Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σκέψεις να χωρίζουν μητέρες από τα παιδιά τους, όταν μεταναστεύουν στις ΗΠΑ

Reuters: Σκέψεις να χωρίζουν μητέρες από τα παιδιά τους, όταν μεταναστεύουν στις ΗΠΑ
Ο λόγος είναι ότι οι γονείς θα τίθενται υπό κράτηση μέχρι να αποφασιστεί αν θα πάρουν άσυλο ή, θα απελαθούν
Το ενδεχόμενο να χωρίζουν τις μητέρες από τα παιδιά τους αν περνούν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ εξετάζουν στο Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας, όπως μεταδίδει αποκλειστικά το Reuters.
Ένας από τους λόγους που μπορεί να υιοθετηθεί αυτή η πρακτική είναι για να αποθαρρύνονται οι μητέρες να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ μαζί με τα παιδιά τους.
Η συγκεκριμένη πολιτική θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να έχει υπό κράτηση τους γονείς που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απέλασης, περιμένοντας το αν θα τους δοθεί άσυλο.
Την ίδια στιγμή τα παιδιά θα είναι υπό καθεστώς προστασίας, με το Τμήμα Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών να κάνει λόγο για λιγότερο περιοριστική ρύθμιση, μέχρι να τα φροντίσει κάποιος συγγενής τους ή, υπηρεσία στις ΗΠΑ.
Για την ώρα οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απέλασης, ενώ περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο, συνήθως είναι ελεύθερες να παραμένουν στις ΗΠΑ μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους.
Ο πρόεδρος Donald Trump έχει ταχθεί κατά του καθεστώτος "να τους πιάνουμε και να τους αφήνουμε ελεύθερους", με το οποίο οι μετανάστες είναι ελεύθεροι να μετακινούνται στις ΗΠΑ, μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση για την περίπτωσή τους.
Έτσι το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας προσανατολίζεται στο να χωρίζει τις μητέρες από τα παιδιά τους, χωρίς να έχει πάρει, όμως, ακόμα οριστική απόφαση.
"Το ταξίδι στα βόρεια είναι επικίνδυνο και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με παιδιά που έρχονταν με τους γονείς τους ή, με διακινητές, και έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης, κακοποιήθηκαν ή, και πέθαναν" ήταν η ανακοίνωση που  εξέδωσε.
Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Henry Cuellar τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης πρότασης, υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος να χωρίζονται οι μητέρες από τα παιδιά τους.
"Πρόκειται για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Περίπου 54 χιλιάδες παιδιά και οι συνοδοί τους συνελήφθησαν από τη 1 Οκτωβρίου 2016 ως τις 31 Ιανουαρίου 2017, αριθμός που είναι διπλάσιος σε σχέση με το ίδιο διάστημα πριν από έναν χρόνο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες ρισκάρουν ένα τέτοιο επικίνδυνο ταξίδι με τα παιδιά τους, επειδή ξέρουν ότι θα τις αφήσουν ελεύθερες και οι υποθέσεις τους θα εκδικαστούν μετά από χρόνια.
Οι οργανώσεις για τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν, ωστόσο, ότι είναι οι συνθήκες βίας και φτώχειας στην Κεντρική Αμερική που αναγκάζουν τις γυναίκες να μεταναστεύουν.
"Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης θα μπορούσε να προκαλέσει ψυχολογικά τραύματα, ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάνει ένα τόσο επικίνδυνο ταξίδι" δήλωσε η Marialena Hincapie, εκτελεστική διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Δικαίου Μετανάστευσης.
Η ίδια προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα συρθεί στα δικαστήρια αν πάρει μία τέτοια απόφαση.
Αυτή η απόφαση θα βασιστεί, πάντως, σε μία δικαστική εντολή από τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά θα πρέπει να αφήνονται αμέσως ελεύθερα, αλλά οι γονείς τους μπορεί να παραμένουν υπό κράτηση.
Για να συμμορφωθεί με αυτή τη δικαστική εντολή η κυβέρνηση Obama είχε αποφασίσει τότε να τίθενται υπό κράτηση οι μητέρες μαζί με τα παιδιά τους, αλλά όχι για περισσότερο από 21 μέρες.
Το να κρατούνται οι μητέρες για μεγαλύτερο διάστημα θα επιβαρύνει και τους κυβερνητικούς πόρους, εκτιμά από την πλευρά του ο Randy Capps από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον.
"Θα υπάρξει μία ραγδαία αύξηση των ατόμων που θα τίθενται υπό κράτηση" εξήγησε ο ίδιος.
Πολλοί γονείς που μεταναστεύουν με τα παιδιά τους, πληρώνουν διακινητές για να τους καθοδηγήσουν μέσα από επικίνδυνες διαδρομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης