Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει, το Grexit και η πρόταση Schaeuble επανέρχονται βίαια

Politico: Εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει, το Grexit και η πρόταση Schaeuble επανέρχονται βίαια
Με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα να παραμένει, έχουν αρχίσει ξανά οι ψίθυροι για το Grexit
Το σενάριο του Grexit φαίνεται πως ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψαν ένα νέο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015.
Με φόντο τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και το σημερινό 26 Ιανουαρίου του 2017 Eurogroup, το Politico φιλοξενεί ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο για την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας και των δανειστών της για το πακέτο διάσωσης να βρίσκονται σε αδιέξοδο, κάποιοι φοβούνται για μια νέα κρίση».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω άρθρο φέρει τον τίτλο «Ψίθυροι του Grexit αρχίζουν ξανά».



«Πριν από δυο χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας, ο τότε 40χρονος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, πέτυχε με σαρωτική νίκη στις πρόωρες εκλογές υποστηρίζοντας το τέλος στον ''φαύλο κύκλο της λιτότητας'' και των χρόνων ''ταπείνωσης και πόνου''.
Τώρα είναι ένα βετεράνος πρωθυπουργός, του οποίου τα λόγια δεν θα μπορούσαν να φαίνονται πιο κούφια».
Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «σε δεκάδες συζητήσεις με καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, φοιτητές και ανέργους στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, είναι σαφές ότι η απογοήτευση των Ελλήνων για τις υποσχέσεις του Τσίπρα που αθετήθηκαν είναι συντριπτική».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Τσίπρα

Σύμφωνα με το Politico, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως προκύπτει από συνεντεύξεις με οικονομολόγους και ανώτερους αξιωματούχους του ελληνικού τραπεζικού τομέα, η χώρα έχει πολλά να κάνει μέχρι η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα περί τέλους στα βάσανα της χώρας, γίνει πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ένας από τους λόγους που η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει την πιστοληπτική ικανότητα που είχε, είτε τα απίστευτα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).
Τα τρέχοντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ισοδυναμούν με το 50% των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, κάτι που μεταφράζεται σε 100 δισ. ευρώ.
«Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαμε νομοθεσία που θα μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος στην Τράπεζα Πειραιώς και προσθέτει «αυτό είναι κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται».
Σύμφωνα με τον Jens Bastien (πρώην μέλος της Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα) μεγάλο μέρος των μην εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται λόγω των φόβων ότι οι τράπεζες θα δεχθούν πληθώρα νομικών καταγγελιών μετά την κατάσχεση των περιουσιών.

Οι διαφορές Ευρώπης - ΔΝΤ

Ενώ πολιτικοί διστάζουν στην Αθήνα, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες πρέπει επίσης να διευθετήσουν τις διαφορές τους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον καλύτερο τρόπο για να πάει μπροστά με το σημερινό πακέτο διάσωσης.
Το Politico αναφέρεται και στη συνάντηση στο Νταβός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, όπου επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, βάζοντας ένα τέλος στις φήμες περί χάσματος.

Το ενδεχόμενο του Grexit

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε περίπτωση κάποιοι έχουν αρχίσουν να μιλάνε για το ενδεχόμενο επαναφοράς της συζήτησης περί Grexit, σε περίπτωση που το αδιέξοδο για το ελληνικό πρόγραμμα συνεχιστεί και το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει.
Αν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, «νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στην πρόταση του Schaeuble για ένα διάλειμμα από το ευρώ» υποστηρίζει ο αξιωματούχος της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ προσθέτει: «κι αυτό, πιστεύω, θα ήταν πολύ κακό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης