Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές – Νέο ιστορικό υψηλό ο DAX – Κέρδη 0,6% στον FTSE 100

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές – Νέο ιστορικό υψηλό ο DAX – Κέρδη 0,6% στον FTSE 100
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δύο ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ήτοι 2,39% και 1,29%
Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές «έκοψαν ταχύτητα» κατά τη σημερινή (10 Μαΐου 2017) συνεδρίαση, με τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές σε σχέση με χθες.
Ο γερμανικός DAX ανανέωσε ελαφρά (0,07%) το ιστορικό του ρεκόρ, στις 12.757,46 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε στις 7.386,25 μονάδες (+0,60%), καθώς σήμερα δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη γύρω από το Brexit.
Ο γαλλικός CAC 40 μετέβαλε οριακά την αξία του (0,05%), στις 5.400,46 μονάδες.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δύο ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ήτοι 2,39% και 1,29%, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο 1,75%!
Από το θετικό λίμα «απείχαν» μεταξύ άλλων ο ισπανικός IBEX 35 (-0,13%), ο σουηδικός OMXS30 (-0,21%) και ο πολωνικός WIG20 (-1,38%).
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες Dow 50 και Stoxx 600 μεταβλήθηκαν κατά -0,15% και +0,16%, στις 3.643,59 και 396,45 μονάδες αντίστοιχα, ενώ ο τραπεζικός Stoxx 600 Banks ενισχύθηκε κατά 0,44%, στις 189,37 μονάδες.
Θετικά επέδρασε σήμερα η ραγδαία άνοδος στο πετρέλαιο, με το αργό να ενισχύεται 3,5% στα 47,4 δολάρια και το Brent, περί τις 19:20, να βρίσκεται στα 50,3 δολάρια (+3,2%).



Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble είπε εκ νέου «Όχι» προς τον Emmanuel Macron, σχετικά με το κάλεσμα του Γάλλου Προέδρου για έναν κοινό προϋπολογισμό στο μπλοκ της Ευρωζώνης.
Όπως εξήγησε ο κ. Schaeuble, για να γίνει πράξη η επιθυμία του κ. Macron πρέπει να υπάρξουν βασικές αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε., κάτι δύσκολο.
Επίσης, στάθηκε για ακόμη μια φορά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σημειώνοντας πως πρέπει να διευρυνθεί ο ρόλος του.
Ο Γερμανός υπουργός έχει επανειλημμένως πει πως ο ESM, επικεφαλής του οποίου είναι ο Klaus Regling, πρέπει να αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο εντός του νομισματικού μπλοκ και να αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να γίνει δηλαδή «το ευρωπαϊκό Δ.Ν.Τ.».
Ο κ. Schaeuble δεν παρέλειψε εκ νέου να εξαπολύσει τα «βέλη» του προς την Ε.Κ.Τ., σε πιο ήπιο ύφος αυτή τη φορά, σημειώνοντας πως η νομισματική πολιτική που ακολουθεί ο Mario Draghi είναι ίσως πολύ χαλαρή» για την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας, όχι όμως για τις υπόλοιπες χώρες».
Στα του ευρωπαϊκού μπλοκ, τόνισε πως η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. μπορεί επίσης να τονωθεί μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων, σε όλα τα κράτη.

Λίγο νωρίτερα, νέα έρευνα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριξε φως σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους των οικονομολόγων τους τελευταίους μήνες, την απογοητευτική αύξηση των μισθών.
Παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε εννέα χρόνια (ο ονομαστικός ρυθμός μειώθηκε από το 12% σε 9,5% τον Απρίλιο) και πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν δουλειές από το 2013, η ανοδική πίεση στους μισθούς παραμένει ασαφής.
Η τριμηνιαία αύξηση των μισθών της ευρωζώνης σημείωσε άνοδο μόλις κατά 1,6% στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι υψηλότεροι μισθοί είναι βασικός δείκτης για τους νομοθέτες της νομισματικής πολιτικής, καθώς υποδηλώνουν ότι η ισχυρότερη πληθωριστική δυναμική επιβαρύνει την οικονομία, καθώς τα μισθολογικά πακέτα αυξάνονται σύμφωνα με το υψηλότερο κόστος ζωής.
Η πτώση της ανεργίας θα πρέπει, θεωρητικά, να συμβάλει στην άνοδο των μισθών, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού δίνει περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη στους εργαζόμενους έναντι των εργοδοτών.
Ωστόσο, όπως καταγράφει το τελευταίο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ, η σχέση μεταξύ πτώσης της ανεργίας και αύξησης των μισθών μοιάζει να καταρρέει. Μια εξήγηση είναι ο υψηλός βαθμός «χαλαρής» - ή αχρησιμοποίητης ικανότητας - στην αγορά εργασίας.
Επίσης οι ερευνητές της ΕΚΤ ρίχνουν φως στο φαινόμενο της «υποαπασχόλησης» - δηλαδή τους ανθρώπους με μερική απασχόληση που αναζητούν περισσότερες ώρες εργασίας.
Ο αριθμός των ατόμων που χαρακτηρίζονται ως άνεργοι αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο από την έναρξη της κρίσης το 2010 σε επτά εκατομμύρια και δεν κατάφερε να μειωθεί πολύ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, ο αριθμός των ατόμων που δεν εργάζονται ή επιθυμούν εργασία επηρεάζει περίπου το 18% της αγοράς εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης