Τελευταία Νέα
Διεθνή

RΤΕ Ireland: Η δόση των 7 ή 8 δισεκ. προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί μεταξύ 22 με 27 Ιουνίου του 2017

tags :
RΤΕ Ireland: Η δόση των 7 ή 8 δισεκ. προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί μεταξύ 22 με 27 Ιουνίου του 2017
Η αναθεώρηση - η οποία φέρνει την Επιτροπή πιο κοντά στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Εγγράφου - είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στους Έλληνες πολιτικούς
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει την πρόβλεψη ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2017 σε περίπου 2% από προηγούμενο 2,7%, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρει η ιρλανδική RTE
Η αναθεώρηση - η οποία φέρνει την Επιτροπή πιο κοντά στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Εγγράφου - είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στους Έλληνες πολιτικούς να ψηφίσουν άμεσα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Το κοινοβούλιο της Ελλάδας πρέπει να εγκρίνει τα μέτρα πριν οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις 22 Μαΐου λάβουν τις αποφάσεις και κλείσουν την αξιολόγηση.
Η Επιτροπή θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις νέες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τις μακροοικονομικές επιδόσεις των χωρών της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας τακτικής αξιολόγησης της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται τρεις φορές το χρόνο από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η αναθεώρηση προς τα κάτω οφειλόταν κυρίως στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μιας νέας αναθεώρησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, το τρίτο πρόγραμμα από το 2010.
Η Ελλάδα χρειάζεται νέα οικονομική ενίσχυση για την αποπληρωμή οφειλών τον Ιούλιο.
Αν οι υπουργοί της ευρωζώνης καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία στις 22 Μαΐου σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, θα χρειαστεί ακόμα περίπου ένας μήνας για να εκταμιευθούν τα κεφάλαια, δήλωσε ο αξιωματούχος με πιθανότερο σενάριο 22 με 27 Ιουνίου του 2017.
Αυτό μετατρέπει το Eurogroup του Μαΐου σχεδόν μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα ννα κλείσει την συμφωνία και να πάρει την δόση ώστε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου.
Η εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων που αφορούν  αυξήσεις φόρων, συντάξεις, εργασιακά και ενέργεια θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους δανειστές να συμφωνήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα με εφαρμογή μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με την ΕΕ.
Το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος και για να ξαναδανείσει την Ελλάδα θα πρέπει το χρέος να μετατραπεί σε βιώσιμο.
Παρά την αναθεώρηση της ανάπτυξης του 2017, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία είχε καλές επιδόσεις και είχε πετύχει το 2016 ένα πρωτογενές πλεόνασμα, πριν από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, πολύ πάνω από τους στόχους.
Το βασικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται επίσης να παραμείνει αρκετά κάτω από το όριο του 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο να καταργήσει την πειθαρχική διαδικασία εναντίον της Αθήνας για υπερβολικό της έλλειμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης