Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Λανθασμένη η αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους δανειστές της - Τι πρέπει να αλλάξει

New York Times: Λανθασμένη η αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους δανειστές της - Τι πρέπει να αλλάξει
Mε την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν αντιμετωπίζεται το ελληνικό πρόβλημα
Στην ανάγκη οι δανειστές της Ελλάδας να αλλάξουν συνταγή όσον αφορά στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας αναφέρεται σχετικό άρθρο των New York Times, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup όπου η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην προ-νομοθέτηση μέτρων.
«Έπειτα από δεκαετία αποτυχημένων προσπαθειών να σώσουν την Ελλάδα, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί με το ΔΝΤ, πρέπει να δοκιμάσουν μια διαφορετική προσέγγιση, που να έχει ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση της οικονομίας» σχολιάζεται στο εν λόγω δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «σώστε την Ελλάδα, σώζοντας πρώτα την οικονομία της».
Οι πιστωτές της Ελλάδα εμφανίζονται πρόθυμοι να παράσχουν νέα δάνεια προς τη χώρα ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές, για όσο η χώρα δεσμεύεται να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ.
Σον αντίποδα, το ΔΝΤ, πιο λογικά, ζητάει πλεόνασμα 1,5% και επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, η ελάφρυνση θα μπορούσε να έρθει με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της επιμήκυνσης ή της μείωσης του οφειλόμενου ποσού.

Έχει δίκιο το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ΔΝΤ έχει δίκιο.
«Απαιτώντας από τη χώρα να πετύχει υψηλό πλεόνασμα, όταν η οικονομία της αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,4% είναι απάνθρωπο και αντιπαραγωγικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης, του ΔΝΤ και της Ελλάδας θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους αναζωγόνησης της οικονομίας, μείωσης της ανεργίας και ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μάλιστα, σε αυτό το σημείο η New York Times αναφέρεται και στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα λεωφορεία -λόγω έλλειψης ανταλλακτικών- αλλά και στην έλλειψη προσωπικού και φαρμακευτικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει τα έξοδα αυτά, εάν οι δανειστές αποδέχονταν χαμηλότερα πλεονάσματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια για έργα που βελτιώνουν την οικονομία» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Παράλληλα τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα της διασφαλίζοντας ότι οι οικονομικές υπηρεσίες της δεν θα υπόκεινται σε πολιτικές πιέσεις.
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι προηγούμενοι ηγέτες της έχουν δεσμευτεί γι' αυτό αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο οργανισμός (σσ. οι οικονομικές υπηρεσίες) εξακολουθεί να υπόκειται σε πιέσεις.
Αναγκάζοντας περισσότερους ανθρώπους -κυρίως τη μεσαία τάξη- να πληρώσουν περισσότερους φόρους δεν θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων χωρίς να ζημιωθεί η οικονομία.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η χώρα χρειάζεται ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα για την αναδιάρθρωση των στεγαστικών και των επιχειρηματικών δανείων ώστε οι τράπεζες να μπορούν να δανείσουν και πάλι χρήματα.
«Μόνο ήταν επιτευχθεί ανάκαμψη, η κυβέρνηση θα έχει χρήματα για να εξοφλήσει τα χρέη της.
Αφού έχουν πιέσει την Ελλάδα ανεξαρτήτως κόστους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ανάλυση τους είναι λάθος.
Όσο περισσότερο επιμένουν ώστε η Ελλάδα να μειώσεις τις δαπάνες και να αυξήσεις τους φόρους, τόσο πιο πολύ απομακρύνονται από την ανάκαμψη της χώρας, ώστε να μην χρειάζεται άλλο τη στήριξη τους» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης