Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Eπίθεση με χημικά, 58 νεκροί - Βομβαρδίστηκε και το νοσοκομείο - Διαμαρτυρία Erdogan στον Putin

tags :
Συρία: Eπίθεση με χημικά, 58 νεκροί - Βομβαρδίστηκε και το νοσοκομείο - Διαμαρτυρία Erdogan στον Putin
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης έγινε χρήση "τοξικών αερίων"
Τουλάχιστον 58 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης με χημικά που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, κατά τη διάρκεια της επίθεσης έγινε χρήση "τοξικών αερίων", με αποτέλεσμα τα θύματα να χάσουν τη ζωή τους λόγω ασφυξίας.
Παράλληλα, τονίζει ότι τα αεροσκάφη ανήκουν είτε στη συριακή κυβέρνηση, είτε στη Ρωσία, καθώς η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Μάλιστα, η πλευρά της αντιπολίτευσης κάλεσε τον ΟΗΕ να ερευνήσει τις εν λόγω καταγγελίες, καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η εν λόγω επίθεση.
Εν τω μεταξύ, το νοσοκομείο που δέχθηκε τα θύματα της «τοξικής επίθεσης» σήμερα στη βορειο-δυτική Συρία βομβαρδίσθηκε και υπέστη σοβαρές ζημίες, μετέδωσε ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα.
Υπενθυμίζουμε ότι παρά το γεγονός που δεν είναι η πρώτη φορά που καταγέλλεται χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου, τόσο η κυβέρνηση Assad όσο και η πλευρά της Μόσχας έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τη χρήση των εν λόγω όπλων.

Επικοινωνία Putin - Erdogan

Ο τούρκος πρόεδρος Erdogan και ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συζήτησαν για την επίθεση με χημικό αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε σήμερα στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.
Η επίθεση, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε από συριακά κυβερνητικά αεροπλάνα, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων περιλαμβανομένων και 11 παιδιών ηλικίας κάτω των οκτώ ετών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.
"Ο πρόεδρος Erdogan έθιξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ.
Ο πρόεδρος της Τουρκάς ανέφερε πως τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες", αναφέρεται σε δήλωση που αποδίδεται σε πηγές της προεδρίας.
Οι πηγές ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία να συνεχιστεί η εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία.

Mogherini (Ε.Ε): Στον Assad η ευθύνη

Το καθεστώς του Assad φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini.
«Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Σε κίνδυνο η ειρηνευτική διαδικασία

Η επίθεση «με τοξικό αέριο» που στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στη βορειοδυτική Συρία «θέτει υπό αμφισβήτηση» την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντιπάλους του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Σάμπρα, επικεφαλής των διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης.
«Το έγκλημα αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας (...) Αν ο ΟΗΕ είναι ανίκανος να εμποδίσει το καθεστώς να διαπράττει τέτοια εγκλήματα, πώς θα κάνει να επιτύχει μια πολιτική διαδικασία με προοπτική μια μετάβαση (στη Συρία);», αναρωτήθηκε ο Σάμπρα, ο οποίος εκπροσώπησε την αντιπολίτευση στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων στα τέλη Μαρτίου στη Γενεύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης