Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν για επιστολή Juncker: Πλήρως συμμορφωμένο με το πνεύμα της ΕΕ το Μνημόνιο στην Ελλάδα

Κομισιόν για επιστολή Juncker: Πλήρως συμμορφωμένο με το πνεύμα της ΕΕ το Μνημόνιο στην Ελλάδα
«Ο πρόεδρος Juncker έχει επισημάνει τη στήριξή του στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον κοινωνικό διάλογο στο παρελθόν»
«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντοτε σαφές ότι όταν εφαρμόζεται ένα Μνημόνιο, υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το πνεύμα και το γράμμα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση για τη χθεσινή (23/2) επιστολή του Jean Claude Juncker σε δύο ευρωβουλευτές.
«Ο πρόεδρος Juncker έχει επισημάνει τη στήριξή του στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον κοινωνικό διάλογο στο παρελθόν, κάτι που φάνηκε και στην κοινή του δήλωση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούνιο του 2015», είπε ο κ. Alex Winterstein, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι η δικαιοσύνη και οι κοινωνικές πτυχές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη συμφωνία και γι' αυτό συνέταξε μια εκ των προτέρων αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου.
Ο κ. Winterstein τόνισε επίσης ότι η εν λόγω «ισχυρή προσήλωση» στα κοινωνικά ζητήματα μεταφράστηκε μετά σε πολιτικές επιλογές που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου και οι οποίες ενισχύουν το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κλπ.
«Η Επιτροπή ήταν αυτή που πρότεινε, και έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές, οι μεταρρυθμίσεις να βασιστούν σε μια διαδικασία ευρείας διαβούλευσης, που θα περιλαμβάνει μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και τις απόψεις διεθνών οργανισμών, εκ των οποίων ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).
Η Ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέθεσε την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο του 2016 και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean - Claude Juncker, σε απαντητική επιστολή του προς δύο ευρωβουλευτές που ζητούν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα, ανέφερε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο ενός Μνημονίου δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Maria Zoao Rondrigez (Πορτογαλία) και Jutta Steinruk (Γερμανία), επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Υπενθυμίζει ότι στο Μνημόνιο για το Πρόγραμμα Στήριξης και Σταθερότητας που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα όντως συμφώνησε να ευθυγραμμίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και τα πλαίσια των βιομηχανικών δράσεων με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Για να διευκολυνθεί αυτός ο στόχος, η Επιτροπή πρότεινε, και όλες οι πλευρές το δέχτηκαν, αυτές οι μεταρρυθμίσεις να βασιστούν σε μια διαδικασία ευρείας διαβούλευσης που θα περιλαμβάνει μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και τις απόψεις διεθνών οργανισμών, εκ των οποίων ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).
Οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, επίσης διαβουλεύθηκαν σε αυτήν τη διαδικασία.
Η Ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέθεσε την έκθεσή της το Σεπτέμβριο του 2016 και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών ως προς το ποιες προτάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Επιπλέον, ο Juncker στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Μνημονίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδρασε με πλήρη συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που αφορούν τον σεβασμό στο δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να καταλήγουν σε συλλογικές συμφωνίες, αλλά συγχρόνως αναζήτησε ενεργά τις απόψεις των δύο πλευρών της βιομηχανίας μέσα από αφοσιωμένες διμερείς συναντήσεις.
Ωστόσο, ο Juncker στην επιστολή του σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ.
Επομένως, συμπληρώνει, ο Juncker όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα.
Προφανώς, καταλήγει στην επιστολή του, η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά το καθήκον της και είναι δεσμευμένη με τις κοινές αξίες και αρχές που ενσωματώνονται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ειδικότερα.
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ως μέρος των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αναδυθούν ως ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να προωθήσει έξυπνα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, την κοινή ευημερία και την κοινωνική συνοχή».
Στην επιστολή τους με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου 2016, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Juncker, τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, οι ευρωβουλευτίνες Rondrigez και Steinruk εκφράζουν την πεποίθηση ότι το υπάρχον σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δεν είναι συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ , ούτε με τις βασικές συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).
«Κατά την άποψή μας, είναι σημαντικό να επανέλθει η αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς για να ζήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι δύο ευρωβουλευτίνες των Σοσιαλιστών και προσθέτουν:
«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ, με βάση το Άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν».
Στη συνέχεια, οι δύο ευρωβουλευτίνες επισημαίνουν στην επιστολή τους, την οποία δημοσιοποιεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθύμισε πρόσφατα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη, βάσει της Συνθήκης του ESM, να διασφαλίσει ότι το Μνημόνιο στο οποίο θα καταλήξει ο ESM θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πως η Επιτροπή διατηρεί στο πλαίσιο της Συνθήκης του ESM το ρόλο της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, βάσει του Άρθρου 17(1) της Συνθήκης της ΕΕ.
«Στηρίζουμε σθεναρά την έκκληση της Ελλάδας για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», τονίζουν προς τους τρεις προέδρους οι δύο ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας και ζητούν οι θεσμοί να επικεντρωθούν μόνο «σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν έξυπνα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα των θέσεων εργασίας, την κοινή ευημερία και την κοινωνική συνοχή» στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης