Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Συμφώνησαν στο νέο πακέτο λιτότητας οι πολιτικοί αρχηγοί

Κύπρος: Συμφώνησαν στο νέο πακέτο λιτότητας οι πολιτικοί αρχηγοί
Το «ναι» των πολιτικών αρχηγών απέσπασε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση στο νέο πακέτο οκτώ μέτρων που πρότεινε για την αποφυγή της ένταξης στο μηχανισμό.
Σύμφωνα με το stockwatch, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διάβασε τα μέτρα στα οποία επιτεύχθηκε ευρεία συναίνεση και σύγκλιση απόψεων, και αφορούν:
1. Στη συνεισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με το πάγωμα των απολαβών (προσαυξήσεις, ΑΤΑ) για δύο χρόνια. Παράλληλα τερματίζεται η έκτακτη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2,500.
2. Αύξηση του συντελεστή του φόρου της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%.
3. Αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τους κατόχους ακίνητης ιδιοκτησίας και την ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών.
4. Στη ψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17% με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για δικαιότερη ανακατανομή της ΑΤΑ, με στόχο της κατάληξη εντός έξι μηνών.
5. Στην εξοικονόμηση €200 εκ. και πλέον μέσω της στόχευσης των κοινωνικών παροχών.
6. Στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω έγκρισης νομοθετημάτων όπως π.χ. φορολόγηση ως μέρισμα των αναλήψεων και των δανείων που αποσύρουν από εταιρείες οι διευθυντές τους ή μέλη των οικογενειών τους, και απαγόρευση αφαίρεσης μισθών για τους οποίους παράτυπα δεν καταβλήθηκαν εισφορές στο ΤΚΑ.
7. Επανεξέταση διαφόρων επιδομάτων που παραχωρούνται στη δημόσια υπηρεσία με στόχο την φορολόγηση όσων υπολογίζονται για σκοπούς σύνταξης και εφάπαξ ή διαφοροποίηση άλλων.
8. Λήψη μέτρων για στήριξη της ανάπτυξης όπως με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένο εγγυοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως. Επίσης στα μέτρα ανάπτυξης περιλαμβάνονται: παροχή φορολογικών κινήτρων για επένδυση των κερδών σε αναπτυξιακά έργα και μηχανογράφηση, επιταχυνόμενη απόσβεση κεφαλαίου σε επενδύσεις τομέων προτεραιότητας αναπτυξιακού χαρακτήρα, επίσπευση υλοποίησης έργων του ιδιωτικού τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης