Oι 27 χώρες θέλουν, πάνω από όλα, να δείξουν ότι είναι ενωμένες σε ό,τι αφορά την έξοδο του Βρετανίας από την ΕΕ
(upd4 )Τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα 29 Απριλίου του 2017 στην Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε.
Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας θα ξεκινήσουν επισήμως μετά τις βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου του 2017.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk, «οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, έκανε λόγο για «ενότητα στην πράξη» και ανακοίνωσε ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν μέσα σε 15 λεπτά σχετικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική τους για το Brexit στη Σύνοδο των Βρυξελλών.
Σημειώνεται ότι αποκλειστικό θέμα της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν η υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στην Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit.
Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων αφορούν τρία σημαντικά προβλήματα και συγκεκριμένα, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και το αντίθετο, τις βρετανικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά και τη διατήρηση των επιτευγμάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία.
Tusk: Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕE συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit
«Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit» έγραψε στο twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk.
Η ανάρτηση του κ. Tusk:
Juncker: Ενότητα στη δράση
"Ενότητα στη πράξη" έγραψε στο twitter o πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker.
Μάλιστα, ο Juncker ανακοίνωσεότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν μέσα σε 15 λεπτά σχετικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική τους για το Brexit στη Σύνοδο των Βρυξελλών.
Τι ανέφεραν Tusk - Hollande - Merkel - Juncker προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής
«Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΕΕ των 27.
Μόνο έτσι θα είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, πράγμα που σημαίνει πως η ενότητά μας είναι επίσης προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.
Υπογράμμισε ότι η Ένωση επιθυμεί «μια ισχυρή μελλοντική σχέση» με τη γείτονά της, αλλά «πριν συζητηθεί το μέλλον, πρέπει να τακτοποιηθεί το παρόν».
Ανέφερε δε, πως η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα των Ευρωπαίων θα είναι να υπάρξει εγγύηση των δικαιωμάτων «των πολιτών και των οικογενειών τους που θα επηρεασθούν από το Brexit και στις δύο πλευρές» και γι΄αυτό η Επιτροπή ετοίμασε μια «ακριβή και λεπτομερή» λίστα των δικαιωμάτων που η ΕΕ θέλει να προστατεύσει.
«Το μήνυμα που η Ευρώπη πρέπει να εκπέμψει είναι η εμπιστοσύνη προς το μέλλον», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, από τις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως πρόθεση είναι η ενότητα της ΕΕ έναντι του Brexit, αλλά και ότι τα κράτη –μέλη της ΕΕ έχουν πολλά πλεονεκτήματα, ενώ προειδοποίησε ότι «θα υπάρξει αναπόφευκτα ένα κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο», αν και «δεν πρέπει να είναι τιμωρία».
Κατά τον ίδιο, «είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε λιγότερο καλή θέση αύριο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Από την πλευρά της,η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Merkel, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit, σε δηλώσεις της ανέφερε πως «επιθυμούμε και στο μέλλον να έχουμε καλές σχέσεις με τη Βρετανία».
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι σήμερα «έχουμε συγκεκριμένο συμβούλιο των 27», θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και θα μιλήσουμε με τα μελλοντικά δικαιώματα των Βρετανών στην ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν υπάρχει απαίτηση για τα 60 δισ.
Rutte: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα πρέπει να κάνουν γρήγορη πρόοδο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα πρέπει να κάνουν γρήγορη πρόοδο στα αρχικά θέματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και να να αρχίσουν γρήγορα τις συζητήσεις για τη νέα εμπορική και πολιτική τους σχέση δήλωσε το Σάββατο 29/4 ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, όπως μεταδίδει το Reuters.
O Rutte προσερχόμενος στη σύνοδο της ΕΕ για τις συζητήσεις που θα καθορίσουν τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία για τα σύνορα με την Ιρλανδία, τον λογαριασμό της εξόδου (πόσα θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία) και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και της Βρετανίας που ζουν στο εξωτερικό.
"Αν ωθήσουμε αυτά τα θέματα όσο πιο μακριά γίνεται, λέγοντας ότι τώρα υπάρχει εμπιστοσύνη, μετά θα πρέπει να συζητήσουμε για τη μελλοντική σχέση σε όρους εμπορίου και πολιτικής" ανέφερε ο Rutte.
"Πρώτα θα πρέπει να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε θέματα όπως ο λογαριασμός της αποχώρησης, τα σύνορα, τα δικαιώματα των ανθρώπων, αλλά μετά είναι ξεκάθαρο ότι έρχεται μία στιγμή, που δεν μπορεί να περιμένει πολύ και πρέπει να την καθορίσεις επίσης, που θα μπορείς να συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση".
Χθες, Παρασκευή 28/4, το bankingnews έγραφε:
Στις Βρυξέλλες συναντώνται αύριο 29 Απριλίου 2017 οι ηγέτες της Ε.Ε. των «27», με σκοπό την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Εν όψει της ιστορικής αυτής Συνόδου, στην καθιερωμένη επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, αναφέρει ότι βασικό στοιχείο των προτεινόμενων κατευθυντήριων γραμμών για το Brexit είναι η ιδέα μιας «σταδιακής προσέγγισης».
Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ και έπειτα θα συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με το νησί.
Τα επίμαχα ζητήματα είναι τα δικαιώματα περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ε.Ε., ο «λογαριασμός Brexit», δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για να «απενταχθεί» από την Ε.Ε., το οποίο οι Βρυξέλλες εκτιμούν περί τα 60 δισ. ευρώ.
Τέλος, ανοικτό παραμένει το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, χωρών που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι βασικές ανησυχίες
Σύμφωνα με το CNBC, οι 27 χώρες θέλουν, πάνω από όλα, να δείξουν ότι είναι ενωμένες σε ό,τι αφορά την έξοδο του Βρετανίας από την ΕΕ.
Ωστόσο, κάποιες χώρες έχουν συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία του Brexit και τις συνέπειες που θα έχει για τις ίδιες.
Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Αυστρία, Γερμανία, Λιθουανία, Δανία, Φινλανδία, Σλοβενία, Σουηδία
Πολλές χώρες ανησυχούν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή από τις ίδιες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Εμπόριο
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Βέλγιο, Ουγγαρία, Τσεχία, Ολλανδία.
Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος ελέφαντας στο δωμάτιο λόγω των στενών δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία και της ΕΕ που θα μπορούσαν να πληγούν μετά το Brexit.
Επισημαίνεται ότι αν και το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ κατά τις συνομιλίες με τον Brexit, η ΕΕ προτίθεται να συμφωνήσει μόνο αφού έχει καθιερώσει διαδικασίες «διαζυγίου».
Σύνορα
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Γαλλία, Κροατία, Ιρλανδία.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αυξάνει τα ερωτήματα σχετικά με το πως θα διαμορφωθούν τα μελλοντικά σύνορα.
Τα πιο προφανή είναι τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Τόσο η ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν ότι πρέπει να αποφύγουν τα σκληρά σύνορα στη χώρα λόγω της ιστορίας της.
Δικαιώματα πολιτών
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τσεχία, Ισπανία, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία
Σύμφωνα με το CNBC, σε αυτή τη λίστα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν όλες οι χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πληθυσμό 63,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2,9 εκατομμύρια προέρχονται από την Ευρώπη.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έθεσαν ως προτεραιότητα τους αυτό το θέμα και ήθελαν αμοιβαίες εγγυήσεις για τους υπηκόους της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν επηρεάζονται από το Brexit, όπως και οι Βρετανοί πολίτες.
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία
Είναι αβέβαιο τι θα συμβεί στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου και του πόσες επιχειρήσεις θα μετακομίσουν στην Ευρώπη.
Ενότητα
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Γερμανία, Φινλανδία, Μάλτα, Σουηδία
Ο κύριος στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι να διατηρήσουν ενωμένα τα 27 κράτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας Brexit.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι ο κύριος διαπραγματευτής για λογαριασμό των 27, έχει σαφή εντολή: η έξοδος από την ΕΕ θα πρέπει να χειρότερη από την παραμονή.
Αυτόματη είσοδος της Βόρειας Ιρλανδίας στην ΕΕ
Επίσημη δέσμευση ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα εισέλθει αυτομάτως στην ΕΕ στην περίπτωση ενοποίησής της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα αναλάβουν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής αύριο (29/4/2017) σύμφωνα απόσπασμα της διακήρυξης, που είδε το φως της δημοσιότητας.
Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Enda Kenny ζήτησε από τους ομολόγους της στην ΕΕ να δεσμευθούν ότι η Βόρεια Ιρλανδία, όπως η Ανατολική Γερμανία το 1990, θα εισέλθει αυτομάτως στην ΕΕ σε περίπτωση ενοποίησης, μέσω δημοψηφίσματος, με το υπάρχον κράτος μέλος, της Ένωσης την Ιρλανδική Δημοκρατία.
May: Η ΕE ενώνεται εναντίον της Βρετανίας - Θα είναι δύσκολες οι συζητήσεις για το Brexit
Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May απάντησε στο σχόλιο της καγκελαρίου Angela Merkel για τις «ψευδαισθήσεις» που τρέφει το Λονδίνο για τη μελλοντική του σχέση με την ΕΕ.
Η δήλωση αυτή καταδεικνύει, πόσο δύσκολες θα είναι οι επικείμενες συνομιλίες για το Brexit, σημείωσε η κ. May.
«Οι άλλες 27 ευρωπαϊκές χώρες ενώνονται εναντίον μας» είπε η May σε μια ομιλία της στο Λιντς, προπύργιο των Εργατικών, στη βόρεια Αγγλία.
«Η καγκελάριος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυταπάτες για τη διαδικασία του Brexit και ότι οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συμφωνούν, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες».
Νωρίτερα, η Merkel προειδοποίησε ότι μετά το Brexit οι Βρετανοί δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και επέμεινε ότι οι μελλοντικές σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες θα αποφασιστούν αφού επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους του «διαζυγίου».
Στην ομιλία της η May κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το Συντηρητικό κόμμα στις εκλογές της 8ης Ιουνίου για να την ισχυροποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη.
«Αυτές οι εκλογές δεν αφορούν το ποιον μπορεί να ψηφίσατε στο παρελθόν.
Το θέμα είναι να ψηφίσουμε υπέρ του εθνικού συμφέροντος.
Να ψηφίσουμε για το μέλλον.
Και κάθε ψήφος υπέρ εμού θα με ενισχύσει όταν θα διαπραγματεύομαι με τους πρωθυπουργούς, τους προέδρους και τους καγκελάριους της Ευρώπης», επισήμανε.
(πρώτη ενημέρωση 28/4/2017 16:27)
www.bankingnews.gr
Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας θα ξεκινήσουν επισήμως μετά τις βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου του 2017.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk, «οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, έκανε λόγο για «ενότητα στην πράξη» και ανακοίνωσε ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν μέσα σε 15 λεπτά σχετικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική τους για το Brexit στη Σύνοδο των Βρυξελλών.
Σημειώνεται ότι αποκλειστικό θέμα της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν η υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στην Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit.
Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων αφορούν τρία σημαντικά προβλήματα και συγκεκριμένα, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και το αντίθετο, τις βρετανικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά και τη διατήρηση των επιτευγμάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία.
Tusk: Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕE συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit
«Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit» έγραψε στο twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk.
Η ανάρτηση του κ. Tusk:
Juncker: Ενότητα στη δράση
"Ενότητα στη πράξη" έγραψε στο twitter o πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker.
Μάλιστα, ο Juncker ανακοίνωσεότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν μέσα σε 15 λεπτά σχετικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική τους για το Brexit στη Σύνοδο των Βρυξελλών.
Τι ανέφεραν Tusk - Hollande - Merkel - Juncker προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής
«Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΕΕ των 27.
Μόνο έτσι θα είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, πράγμα που σημαίνει πως η ενότητά μας είναι επίσης προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.
Υπογράμμισε ότι η Ένωση επιθυμεί «μια ισχυρή μελλοντική σχέση» με τη γείτονά της, αλλά «πριν συζητηθεί το μέλλον, πρέπει να τακτοποιηθεί το παρόν».
Ανέφερε δε, πως η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα των Ευρωπαίων θα είναι να υπάρξει εγγύηση των δικαιωμάτων «των πολιτών και των οικογενειών τους που θα επηρεασθούν από το Brexit και στις δύο πλευρές» και γι΄αυτό η Επιτροπή ετοίμασε μια «ακριβή και λεπτομερή» λίστα των δικαιωμάτων που η ΕΕ θέλει να προστατεύσει.
«Το μήνυμα που η Ευρώπη πρέπει να εκπέμψει είναι η εμπιστοσύνη προς το μέλλον», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, από τις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως πρόθεση είναι η ενότητα της ΕΕ έναντι του Brexit, αλλά και ότι τα κράτη –μέλη της ΕΕ έχουν πολλά πλεονεκτήματα, ενώ προειδοποίησε ότι «θα υπάρξει αναπόφευκτα ένα κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο», αν και «δεν πρέπει να είναι τιμωρία».
Κατά τον ίδιο, «είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε λιγότερο καλή θέση αύριο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Από την πλευρά της,η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Merkel, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit, σε δηλώσεις της ανέφερε πως «επιθυμούμε και στο μέλλον να έχουμε καλές σχέσεις με τη Βρετανία».
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι σήμερα «έχουμε συγκεκριμένο συμβούλιο των 27», θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και θα μιλήσουμε με τα μελλοντικά δικαιώματα των Βρετανών στην ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν υπάρχει απαίτηση για τα 60 δισ.
Rutte: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα πρέπει να κάνουν γρήγορη πρόοδο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα πρέπει να κάνουν γρήγορη πρόοδο στα αρχικά θέματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και να να αρχίσουν γρήγορα τις συζητήσεις για τη νέα εμπορική και πολιτική τους σχέση δήλωσε το Σάββατο 29/4 ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, όπως μεταδίδει το Reuters.
O Rutte προσερχόμενος στη σύνοδο της ΕΕ για τις συζητήσεις που θα καθορίσουν τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία για τα σύνορα με την Ιρλανδία, τον λογαριασμό της εξόδου (πόσα θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία) και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και της Βρετανίας που ζουν στο εξωτερικό.
"Αν ωθήσουμε αυτά τα θέματα όσο πιο μακριά γίνεται, λέγοντας ότι τώρα υπάρχει εμπιστοσύνη, μετά θα πρέπει να συζητήσουμε για τη μελλοντική σχέση σε όρους εμπορίου και πολιτικής" ανέφερε ο Rutte.
"Πρώτα θα πρέπει να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε θέματα όπως ο λογαριασμός της αποχώρησης, τα σύνορα, τα δικαιώματα των ανθρώπων, αλλά μετά είναι ξεκάθαρο ότι έρχεται μία στιγμή, που δεν μπορεί να περιμένει πολύ και πρέπει να την καθορίσεις επίσης, που θα μπορείς να συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση".
Χθες, Παρασκευή 28/4, το bankingnews έγραφε:
Στις Βρυξέλλες συναντώνται αύριο 29 Απριλίου 2017 οι ηγέτες της Ε.Ε. των «27», με σκοπό την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Εν όψει της ιστορικής αυτής Συνόδου, στην καθιερωμένη επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, αναφέρει ότι βασικό στοιχείο των προτεινόμενων κατευθυντήριων γραμμών για το Brexit είναι η ιδέα μιας «σταδιακής προσέγγισης».
Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ και έπειτα θα συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με το νησί.
Τα επίμαχα ζητήματα είναι τα δικαιώματα περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ε.Ε., ο «λογαριασμός Brexit», δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για να «απενταχθεί» από την Ε.Ε., το οποίο οι Βρυξέλλες εκτιμούν περί τα 60 δισ. ευρώ.
Τέλος, ανοικτό παραμένει το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, χωρών που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι βασικές ανησυχίες
Σύμφωνα με το CNBC, οι 27 χώρες θέλουν, πάνω από όλα, να δείξουν ότι είναι ενωμένες σε ό,τι αφορά την έξοδο του Βρετανίας από την ΕΕ.
Ωστόσο, κάποιες χώρες έχουν συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία του Brexit και τις συνέπειες που θα έχει για τις ίδιες.
Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Αυστρία, Γερμανία, Λιθουανία, Δανία, Φινλανδία, Σλοβενία, Σουηδία
Πολλές χώρες ανησυχούν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή από τις ίδιες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Εμπόριο
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Βέλγιο, Ουγγαρία, Τσεχία, Ολλανδία.
Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος ελέφαντας στο δωμάτιο λόγω των στενών δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία και της ΕΕ που θα μπορούσαν να πληγούν μετά το Brexit.
Επισημαίνεται ότι αν και το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ κατά τις συνομιλίες με τον Brexit, η ΕΕ προτίθεται να συμφωνήσει μόνο αφού έχει καθιερώσει διαδικασίες «διαζυγίου».
Σύνορα
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Γαλλία, Κροατία, Ιρλανδία.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αυξάνει τα ερωτήματα σχετικά με το πως θα διαμορφωθούν τα μελλοντικά σύνορα.
Τα πιο προφανή είναι τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Τόσο η ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν ότι πρέπει να αποφύγουν τα σκληρά σύνορα στη χώρα λόγω της ιστορίας της.
Δικαιώματα πολιτών
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τσεχία, Ισπανία, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία
Σύμφωνα με το CNBC, σε αυτή τη λίστα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν όλες οι χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πληθυσμό 63,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2,9 εκατομμύρια προέρχονται από την Ευρώπη.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έθεσαν ως προτεραιότητα τους αυτό το θέμα και ήθελαν αμοιβαίες εγγυήσεις για τους υπηκόους της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν επηρεάζονται από το Brexit, όπως και οι Βρετανοί πολίτες.
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία
Είναι αβέβαιο τι θα συμβεί στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου και του πόσες επιχειρήσεις θα μετακομίσουν στην Ευρώπη.
Ενότητα
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Γερμανία, Φινλανδία, Μάλτα, Σουηδία
Ο κύριος στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι να διατηρήσουν ενωμένα τα 27 κράτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας Brexit.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι ο κύριος διαπραγματευτής για λογαριασμό των 27, έχει σαφή εντολή: η έξοδος από την ΕΕ θα πρέπει να χειρότερη από την παραμονή.
Αυτόματη είσοδος της Βόρειας Ιρλανδίας στην ΕΕ
Επίσημη δέσμευση ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα εισέλθει αυτομάτως στην ΕΕ στην περίπτωση ενοποίησής της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα αναλάβουν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής αύριο (29/4/2017) σύμφωνα απόσπασμα της διακήρυξης, που είδε το φως της δημοσιότητας.
Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Enda Kenny ζήτησε από τους ομολόγους της στην ΕΕ να δεσμευθούν ότι η Βόρεια Ιρλανδία, όπως η Ανατολική Γερμανία το 1990, θα εισέλθει αυτομάτως στην ΕΕ σε περίπτωση ενοποίησης, μέσω δημοψηφίσματος, με το υπάρχον κράτος μέλος, της Ένωσης την Ιρλανδική Δημοκρατία.
May: Η ΕE ενώνεται εναντίον της Βρετανίας - Θα είναι δύσκολες οι συζητήσεις για το Brexit
Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May απάντησε στο σχόλιο της καγκελαρίου Angela Merkel για τις «ψευδαισθήσεις» που τρέφει το Λονδίνο για τη μελλοντική του σχέση με την ΕΕ.
Η δήλωση αυτή καταδεικνύει, πόσο δύσκολες θα είναι οι επικείμενες συνομιλίες για το Brexit, σημείωσε η κ. May.
«Οι άλλες 27 ευρωπαϊκές χώρες ενώνονται εναντίον μας» είπε η May σε μια ομιλία της στο Λιντς, προπύργιο των Εργατικών, στη βόρεια Αγγλία.
«Η καγκελάριος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυταπάτες για τη διαδικασία του Brexit και ότι οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συμφωνούν, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες».
Νωρίτερα, η Merkel προειδοποίησε ότι μετά το Brexit οι Βρετανοί δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και επέμεινε ότι οι μελλοντικές σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες θα αποφασιστούν αφού επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους του «διαζυγίου».
Στην ομιλία της η May κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το Συντηρητικό κόμμα στις εκλογές της 8ης Ιουνίου για να την ισχυροποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη.
«Αυτές οι εκλογές δεν αφορούν το ποιον μπορεί να ψηφίσατε στο παρελθόν.
Το θέμα είναι να ψηφίσουμε υπέρ του εθνικού συμφέροντος.
Να ψηφίσουμε για το μέλλον.
Και κάθε ψήφος υπέρ εμού θα με ενισχύσει όταν θα διαπραγματεύομαι με τους πρωθυπουργούς, τους προέδρους και τους καγκελάριους της Ευρώπης», επισήμανε.
(πρώτη ενημέρωση 28/4/2017 16:27)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών