Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα σημερινά δεδομένα μοιάζουν ανησυχητικά με εκείνα πριν την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ

tags :
Τα σημερινά δεδομένα μοιάζουν ανησυχητικά με εκείνα πριν την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ
Ανησυχία και για την υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης στις ΗΠΑ το πρώτο 3μηνο του 2017, για πρώτη φορά μέσα σε 4 χρόνια
Η απερισκεψία των "συστημικών" τραπεζών, οι οποίες το 2008 έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, φαίνεται πως συνεχίζεται, με την έκθεσή των 25 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών στα παράγωγα να φτάνει ήδη τα 222 τρισ. δολάρια.
Αυτό ισοδυναμεί με το δωδεκαπλάσιο του αμερικανικού ΑΕΠ.
Με την διαρκή άνοδο των μετοχών και την οικονομία της χώρας να διατηρεί μια σταθερότητα, αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη έκθεση, μάλλον δεν θα καταστρέψει ολόκληρο το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.
Όμως σε μία ενδεχόμενη μεγάλη κρίση (που κάποια στιγμή θα έλθει) η καταστροφή που θα προκληθεί από αυτήν την έκθεση θα είναι πραγματικά πρωτοφανής.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να μπουν στο "παιχνίδι", με σκοπό να σωθούν εταιρείες όπως η AIG που ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, εξαιτίας των μεγάλων ανοιγμάτων της.
Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και τώρα, αν και κανείς δεν δείχνει να ανησυχεί.
Στη διαρκή τάση για περισσότερα κέρδη και τις "πολύ ισχυρές για να καταρρεύσουν" τράπεζες να ακολουθούν τη λογική του ρίσκου, αυτά τα στοιχήματα θα αποδειχθούν στην πορεία καταστροφικά.
Οι παρακάτω αριθμοί σχετικά με την έκθεση σε συμβόλαια παραγώγων είναι από την πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση της OCC και δείχνει πως το επίπεδο του ρίσκου που παρακολουθούμε σήμερα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό ...

Citigroup
Assets: σχεδόν 1.8 τρις. δολάρια
Συνολική έκθεση στα παράγωγα: περισσότερο από 47 τρις. δολάρια
JPMorgan Chase
Assets: σχεδόν 2.5 τρις. δολάρια
Συνολική έκθεση στα παράγωγα: σχεδόν 47 τρις. δολάρια
Goldman Sachs
Assets: σχεδόν 1 τρις. δολάρια
Συνολική έκθεση σε παράγωγα: περισσότερο από 41 τρις. δολάρια
Η τράπεζα της Αμερικής
Assets: περισσότερα από 2.1 τρις. δολάρια
Συνολική έκθεση στα παράγωγα: περισσότερα από 33 τρις. δολάρια
Morgan Stanley
Assets: σχεδόν 1 τρις. δολάρια
Συνολική έκθεση στα παράγωγα: περισσότερα από 28 τρις. δολάρια
Wells Fargo
Assets: περισσότερα από 1.9 τρις. δολάρια
Συνολική έκθεση στα παράγωγα: περισσότερα από 7 τρις. δολάρια

Η συνολική έκθεση φτάνει στα 222 τρις. δολάρια για τις 25 τράπεζες

Η λογική των παραγώγων έτσι κι αλλιώς στηρίζεται στη λογική του ρίσκου.
Τα ίδια τα παράγωγα στην ουσία είναι ένα στοίχημα αν κάτι θα συμβεί ή δεν θα συμβεί.
Η αξία τους εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των assets, τα οποία assets περιλαμβάνουν αποθέματα, ομόλογα, εμπορεύματα, νομίσματα, επιτόκια και τους δείκτες της αγοράς.
Στην ουσία πρόκειται για ένα νόμιμο τυχερό παιχνίδι, που όμως δεν ευννοεί τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε αυτά.
Σε επιστολή που έγραψε στους μετόχους της Berkshire Hathaway το 2003, ο Warren Buffett όντως αναφερόταν σε παράγωγα ως "οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής" ...
Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής βρει αποτελεσματικό τρόπο για τον έλεγχο ή και την παρακολούθηση των κινδύνων που δημιουργούν.
Ο Warren Buffett είχε δίκιο στα χρήματα όταν έκανε αυτή τη δήλωση και φυσικά η φούσκα των παραγώγων είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα από ό, τι ήταν τότε.
Στην πραγματικότητα, η συνολική πλασματική αξία των συμβάσεων παραγώγων παγκοσμίως υπερβαίνει τα 500 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Επενδυτές όπως ο Buffett τοποθετούνται ήσυχα για να επωφεληθούν από την τεράστια συντριβή που αναπόφευκτα έρχεται.
Σύμφωνα με τον οικονομικό εμπειρογνώμονα Jim Rickards, η Buffett's Berkshire Hathaway αποταμιεύει 86 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά επειδή πιθανότατα προετοιμασμένη για μια συντριβή της αγοράς.
Κι όταν θα συμβεί αυτό ο Buffett όπως συνηθίζει θα αγοράζει με μετρητά, εταιρείες που θα έχουν κατακερματιστεί.
Ο Warren Buffett δεν έγινε ένας από τους πλουσιότερους άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο τυχαία.
Ανησυχία όμως δημιουργεί κι άλλος ένας παράγοντας.
Παρά το υψηλό επίπεδο οικονομικής αισιοδοξίας που εκφράζουν οι ιδιοκτήτες εταιρειών και οι καταναλωτές, ένας βασικός δείκτης δείχνει ότι δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε μεγάλη κινητικότητα.
Η έκδοση δανείων υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο από την προηγούμενη τριμηνιαία περίοδο, η πρώτη φορά που συνέβη μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μια οικονομική ανάλυση των εκθέσεων των τραπεζικών κερδών που κατατέθηκαν για την περίοδο.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων δανείων και μισθώσεων μειώθηκε στα 9,297 τρις δολάρια από 9,305 τρισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Αυτό ακριβώς θα περίμενε κανείς αν ξεκινούσε μια νέα οικονομική ύφεση.
Η οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται πολύ από τη ροή της πίστωσης και όταν αυτή η ροή αρχίζει να διογκώνεται, αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης