Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ο μοναχικός δρόμος των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο - Η συμμαχία Γερμανίας και Κίνας

Deutsche Welle: Ο μοναχικός δρόμος των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο - Η συμμαχία Γερμανίας και Κίνας
Γερμανία και Κίνα συμμαχούν για να διαφυλάξουν την ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών απέναντι στις ΗΠΑ
Διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 στο Baden Baden της Γερμανίας για το ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ να πυρπολήσουν κυριολεκτικά τη συνάντηση καθώς επιθυμούν να ακολουθήσουν μοναχικό δρόμο.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο νέος αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchinν μπορεί να ενθουσιάστηκε με τις σκιώδεις αλέες στη λουτρόπολη του Baden Baden η οποία ήταν κάποτε η «θερινή πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Ο αμερικανός υπουργός δήλωσε μάλιστα ότι όλα είναι «just wonderful» και ότι αντιλαμβάνεται γιατί παλαιότερα οι πλούσιοι και ισχυροί περνούσαν τα καλοκαίρια τους στους πρόποδες του Μέλανα Δρυμού.

Δεν υπήρξε συναίνεση

«Εποικοδομητικές» ήταν οι συνομιλίες των τελευταίων ημερών, υποστηρίζει. Άλλοι συμμετέχοντες έχουν ωστόσο διαφορετική άποψη. Για παράδειγμα ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Jens Baitman, επισημαίνει ότι «δεν υπήρξε συναίνεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων».
Ο ίδιος ο Mnuchin περιγράφει την κατάσταση ως εξής:
«Είμαστε από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στον κόσμο και διαθέτουμε μία από τις μεγαλύτερες αγορές.
Το εμπόριο είναι καλό για όλους μας.
Από κει και πέρα όμως, θέλουμε να επανεξετάσουμε κάποιες συμφωνίες.
Πρέπει να δούμε ποιές είναι οι παλαιότερες συμφωνίες που χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση».
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Γερμανία και άλλες εξωστρεφείς οικονομίες είναι ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης του Baden Baden δεν περιέχει καμία δέσμευση ή αναφορά «υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού».
Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών αυτό είναι προφανώς φυσιολογικό, καθώς, όπως λέει, τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν υπουργός και κατά συνέπεια δεν τον αφορούν παλαιότερα ανακοινωθέντα.

Αλλαγή πορείας για τις ΗΠΑ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της DW ο Mnuchin δηλώνει ότι μπορεί ο Donald Trump να έχει διαφορετικές απόψεις για το ελεύθερο εμπόριο, ωστόσο σε άλλα θέματα οι ΗΠΑ παραμένουν στη γραμμή του G20, για παράδειγμα στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των χρηματαγορών ή για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.
Αλλαγή πορείας δρομολογεί πάντως η Ουάσιγκτον και στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία του κλίματος, γιατί, όπως δηλώνει λακωνικά ο Mnuchin, «το περιβάλλον δεν αφορά τους υπουργούς Οικονομικών».
Ο γερμανός ομόλογός του, W. Schaeuble, επιχειρεί να αποσυμπιέσει την κατάσταση λέγοντας ότι «ο Mnuchin δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί για το διεθνές εμπόριο» και ότι γενικότερα η νέα διοίκηση υπό τον Trump χρειάζεται κάποιον χρόνο για να αξιολογήσει τα πράγματα.
«Οι ΗΠΑ δεν μπορεί να μην επωμίζονται καμία ευθύνη στον σημερινό κόσμο.
Θα τους το υπενθυμίζουμε διαρκώς, με ευγενικό τρόπο», επισημαίνει ο Schaeuble.
Ο Mnuchin, ο οποίος έχει σταδιοδρομήσει στην επενδυτική τραπεζική, δηλώνει επανειλημμένα ότι το διεθνές εμπόριο πρέπει να είναι ελεύθερο, αλλά και «ισορροπημένο» ταυτόχρονα.
Με απλά λόγια, εννοεί ότι οι Αμερικανοί θέλουν να μειώσουν τα σημερινά ελλείμματα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών.
Για να γίνει αυτό η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί εμπορικές συμφωνίες και να εφαρμόσει όλους τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τονίζει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποια ακριβώς στοιχεία του σημερινού διεθνούς εμπορικού συστήματος χρειάζονται αναθεώρηση.

Συμμαχία Γερμανίας - Κίνας για το διεθνές εμπόριο

Τη δική του ατζέντα κομίζει στους G20 ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Ziao Zie, ο οποίος, μετά από ιδιαίτερη συνάντηση με τον Mnuchin στο Baden Baden, δηλώνει:
«Τονίσαμε τη σπουδαιότητα της σινο-αμερικανικής συνεργασίας, αναγνωρίζοντας και τη σημασία της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η συνεργασία μας έχει λάβει διαστάσεις μοναδικές και οι δύο χώρες θα πρέπει να διαφυλάξουν αυτό το επίτευγμα που κερδίσαμε με μεγάλη προσπάθεια».
Γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν θα φανταζόταν τη Γερμανία και την Κίνα να συμμαχούν για να διαφυλάξουν την ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών απέναντι στις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, διπλωμάτες που παραβρέθηκαν στις συνομιλίες του Baden Baden υποστηρίζουν ότι έγινε διπλωματική «μάχη» για την κάθε μία λέξη στο κοινό ανακοινωθέν και ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία πολλές φορές ήταν απομονωμένη στην προσπάθειά της να αγνοήσει παλαιότερες αποφάσεις του G20.
Με τον δικό του διπλωματικό τρόπο σχολίασε την αντιπαράθεση για το διεθνές εμπόριο και το κλίμα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, M. Sapin, λέγοντας:
«Λυπούμαι, γιατί σε δύο σημεία απόλυτης προτεραιότητας δεν καταφέραμε να οδηγηθούμε σήμερα σε ικανοποιητικά συμπεράσματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης