Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook των ΗΠΑ - Διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ - Πάνω από 50% οι πιθανότητες υποβάθμισης σε ορίζοντα 2ετίας

tags :
Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook των ΗΠΑ - Διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ -  Πάνω από 50% οι πιθανότητες υποβάθμισης σε ορίζοντα 2ετίας
Σε μια κίνηση σοκ για την αμερικανική οικονομία προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch. Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε σε αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως, το οutlook των ΗΠΑ, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα. Να σημειωθεί ότι ο οίκος διατηρεί και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε F1, αλλά και το Country Ceiling σε AAA.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οίκος, η διατήρηση της κορυφαίας αξιολόγησης ΑΑΑ για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ αντανακλά την πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία είναι ακόμη ισχυρή...
Η αμερικανική οικονομία παραμένει μια από τις πλέον παραγωγικές οικονομίες στον κόσμο, προσθέτει ο οίκος και εκτιμά ότι η ανάκαμψη της χώρας θα κερδίσει περισσότερο έδαφος στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013. Μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 2%.
"Το status του δολαρίου ως το αποθεματικό νόμισμα και το βάθος της αμερικανικής αγοράς ομολόγων ενισχύει τα χαμηλά κόστη αναχρηματοδότησης για τις ΗΠΑ", σχολιάζει η Fitch ενώ προσθέτει ότι το δολάριο παραμένει σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρόλα αυτά, συνεχίζει ο οίκος, εντοπίζεται αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική οικονομία. Το αρνητικό outlook σηματοδοτεί ότι οι πιθανότητες υποβάθμισης της αξιολόγησης των ΗΠΑ εντός των ερχόμενων δύο ετών κυμαίνονται ελαφρώς άνω του 50%, εάν το σχέδιο μείωσης του αμερικανικού χρέους έως το 2013 αποτύχει ή η αμερικανική οικονομία εμφανίσει σημάδια περαιτέρω επιδείνωσης.
Παράλληλα, το αρνητικό outlook σηματοδοτεί την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση, με στόχο η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά.
H Fitch προειδοποιεί ότι η ανεργία στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κάνει ειδική μνεία στην αδυναμία της παραγωγικής δραστηριότητας.
Στην έκθεση του οίκου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων οτι το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 90% του ΑΕΠ έως τα τέλη της δεκαετίας. Όταν αυτό συμβεί, προειδοποιεί η Fitch, τα επίπεδα χρέους δεν θα βρίσκονται σε εναρμόνιση με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, καθώς θα υπονομεύσουν το στόχο για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και την ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να διαχειριστεί πιθανές, μελλοντικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές κρίσεις.Σχολιάζοντας τις προσπάθειες του αμερικανικού Κογκρέσου για την επίτευξη συμφωνίας για το αμερικανικό έλλειμμα, ο οίκος επισημαίνει ότι τυχόν αποτυχία θα σημάνει την ενίσχυση σημαντικών προκλήσεων για την αμερικανική οικονομία.
"Εάν υπάρξει συμφωνία και κατ' επέκταση εφαρμογή το 2013 ενός αξιόπιστου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα τότε η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί και θα περιοριστούν οι πιέσεις για την αξιολόγηση των ΗΠΑ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία και η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης των ΗΠΑ", καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης