετάβλητα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Εξαιρουμένου του ενεργειακού κλάδου, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 1%, ενώ εξαιρώντας τόσο τον κλάδο της ενέργειας όσο και των τροφίμων, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,9%.

Σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρέμεινε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2016, όπως καταδεικνύει ο σχετικός δείκτης της Markit, με τις εξαγωγές να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 67 μηνών και τον πληθωρισμό στο κόστος εισροών και στα τέλη εξαγωγών να επιταχύνεται.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες, έναντι 53,9 μονάδων τον Δεκέμβριο, εμφανίζοντας έναν ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, με τον μεταποιητικό κλάδο να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Παράλληλα, σημαντική ήταν και η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αγγίζει τα επίπεδα του Νοεμβρίου, που αποτέλεσαν και το καλύτερο επίπεδο του έτους.
Σε ότι αφορά τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με εξαίρερη την Ιταλία, οι υπόλοιπες τρεις σημείωσαν υψηλά αρκετών μηνών, με την Γαλλία μάλιστα να καταγράφει την καλύτερη επίδοση του τελευταία ενάμησι χρόνου.
Τόσο η Ισπανία όσο και η Γερμανία σημείωσαν σταθερή ανάπτυξη στη δημιουργία νέων εργασιών τον Δεκέμβριο, ενώ και οι Γαλλία και Ιταλία κατέγραψαν αύξηση απασχόλησης, με τον ρυθμό ωστόσο να είναι περισσότερο μετριοπαθής.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός του κόστους εισροών αυξήθηκε σε υψηλό πεντέμιση ετών, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στα καύσιμα και το πετρέλαιο, καθώς και λόγω της ασθενέστερης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης