Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Ήττα για τη May στο Ανώτατο Δικαστήριο - Μόνο με έγκριση του κοινοβουλίου η ενεργοποίηση του άρθρου 50

Μ. Βρετανία: Ήττα για τη May στο Ανώτατο Δικαστήριο - Μόνο με έγκριση του κοινοβουλίου η ενεργοποίηση του άρθρου 50
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Theresa May θα χρειαστεί την έγκριση του Κοινοβουλίου προκειμένου να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Brexit
Την απόρριψη της έφεσης από τη βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, αναφορικά με το άρθρο 50, τη διαδικασία μέσα από την οποία μία χώρα αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση, η οποία ελήφθη με πλειοψηφία οκτώ έναντι τριών, αποτελεί ήττα για την πρωθυπουργό Teresa May, καθώς πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει η διαδικασία του Brexit. 
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Theresa May μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες που είναι γνωστές «βασιλικές προνομίες» για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, δεν χρειάζεται να δώσουν την έγκρισή τους τα φιλοευρωπαϊκά κοινοβούλια της Σκοτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. 
«Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση», δήλωσε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.
«Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει», δήλωσε.


Η αντίδραση της Downing Street

Άμεση ήταν η αντίδραση της πρωθυπουργού Theresa May στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το άρθρο 50.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της Downingn Street, ο βρετανικός λαός ψήφισε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτή την ετυμηγορία, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 στα τέλη Μαρτίου, όπως έχει σχεδιαστεί.
Σύμφωνα με τη δήλωση, η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αλλάζει τίποτα.
«Σεβόμαστε την απόφαση και θα προγραμματίσουμε τα επόμενα κοινοβουλευτικά μας βήματα σύντομα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αρνητικό γύρισμα της στερλίνας μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το Brexit - Κάτω από τα 1,25 δολ.

Αρνητικά "γύρισε" η στερλίνα μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η Theresa May θα χρειαστεί την έγκριση του Κοινοβουλίου προκειμένου να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Brexit.
Αυτήν την ώρα η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,3% στα 1,2439 δολάρια, από τα επίπεδα των 1,2546 δολαρίων που ήταν πριν από την απόφαση.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης