Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Χωρίς περισσότερη σύγκλιση η ευρωζώνη θα υποφέρει από επαναλαμβανόμενες κρίσεις

ΔΝΤ: Χωρίς περισσότερη σύγκλιση η ευρωζώνη θα υποφέρει από επαναλαμβανόμενες κρίσεις
Είναι ανάγκη να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και οι επενδύσεις στις χώρες της ευρωζώνης με μεγάλες καθαρές εξαγωγές, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία
Να διευρύνουν το επίπεδο σύγκλισης των οικονομιών τους αν δεν θέλουν να υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες κρίσεις, κάλεσε σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 τις 19 χώρες της ευρωζώνης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως υποστήριξε το ΔΝΤ, εν μέρει λόγω των επίμονων μεγάλων διαφορών στην ανταγωνιστικότητα εντός ευρωζώνης, η σύγκλιση των πραγματικών κατά κεφαλήν εισοδημάτων δεν έχει ακόμα επιτευχθεί μεταξύ των 12 αρχικών χωρών-μελών της.
Για το ΔΝΤ, η ευρωζώνη είναι καταδικασμένη να υποφέρει από ξεσπάσματα αστάθειας, αν δεν προχωρήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση.
Αν και προέβλεψε ετήσια ανάπτυξη 1,6% για το 2017, το 2018 και το 2019 στην ευρωζώνη αναγνωρίζοντας την ανάκτηση ταχύτερου αναπτυξιακού ρυθμού, το ΔΝΤ έκρινε, ότι οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν εξασθενημένες και μάλιστα με μειωμένα περιθώρια αντίδρασης σε περίπτωση νέας κρίσης.
Σε μια προειδοποίηση με αποδέκτες κυρίως την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, το ΔΝΤ επεσήμανε, ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση αυτού, όταν τα επιτόκια αυξηθούν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης της ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ΔΝΤ εξέφρασε ανησυχία για το ενισχυόμενο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα εντός της ευρωζώνης, εν όψει και των εθνικών εκλογών σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, ίσως και Ιταλία, τονίζοντας το ενδεχόμενο απότομης αλλαγής πολιτικών επιλογών σε ορισμένες από τις ισχυρότερες χώρες του ευρώ.
Επιπλέον, το Brexit προκαλεί αβεβαιότητα και επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης, πάντα σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Όπως επεσήμανε, είναι ανάγκη να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και οι επενδύσεις στις χώρες της ευρωζώνης με μεγάλες καθαρές εξαγωγές, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Οι χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, καλούνται να προχωρήσουν σε περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις, για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης