Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενέκρινε τη νομοθεσία για τα "γυμνά CDS" και το short selling το ευρωκοινοβούλιο

Ενέκρινε τη νομοθεσία για τα
Τη νέα νομοθεσία για τα "γυμνά CDS" και το short selling ενέκρινε σήμερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία επιτρέπεται η προαιρετική απαγόρευση των αγοραπωλησιών CDS χωρίς την κάληψη ομολόγων, καθώς και νέους κανόνες για την στρατηγική του short selling.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι νέοι κανόνες θα επιφέρουν πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και ουσιαστικά θα απαγορεύουν ορισμένες αγοραπωλησίες CDS, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την κερδοσκοπία επί των οικονομικών προβλημάτων μιας χώρας.
Αυτός είναι ένας από τους βασικούς κανονισμούς που προώθησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι ανοικτές πωλήσεις και οι αγοραπωλησίες των CDS είναι δύο πρακτικές που έχουν κατηγορηθεί ευρέως ότι προκαλούν αστάθεια στις αγορές και αυξάνουν τα προβλήματα της Ελλάδας.

Περιορισμός της κερδοσκοπίας επί των οικονομικών προβλημάτων μιας χώρας

Το ΕΚ πέτυχε να ενσωματώσει στον νέο κανονισμό την απαγόρευση των ακάλυπτων συναλλαγών CDS (αγορά συμβάσεων ασφάλισης έναντι αθέτησης υποχρεώσεων χωρίς την κατοχή των σχετικών ομολόγων). Παραδείγματος χάριν, η αγορά ελληνικών CDS θα είναι πλέον δυνατή μόνο εφόσον ο αγοραστής κατέχει ήδη ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων συσχετίζεται με την αξία των κρατικών αυτών ομολόγων, όπως μετοχές μιας ελληνικής τράπεζας.
Η αρμόδια εθνική αρχή θα μπορεί να αναστείλει προσωρινά τους περιορισμούς αυτούς για μία περίοδο το πολύ 12 μηνών, όταν έχει την πεποίθηση βάσει αντικειμενικών στοιχείων ότι η αγορά κρατικών ομολόγων της δεν λειτουργεί σωστά. Αναστολή αυτού του τύπου μπορεί να ανανεωθεί για περαιτέρω περιόδους που δεν υπερβαίνουν τους έξι μήνες κάθε φορά, εάν οι λόγοι της αναστολής εξακολουθούν να ισχύουν.
Η δυνατότητα αυτή, ωστόσο, θα είναι περιορισμένη, καθώς το κείμενο του κανονισμού ορίζει ένα περιορισμένο αριθμό δεικτών που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβολή αυτής της αναστολής. Επιπλέον, εντός 24 ωρών, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) θα δημοσιεύσει γνωμοδότηση στην ιστοσελίδα της ως προς τη χρησιμότητα της αναστολής της απαγόρευσης και μία αρνητική γνωμοδότηση από την ΕΑΚΑΑ θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.
Χαιρετίζοντας την απαγόρευση αυτή, ο εισηγητής Pascal Canfin (Πράσινοι, Γαλλία) δήλωσε τα εξής: "Οι κανόνες αυτοί αποδεικνύουν ότι η ΕΕ μπορεί να ενεργήσει κατά της κερδοσκοπίας, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Ο νέος κανονισμός θα καταστήσει αδύνατη την αγορά CDS με αποκλειστικό σκοπό την κερδοσκοπία εις βάρος μίας χώρας."

Περιορισμοί για ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αρχικά υποστήριξε τη θέσπιση διατάξεων που θα επέτρεπαν τη μετατροπή μίας ακάλυπτης ανοικτής πώλησης, την πιο επικίνδυνη μορφή ανοικτών πωλήσεων, σε κανονική ανοικτή πώληση μέσα σε μία ημέρα. Ο κανόνας αυτός, βάσει του οποίου ο συναλλασσόμενος πρέπει όχι μόνο να ενημερώνει από που σχεδιάζει να δανειστεί τις εν λόγω μετοχές, αλλά πρέπει επίσης να παράσχει εγγυήσεις ότι θα είναι πράγματι σε θέση να τις δανειστεί, δεν υιοθετήθηκε εν τέλει. Ο παρόν κανονισμός προβλέπει ότι ο συναλλασσόμενος έχει εντοπίσει από που θα δανειστεί τις μετοχές και έχει μία "εύλογη προσδοκία" ότι θα είναι σε θέση να τις δανειστεί.
Η ΕΑΚΑΑ θα καθορίζει μέτρα που θα κρίνουν τι μπορεί να θεωρηθεί ως "εύλογη προσδοκία".

Μεγαλύτερη διαφάνεια

Ένα άλλο κλειδί για την ενίσχυση της πρότασης της Επιτροπής είναι η ενίσχυση των απαιτήσεων δημοσιοποίησης στοιχείων. Η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης ήταν ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι εποπτικές αρχές πριν από την κρίση. Οι επιπλέον πληροφορίες που θα παρέχονται στις εθνικές και ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα, ενώ θα μπορούν να εντοπίζουν νωρίτερα τους πιθανούς κινδύνους.

Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ)


Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να διατηρήσουν τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), ιδίως σε ότι αφορά τον περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων, καθώς θα λειτουργεί ως κριτής στις περιπτώσεις όπου μία εθνική αρχή επιθυμεί να εισαγάγει μέτρα για την αντιμετώπιση εξαιρετικών καταστάσεων.
"Οι νέες αρμοδιότητες της ΕΑΚΑΑ θα επιτρέψουν τον καλύτερο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ σε περιόδους κρίσης", δήλωσε ο κ. Canfin, προσθέτοντας ωστόσο ότι, "θα ήταν προτιμότερο η ΕΑΚΑΑ να είχε παρόμοιες αρμοδιότητες και επί των αποφάσεων που αφορούν το δημόσιο χρέος, αλλά τα κράτη μέλη αρνήθηκαν να της δώσουν τέτοιου είδους αρμοδιότητες".
Η έκθεση του Pascal Canfin (Πράσινοι, Γαλλία) υιοθετήθηκε με 507 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 109 αποχές.

Επόμενα βήματα

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα τεθεί σε ισχύ το Νοέμβριο του 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης