Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τα αεροπλανοφόρα του Trump εκτός από πανάκριβα είναι και ευάλωτα στις επιθέσεις

tags :
Reuters: Τα αεροπλανοφόρα του Trump εκτός από πανάκριβα είναι και ευάλωτα στις επιθέσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου 2017 από το κατάστρωμα του νεότερου αεροπλανοφόρου USS Jerald  Ford, κόστους 13 δισ.δολαρίων εκθείασε την απόφασή του να αυξήσει κατά 54 δισ. τις στρατιωτικές δαπάνες
Κριτική στον Donald Trump για την επιλογή του να βασίσει την αμυντική θωράκιση των ΗΠΑ στα  πανάκριβα αεροπλανοφόρα νέας γενιάς ασκούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου 2017 από το κατάστρωμα του νεότερου αεροπλανοφόρου USS Jerald  Ford, κόστους 13 δισ.δολαρίων εκθείασε την απόφασή του να αυξήσει κατά 54 δισ. τις στρατιωτικές δαπάνες με αιχμή του δόρατος τα νέα αεροπλανοφόρα Ford Class τα ακριβότερα που κατασκευάστηκαν ποτέ.
«Σύντομα θα έχουμε περισσότερα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε ένα ενθουσιώδες κοινό αξιωματικών και ναυτών από το κατάστρωμα του USS Jerald  Ford, που διαφημίζεται ως άτρωτο.         
Μάλιστα ο Trump δεσμεύτηκε να αυξήσει τον αριθμό των αεροπλανοφόρων από τα 10 στα 12 ενώ υποσχέθηκε, πως θα ρίξει το κόστος κατασκευής των τριών νέων αυτών πλοίων κατά ένα τρίτο από τα 36 δισ. στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Το Jerald Ford έχει ξεπεράσει κατά 2.5 δισ.δολάρια τον προϋπολογισμό κατασκευής του και υπερέβη κατά τρία χρόνια το αρχικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής του.
Το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Ford Class, to John F. Kennedy,  έχει ήδη καθυστερήσει κατά πέντε χρόνια.
Τα σχέδια ωστόσο του προέδρου των ΗΠΑ να βασίσει τη στρατιωτική υπεροχή των  ΗΠΑ στα αεροπλανοφόρα, πέρα από πανάκριβη φαίνεται, πως είναι αναποτελεσματική, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.  Τα πλοία αυτά είναι ευάλωτες σε επιθέσεις από υποβρύχια.    
Σε μια  ναυτική άσκηση στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα το 2015, ένα μικρό γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο, το Saphir, με περίτεχνους ελιγμούς κατάφερε να παραπλανήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα του Theodore Roosvelt  και να το «βυθίσει», σύμφωνα με το Reuters ενώ και σε άλλες  ναυτικές ασκήσεις, αμερικανικά αεροπλανοφόρα  έχουν πληγεί..
Συνολικά από τια αρχές της δεκαετίας του 1980 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν «βυθιστεί» στις λεγόμενες ασκήσεις «προσομοίωσης» επιθέσεων,  σε πραγματικές συνθήκες, γράφει το Reuters.    
Σήμερα οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, που έχει βασίσει τη ναυτική της στρατηγική στα αεροπλανοφόρα, έχοντας 10, εν αντιθέσει με τη Ρωσία και την Κίνα, που διαθέτουν από ένα η καθεμία.
Σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή, Roger Thompson, μία σειρά ισχυρών όπλων κατά αεροπλανοφόρων έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από Κίνα, Ρωσία και Ιράν.
Τα νέα όπλα περιλαμβάνουν χερσαίους βαλλιστικούς πυραύλους, όπως το Dong Feng-21 με εμβέλεια 1.770 χιλιομέτρων ενώ ρωσικά και κινεζικά υποβρύχια μπ0ορούν να πλήξουν την άμυνα των αμερικανικών αεροπλανοφόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης