Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χτύπημα» των ΗΠΑ με 59 πυραύλους στη Συρία - Trump: Αποτρόπαιη η επίθεση Assad με χημικά - Οργή στο Κρεμλίνο

tags :
«Χτύπημα» των ΗΠΑ με 59 πυραύλους στη Συρία  - Trump: Αποτρόπαιη η επίθεση Assad με χημικά - Οργή στο Κρεμλίνο
Έντονες αντιδράσεις από τη Ρωσία, η οποία κάνει λόγο για επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους - Πλήγμα στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις
(upd2) Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, η οποία έκανε λόγο για επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, προκάλεσε το στρατιωτικό «χτύπημα» των ΗΠΑ με 59 πυραύλους Τόμαχοκ κατά αεροπορικής βάσης της Συρίας, ως «απάντηση» στην επίθεση με χημικά αέρια που η διακυβέρνηση Trump αποδίδει στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Bashar Al Assad.
Η επίθεση των ΗΠΑ έτυχε της στήριξης της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας, την ίδια στιγμή πάντως που η Ρωσία ήδη κάνει λόγο για σοβαρό πλήγμα στη συμμαχία ΗΠΑ - Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας.
Από την επίθεση επλήγησαν συριακά μαχητικά, ένας αεροδιάδρομος και σταθμοί ανεφοδιασμού στην αεροπορική βάση, από την οποία φέρεται πως έγινε η επίθεση με τα χημικά αέρια, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς Σύρους στρατιώτες και για δεκάδες τραυματίες.
Επιπλέον αναφέρεται ότι η αεροπορική βάση καταστράφηκε ολοσχερώς.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πάνω από 59 πυραύλους  "Τόμαχοκ".
«Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Photo published for U.S. launches cruise missile strike on Syria after chemical weapons attack

Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς στη Συρία, πραγματοποιήθηκε στις 04:40 τοπική ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.
Οι 59 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.
Εν των μεταξύ, περίπου 2 ώρες διήρκεσαν οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης στην αεροπορική βάση ενώ διατυπώνεται η εκτίμηση ότι πέρα από τις υλικές καταστροφές πρέπει να υπάρχουν και ανθρώπινες απώλειες από αυτήν την επίθεση
Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Rex Tillerson δήλωσε ότι: "Δε ζητήσαμε την άδεια Μόσχας" αναφορικά με την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αεροπορικού και αμυντικού ενδιαφέροντος στο έδαφος της Συρίας.

Ρωσία: Επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Οργή επικρατεί στη Μόσχα για την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε στρατιωτική βάση στη Συρία.
Η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ του συριακού στρατού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ρωσία αναστέλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Παράλληλα η Μόσχα ζητεί την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η στρατιωτική αυτή επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο έκανε λόγο για επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, η οποία βασίστηκε σε κατασκευασμένα προσχήματα.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου Putin, υποστήριξε ότι η επίθεση συνιστά πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας
Επιλέον, υποστήριξε πως οι επιθέσεις αυτές αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε ότι ο στρατός της Συρίας δεν διαθέτει χημικά όπλα, όπως έχει επιβεβαιώσει και η Οργάνωση για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων, ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ.
Όπως είπε, ο πρόεδρος Putin εκτιμά ότι η επίθεση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να αποτραπεί η προσοχή της κοινής γνώμης από τους νεκρούς άμαχους στον πόλεμο του Ιράκ.



Στήριξη από Μ. Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία
Διαφορετική πάντως ήταν η αντίδραση από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες στήριξαν την επίθεση των ΗΠΑ ενώ θετική ήταν η αντίδραση από τους αντάρτες της Συρίας, οι οποίοι εξέφρασαν την ελπίδα τους οι επιθέσεις αυτές να συνεχιστούν, ενώ τη στήριξη της στις αμερικανικές επιθέσεις εξέφρασε και η Σαουδική Αραβία.
Η Βρετανία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, τονίζοντας ότι «ενέργεια αυτή αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία.
Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Assad, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους και ότι οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Assadδεν έχει νόημα.
Η Βολιβία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αμερικανική πυραυλική επίθεση ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe υποστήριξε ότι στηρίζει την ενέργεια του προέδρου των ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσει η χρήση χημικών όπλων.
Από την πλευρά του, το Ιράν εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του απέναντι στην επίθεση, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Bahram Qasemi, "το Ιράν καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες", προσθέτοντας εν συνεχεία ότι ουσιαστικά οι μόνοι κερδισμένοι από την εν λόγω κίνηση θα είναι οι τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
"Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία, ενώ θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή", επισημαίνει το ιρανικό ΥΠΕΞ.



Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Να απομακρυνθεί άμεσα ο Assad και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία

Tην άμεση απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Bashar Al Assad ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι πρέπει να σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση και εξέφρασε την υποστήριξη της Άγκυρας προς την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.
«Είναι αναγκαία η απομάκρυνση του καθεστώτος αυτού το συντομότερο δυνατόν από την ηγεσία της Συρίας», δήλωσε ο Cavusoglu στους δημοσιογράφους στην πόλη Αλάνια της νότιας Τουρκίας.
«Εάν δεν θέλει να αποχωρήσει, εάν δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, και αν συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνσή του», συνέχισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Οι ζώνες ασφαλείας για τους αμάχους στη Συρία είναι τώρα σημαντικότερες από ποτέ, τόνισε, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την αμερικανική επιχείρηση και ότι ο ίδιος συνομίλησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Stoltenberg (Γ.Γ. ΝΑΤΟ): Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη για την επίθεση των ΗΠΑ

Υπέρ της επίθεσης των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Συρίας τάχθηκε σήμερα (7/4) ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Jens Stoltenberg, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα, τονίζοντας ότι το συριακός καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη για την εν λόγω εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Stoltenberg, "το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη για την εξέλιξη αυτή", διευκρινίζοντας παράλληλα ότι "το ΝΑΤΟ έχει καταδικάσει επανειλημμένα τη συνεχιζόμενη χρήση των χημικών όπλων από τη Συρία, ως σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών".
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Συμμαχίας κατέστησε σαφές ότι "οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δε μπορεί να μένει αναπάντητη, και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν", ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την εν λόγω κίνηση ως "απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια".
"Το ΝΑΤΟ στηρίζει όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης και πολιτικής λύσης στη Συρία", καταλήγει ο Stoltenberg.
Την επίθεση των ΗΠΑ χαιρέτισε και ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος τόνισε ότι με ανάλογες δράσεις σαν αυτές των ΗΠΑ θα σταλθεί ένα ισχυρό μήνυμα που θα εντείνει τις κόκκινες γραμμές και θα στηρίξει τα λόγια με πράξεις.
"Αυτή η προειδοποίηση θα ακουστεί πολύ πέρα από τη Δαμασκό", υπογραμμίζει ο Rasmussen.

Διάγγελμα Trump για επίθεση στη Συρία: Διέταξα στρατιωτικό πλήγμα στη βάση από όπου έγινε η επίθεση με χημικά


Την θέση ότι έδωσε εντολή για στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης από όπου έγινε η επίθεση με χημικά όπλα διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump σε μήνυμα τους προς τους Αμερικάνους, πριν από το «χτύπημα» στη Συρία.
«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Bashar al Assad εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών.
Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Assad  αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους.
Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση.
 Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.
Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα.
Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Assad, απέτυχαν ολικά και δραματικά.
Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών.
Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει.
Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.
Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος.
Καλή σας νύχτα.
Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο.
Σας Ευχαριστώ» ήταν το μήνυμα του Donald Trump.

Ron Paul: «Μηδενική η πιθανότητα» να βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά στην Συρία ο Assad

Μηδενική είναι η πιθανότητα ο Assad ο ηγέτης της Συρίας να βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά αναφέρει το πρώην μέλος του Κογκρέσσου Ron Paul.
Στην πόλη Khan Sheikhoun υπήρξε επίθεση με χημικά που σκότωσε 30 παιδιά και άλλους πολίτες και οι περισσότεροι - διεθνώς - κατηγόρησαν τον Assad ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση.
«Δεν έχει κανένα νόημα για τον Άσαντ υπό αυτές τις συνθήκες να κάνει χρήση χημικών όταν κερδίζει στην Συρία, γιατί να θέλει να προκαλέσει την διεθνή κοινή γνώμη, νομίζω ότι υπάρχει μηδενική πιθανότητα να το έχει κάνει εσκεμμένα.
Τα χημικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή αφορμή ώστε οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε ένα πόλεμο στην Συρία αλλά είναι αδύνατο ο Assad να έχει κάνει τέτοιο λάθος.
«Είναι οι νεο-συντηρητικοί οι οποίοι επωφελούνται πάρα πολύ από αυτό το περιστατικό επειδή δεν επιθυμούν την ειρηνική διευθέτηση στη Συρία».
Γιατί ο Άσαντ να πάρει μια τέτοια ανόητη απόφαση, ώστε να διατάξει μια επίθεση χημικά όπλα προκαλώντας την οργή του κόσμου διεθνώς, δεδομένου ότι είναι πιο κοντά από ποτέ να κερδίσει τον πόλεμο κατά του ISIS και των ανταρτών.
Γιατί ο Assad να προκαλέσει τις ΗΠΑ ειδικά μάλιστα όταν ο υπουργός εξωτερικών Tillerson είχε τονίσει 5 ημέρες πριν την επίθεση «ότι το καθεστώς Assad θα το κρίνει ο λαός της Συρίας», υπονοώντας μια σαφή στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ χωρίς πλέον να ζητάει αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία.

Λευκός Οίκος: Το καθεστώς Assad να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες για τα χημικά όπλα

Οι ενέργειες του Προέδρου Donald Trump ήταν πολύ αποφασιστικές και σαφείς σε ό,τι αφορά το τι πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνει, υποστήριξε σήμερα, 7 Απριλίου 2017, το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sean Spicer.
«Πρώτα και κύρια, ο πρόεδρος πιστεύει ότι η συριακή κυβέρνηση, το καθεστώς του Bashar al-Assad, θα πρέπει τουλάχιστον να συμφωνήσει ότι θα συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έχει κάνει να μην χρησιμοποιεί χημικά όπλα», τόνισε.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πριν από λίγο ότι το Πεντάγωνο ειδοποιήθηκε πως η λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές των Η.Π.Α., ο οποίος έχει στόχο να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα κλείσει στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).  

Λειτουργεί εκ νέου η βάση που επλήγη από τις ΗΠΑ 

Λειτουργεί εκ νέου η αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ στη Συρία, η οποία επλήγη την Πέμπτη από τις ΗΠΑ, καθώς δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν σήμερα (7/4/2017) και εκτέλεσαν επιχειρήσεις σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα αεροσκάφη αυτά «απογειώθηκαν από τη βάση Αλ Σαϊράτ, που λειτουργεί και πάλι εν μέρει, και έπληξαν στόχους κοντά στην Παλμύρα», στην κεντρική Συρία, ανέφερε η ανακοίνωση.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 6 Απριλίου 07:55)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης