Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονες αντιδράσεις για την εκτόξευση νέου πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Νέα κλιμάκωση της έντασης στον Ειρηνικό

Έντονες αντιδράσεις για την εκτόξευση νέου πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Νέα κλιμάκωση της έντασης στον Ειρηνικό
Η Κίνα, ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, ο οποίος παρ 'όλα αυτά αντιτάσσεται στα προγράμματα όπλων της, ζήτησε αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην κλιμακωθεί η έντασ
Έντονη ήταν η αντίδραση της Νοτίου Κορέας στην εκτόξευση πυραύλου εκ  μέρους της Πιονγκγιάνγκ σήμερα το πρωί (14/5).
Ο νέος πρόεδρος της Νότιας  Κορέας Moon Jae-in, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη 10/5/2017), συγκάλεσε το πρώτο του Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την εκτόξευση, την οποία χαρακτήρισε «σαφή παραβίαση» των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Ο πρόεδρος είπε ότι ενώ η Νότια Κορέα παραμένει ανοιχτή στη δυνατότητα διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, είναι δυνατή μόνο όταν ο Βορράς επιδείξει αλλαγή στάσης», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Τύπου Yoon Young chan.
Ο Moon, που κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος μία μετριοπαθή προσέγγισης με τη Βόρεια Κορέα και δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να μεταβεί στην Πιονγιάνγκ κάτω από τις σωστές συνθήκες, υποστήριξε ότι ο διάλογος πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με τις κυρώσεις.
Η Κίνα, ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, ο οποίος παρ 'όλα αυτά αντιτάσσεται στα προγράμματα όπλων της, ζήτησε αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe τόνισε, πως οι εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας συνιστούν μία «σοβαρή απειλή για τη χώρα μας και μία σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

«Σε κατάσταση παρόνοιας ο Kim»

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley  δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Young Un «σε κατάσταση παράνοιας» προσπάθησε με τη σημερινή πυραυλική εκτόξευση να στείλει ένα μήνυμα στη Νότια Κορέα.
Παράλληλα, δήλωσε ότι οι «ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν την άσκηση πιέσεων» στη Βόρεια Κορέα, ενώ το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, «πλησιάζει την Ρωσία».
Η Haley ξεκαθάρισε επίσης, ότι δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις σαν την σημερινή, δεν είναι ο τρόπος διεξαγωγής πιθανής συνάντησης μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη και του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump σε συνέντευξή του στο Reuters τον Απρίλιο 2017 είχε επισημάνει, πως είναι πιθανή μία «σύγκρουση» με τη Βόρεια Κορέα, αλλά θα προτιμούσε ένα διπλωματικό αποτέλεσμα.
Ο Trump επίσης είχε εκφράσει την πρόθεσή του να  συναντηθεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un κάτω από τις σωστές συνθήκες.
Το Σάββατο 13/5/2017, ένας κορυφαίος βορειοκορεάτης διπλωμάτης ανέφερε, πως η Πιονγκγιάνγκ είναι ανοιχτή στο διάλογο με την κυβέρνηση Trump υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης