Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η συνεργασία που αποβλέπει ο Trump με τη Ρωσία δεν είναι καλή ιδέα για κανέναν

Economist: Η συνεργασία που αποβλέπει ο Trump με τη Ρωσία δεν είναι καλή ιδέα για κανέναν
Μπορεί να το πετύχει ή θα γίνει ο τρίτος στη σειρά Αμερικανός πρόεδρος που θα ηττηθεί από τον Putin;
Στην πιθανότητα συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας αναφέρεται με δημοσίευμά του ο Economist υπογραμμίζοντας στον Donald Trump ότι «το φλέρτ με τον Putin δεν είναι καθόλου καλή ιδέα καθώς η εξέλιξη δεν θα είναι καλή για κανέναν».

The Economist print cover

«Ο George Bush ο νεότερος κοίταξε στα μάτια τον V. Putin και νόμισε πως είδε την ψυχή του.
Εκανε λάθος.
O B. Obama προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά έως το τέλος της θητείας του η Ρωσία είχε προσαρτήσει την Κριμαία, είχε προκαλέσει συγκρούσεις σε όλη την Ουκρανία και είχε γεμίσει το κενό εξουσίας που ο Obama είχε αφήσει στη Συρία.
Ο Donald Trump φαίνεται πως θέλει να προχωρήσει πολύ περισσότερο και να “χτίσει” μια εντελώς νέα στρατηγική σχέση με τη Ρωσία.
Μπορεί να το πετύχει ή θα είναι ο τρίτος στη σειρά Αμερικανός πρόεδρος που θα ηττηθεί από τον Putin;
Οι λεπτομέρειες της επανασύνδεσης που επιχειρεί ο Trump δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές και μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στις διαφωνίες που υπάρχουν στο στενό περιβάλλον του.
Και παρότι ο πρεσβευτής του στα Ηνωμένα Έθνη μίλησε για “καθαρή και ισχυρή καταδίκη των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας”, το “ρομάντζο” του προέδρου με τον Πούτιν εξακολουθεί να σιγοκαίει.
Όταν ο Trump ρωτήθηκε από το Fox News αν ο Πούτιν είναι “δολοφόνος”, ο ίδιος απάντησε:
“Υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι.
Τι;
Νομίζετε ότι η χώρα μας είναι τόσο αθώα;”.
Το να λέει ένας Αμερικανός πρόεδρος ότι η χώρα του είναι τόσο “δολοφονική” όσο η Ρωσία είναι πρωτοφανές, λανθασμένο και αποτελεί ένα δώρο στους προπαγανδιστές της Μόσχας.
Και το να λέει ο Trump ότι ο Putin έχει πολλά να προσφέρει στις ΗΠΑ είναι μια λανθασμένη εκτίμηση όχι μόνο της ισχύος και των συμφερόντων της Ρωσίας, αλλά και της αξίας τού τι ενδεχομένως θα έπρεπε να δώσουν οι ΗΠΑ ως αντάλλαγμα.
Ιχνηλατώντας τις προθέσεις Trump το σενάριο για τη Ρωσία είναι μάλλον αυτό: οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τον Putin για να καταστρέψουν τη “ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία” - και πιο συγκεκριμένα το ISIS.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει να ακυρώσει τη συμμαχία της με το Ιράν, έναν εχθρό από τα παλιά για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και μια απειλή για τους συμμάχους τους, όπως το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία.

Με το βλέμμα στην Κίνα 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, να συμφωνήσει να μην ενοχλεί τα μέλη του ΝΑΤΟ και, πιθανότατα, να αρχίσει συνομιλίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.
Μακροπρόθεσμα, οι στενοί δεσμοί των ΗΠΑ με τη Ρωσία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της επέκτασης της Κίνας.
Ο Steve Bannon, εξ απορρήτων σύμβουλος του Trump, είπε πέρυσι ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως “οδεύουμε προς έναν πόλεμο στη Νότια Σινική Θάλασσα μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια”.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν συμμάχους και η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη με σύνορα μήκους 4.200 χιλιομέτρων με την Κίνα.
Οπότε, υπάρχει κάτι που δεν είναι καλό σε μια τέτοια συμφωνία;
Σχεδόν όλα.
Η Ρωσία μπορεί να βοήθησε μέσω του hacking τον Trump στις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εμπιστευτεί τον Putinν.
Τα ενδιαφέροντα του Κρεμλίνου και της Ουάσινγκτον απέχουν παρασάγγας.

Και η Ευρώπη;

Το μεγαλύτερο ρίσκο, όμως, του λανθασμένου υπολογισμού του Trump για συμμαχία με τη Ρωσία είναι στην Ευρώπη.
Εκεί, η λίστα επιθυμιών του Putin εδράζεται σε τρία σημεία:
1. Στα πράγματα που δεν μπορεί να πάρει αν δεν συμπεριφερθεί καλύτερα, όπως είναι η άρση των κυρώσεων.
2. Στα πράγματα που δεν μπορεί να πάρει σε καμία περίπτωση, όπως η αναγνώριση της κατοχής ουκρανικού εδάφους.
3. Στα πράγματα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους κανόνες της παγκόσμιας τάξης, όπως η αμερικανική συνενοχή στην αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ.
Ο Putin θα ενθουσιαζόταν αν ο Trump τού έδινε περισσότερη ελευθερία κινήσεων στο “εγγύς εξωτερικό” της Ρωσίας, για παράδειγμα με το να διαλύσει τις αμερικανικές αντιπυραυλικές δυνάμεις στην Ευρώπη και με το να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Μαυροβουνίου που είναι προγραμματισμένη για φέτος.
Ο Trump δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί πόσο γιγαντιαίες θα ήταν τέτοιου είδους παραχωρήσεις.
Στέλνει αμφίσημα μηνύματα για την αξία του ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε “άνευ αντικειμένου” τον προηγούμενο μήνα αλλά υποσχέθηκε να το στηρίξει την προηγούμενη εβδομάδα.
Κάποιοι εκ των συμβούλων του φαίνεται να μη νοιάζονται αν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρεύσει. Και όπως κάνει ο Putin, “αγκαλιάζουν” ηγέτες όπως η Marine La Pen που δεν ήθελαν τίποτε άλλο από αυτούς.
Ο Bannon, ενώ παραδέχεται την κλεπτοκρατία στη Ρωσία, βλέπει τον Putin ως ένα μέρος μια παγκόσμιας εξέγερσης από εθνικιστές εναντίον της φιλελεύθερης ελίτ -και ως εκ τούτου, έναν φυσικό σύμμαχο του Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης