Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι: Γνωστός στις Αρχές ο 39χρονος δράστης – Συναγερμός πριν τις εκλογές

tags :
Τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι: Γνωστός στις  Αρχές ο 39χρονος δράστης – Συναγερμός πριν τις εκλογές
Συνέρχεται το συμβούλιο ασφαλείας της Γαλλίας υπό τον Francois Hollande
(upd) Γνωστός στις γαλλικές Αρχές ήταν ο 39χρονος δράστης του χθεσινού τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό και σκοτώθηκε από την αστυνομία.
Από την επίθεση στη λεωφόρο Champs – Elysees, τραυματίστηκαν ακόμα δύο αστυνομικοί.
Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Παρισιού καταγράφηκε λίγα μόλις 24ωρα από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένος για την ερχόμενη Κυριακή 23/4 και πλέον το μεγάλο ερώτημα τόσο στη Γαλλία όσο και στη διεθνή κοινότητα είναι κατά πόσο η επίθεση αυτή, η οποία έρχεται να ενισχύσει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των Γάλλων πολιτών, θα επηρεάσει και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το δράστη, τα γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας γνώριζαν για την «ριζοσπαστικοποίηση» του δράστη, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους, ο δράστης ονομαζόταν Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, και ήταν μαχητής της οργάνωσης.
Η επίθεση έγινε μόλις λίγα 24ωρα από τον α’γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ενώ σήμερα αναμένεται να συνέλθει το συμβούλιο ασφαλείας της Γαλλίας υπό τον πρόεδρο Francois Hollande προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.
Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 10:00 ώρα Ελλάδας χθες το βράδυ, όταν ένα όχημα σταμάτησε δίπλα σε ένα περιπολικό που ήταν σταθμευμένο.
Αμέσως, εξήλθε ένας άνδρας και πυροβόλησε το περιπολικό, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό.
Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο δράστης και να τραυματιστούν δύο ακόμα αστυνομικοί.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
«Θα παραμείνουμε σε άκρα επιφυλακή, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές» υποστήριξε ο Hollande την ώρα που η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα Marine Le Pen ζητούσε να κλείσουν τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης.
Τα συλλυπητήριά της στη Γαλλία μετά την επίθεση στο Παρίσι που εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο δράστης ήταν Βέλγος
Την θέση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι ήταν Βέλγος διατύπωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου ύστερα από τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους ότι ο δράστης ονομαζόταν Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, και ήταν μαχητής της οργάνωσης.
Όπως ανέφερε ο Βέλγος εισαγγελέας, η ταυτότητα του δράστη δεν είναι ακόμα γνωστή.
Άλλωστε ούτε οι γαλλικές Αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω στοιχεία αναφορικα με την ταυτότητα του δράστη.
Εν τω μεταξύ, σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δεν επιβεβαίωσε ότι το ένταλμα έρευνας που εκδόθηκε από τις αρχές του Βελγίου εναντίον ενός άνδρα και έφτασε χθες Πέμπτη 20/4 στις γαλλικές αρχές σχετίζεται με το δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης.
Αντιθέτως, υπογραμμίζεται ότι μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση ένας δεύτερος άνδρας ταυτοποιήθηκε από τις βελγικές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν σχετικά τις γαλλικές.

Γαλλικός Τύπος: Η τρομοκρατία χτύπησε ξανά το Παρίσι – Μόνιμη η απειλή
Μόνιμη και καθολική είναι η απειλή της τρομοκρατίας στη Γαλλία αναφέρει ο Γαλλικός Τύπος μετά την χθεσινοβραδινή επίθεση στο κέντρο του Παρισιού.
Η εφημερίδα Le Figaro υποστηρίζει ότι «η τρομοκρατία χτύπησε ξανά το κέντρο του Παρισιού» παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ήδη από το 2012.
«Η ανάσα της τρομοκρατίας σκόρπισε πάλι τον θάνατο στο άκρως συμβολικό σημείο της πόλης, τα Ηλύσια Πεδία.
Η βαρβαρότητα έπληξε εκ νέου την πρωτεύουσα στην καρδιά της» υποστηρίζει η Le Figarο.



Από την πλευρά της η Le Parisien υποστηρίζει ότι στόχος των τρομοκρατών «είναι η αστυνομία, ο στρατός, οι ιερείς, οι Εβραίοι, οι δημοσιογράφοι, οι νέοι σε συναυλίες...».
«Στην πραγματικότητα η απειλή είναι μόνιμη και καθολική.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τίποτα άλλο, από δολοφόνοι» επισημαίνει η Le Parisien.



(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 21 Απριλίου 08:05)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης