Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αύριο 3/2 στη Μάλτα υπό τη σκιά του Trump – Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό

tags :
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αύριο 3/2  στη Μάλτα υπό τη σκιά του Trump – Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό
Η απάντηση της ΕΕ στις νέες διεθνείς ισορροπίες θα πρέπει να είναι αποφασιστική και έντονη είπε ο Donald Tusk
Την πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump θα έχουν αύριο 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα οι 28 ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς την ώρα που οι προκλήσεις για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες, πληθαίνουν και οι φωνές που ζητούν περισσότερη ενότητα, αυτοπεποίθηση και κοινό συντονισμό λόγω του Brexit, των πολιτικών του Trump αλλά και της ανάγκης να υπάρξει ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως σε αυτήν την άτυπη Σύνοδο, πέρα από το μεταναστευτικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν και στην 60η επέτειο από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ που θα γίνει στη Ρώμη τον ερχόμενο Μάρτιο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι θα ασχοληθούν με την πολιτική και τα μηνύματα που στέλνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump.
Τον τόνο άλλωστε τον έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο οποίος υπογράμμισε πως η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ «θέτει σε δύσκολη θέση την ΕΕ» και ότι «η απάντηση της ΕΕ στις νέες διεθνείς ισορροπίες θα πρέπει να είναι αποφασιστική και έντονη».
Δεν αποκλείεται μάλιστα κατά τη Σύνοδο να δοθεί και απάντηση στο πρόσφατο διάταγμα του Trump αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου πολιτών από 7 μουσουλμανικά κράτη στις ΗΠΑ, με το οποίο ήδη πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες τους.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι θα σταθούν ιδιαίτερα στο θέμα των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών και αυτήν την φορά θα επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους έτσι ώστε να έχουν μια συμφωνία με τις χώρες της βόρειας Αφρικής για τον περιορισμό των ροών προς την Ευρώπη κατά τα πρότυπα της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.
Για αυτήν την τελευταία μάλιστα αναμένεται να ενημερώσει και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία θα έχει σήμερα κρίσιμες επαφές στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Σημειώνεται ότι παρούσα θα είναι και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, η οποία ωστόσο θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μετά το μεταναστευτικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μιλήσουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 και για τους εορτασμούς της 60ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης στις 25 Μαρτίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης