Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργοποιείται το Brexit – Σήμερα (29/3) στις Βρυξέλλες η επιστολή May για την έναρξη της διαδικασίας

Ενεργοποιείται το Brexit – Σήμερα (29/3) στις Βρυξέλλες η επιστολή May για την έναρξη της διαδικασίας
Η επιστολή θα δοθεί σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk
Σήμερα (29/3) θα δοθεί στις Βρυξέλλες η επιστολή της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Theresa May, σύμφωνα με την οποία αρχίζει η διαδικασία για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
Η επιστολή, την οποία υπέγραψε χθες τα μεσάνυχτα – ώρα Ελλάδας – η Βρετανίδα πρωθυπουργός, θα δοθεί σήμερα τα πρωί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή δεδομένου ότι ενεργοποιείται η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 1973.
Η έναρξη της διαδικασίας σηματοδοτεί και την έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια προκειμένου να περιγραφούν και να καθοριστούν οι όροι του διαζυγίου.
Την υπογεγραμμένη επιστολή της May σχετικά με τη πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα παραδώσει στον Tusk ο Tim Barrow, ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ.
Η επιστολή αναμένεται να προσπαθήσει να δώσει μια θετική χροιά στις συζητήσεις και να ανακεφαλαιώσει τα 12 σημεία-κλειδιά, στα οποία είχε αναφερθεί η May στις 17ης Ιανουαρίου.
Σε διάστημα 48 ωρών αφού διαβάσει την επιστολή ο Τουσκ θα στείλει στις 27 χώρες μέλη ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης.
Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 χωρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιό του.
«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε.
Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου -- νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, τις μεγάλες και τις μικρές πόλεις, την ύπαιθρο και όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις μεταξύ τους», αναμένεται να πει σε σημερινή ομιλία της η May απευθυνόμενη στους Βρετανούς βουλευτές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης