Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα «σύννεφα» στις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας, λόγω ασύλου σε Τούρκους στρατιωτικούς

Νέα «σύννεφα» στις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας, λόγω ασύλου σε Τούρκους στρατιωτικούς
«Είναι σωστό και συνεπές να χορηγείται στη Γερμανία αμέσως άσυλο σε εκείνους τους ανθρώπους που πιθανότατα μόλις επιστρέψουν στην Τουρκία»
Η απόφαση των γερμανικών αρχών να χορηγήσουν άσυλο σε δεκάδες Τούρκους με διπλωματικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια και τις οικογένειές τους  αναμένεται να αποτελέσει νέα εστία έντασης στις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας. Εξάλλου μόλις χθες (9/5/2017) το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, πως έχει δοθεί θετική απάντηση στα αιτήματα αρκετών Τούρκων υπηκόων.
Όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται ως επί το πλείστον για τούρκους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στο NATO και οι οποίοι πριν απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους στάθμευαν στη Γερμανία. Στην πλειονότητά τους έχουν διπλωματικά διαβατήρια.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε χθες πως στο μεταξύ έχει δοθεί θετική απάντηση στα αιτήματα αρκετών Tούρκων υπηκόων.
Από τον Ιούλιο του 2016 έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 414 Τούρκοι με διπλωματικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια.
«Είναι σωστό και συνεπές να χορηγείται στη Γερμανία αμέσως άσυλο σε εκείνους τους ανθρώπους που πιθανότατα μόλις επιστρέψουν στην Τουρκία θα συλληφθούν ήδη στο αεροδρόμιο ή θα έχουν ακόμη χειρότερη τύχη», σχολίασε o βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Stephan Meyer σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle
Το ευαίσθητο αυτό πολιτικά ζήτημα  αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας.
Στα τέλη Ιανουαρίου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας  είχε καλέσει τη Γερμανία να απορρίψει όλα τα αιτήματα ασύλου τούρκων αξιωματικών καθότι κατηγορούνται, σύμφωνα με τον ίδιο, για συμμετοχή σε οργάνωση που κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Απευθύνω έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση και ελπίζω ο πρόεδρος Erdogan να αντιδράσει με σύνεση και να αναγνωρίσει ότι η Γερμανία είναι ένα κράτος δικαίου όπου δεν αποφασίζει η κυβέρνηση σε ποιόν θα παραχωρήσει άσυλο και σε ποιόν όχι.
Ελπίζω οι αποφάσεις αυτές να μην οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση των ήδη τεταμένων διμερών σχέσεων», συνέχισε ο Meyer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης