Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό δυόμιση ετών ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2017

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό δυόμιση ετών ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2017
Οι οικονομολόγοι αναμένουν η επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Βρετανία να ασκήσει πιέσεις στις καταναλωρικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του έτους
Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δυόμιση ετών αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2017, όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/2) η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, υπογραμμίζοντας το πώς η πτώση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου έχει ασκήσει σημαντικές πιέσεις στα καθημερινά έξοδα των πολιτών.
Συγκεκριμένβα, όπως ανέφερε το ONS, ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά 1,8% τον Ιανουάριο, έναντι 1,6% τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας την ισχυρότερη άνοδο στις τιμές από τα μέσα του 2014.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα παρέμειναν ως επί το πλείστον σε κοινή γραμμή με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση 1,9%.
Η εν λόγω άνοδος βρίσκεται εντός του στόχου πληθωρισμού της Τράπεζας της Αγγλίας, στο 2%, και έρχεται σε μία περίοδο όπου η πρωθυπουργός της χώρας, Theresa May, ετοιμάζεται να ξεκινήσει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την ONS, η αύξηση των τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ενώ σημειώθηκε και άνοδος των εξόδων στις βρετανικές επιχειρήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να προαναγγήλει μία περαιτέρων επιτάχυνση του πληθωρισμού κατά τους προσεχείς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης