Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μου παρουσίασαν «οδικό χάρτη» για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας

tags :
Erdogan: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μου παρουσίασαν «οδικό χάρτη» για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας
Άγκυρα και Βρυξέλλες συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις τους, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας
Η ΕΕ παρουσίασε στην Τουρκία ένα «οδικό χάρτη», διάρκειας 12 μηνών, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Recep Tayyip Erdogan μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 
Άγκυρα και Βρυξέλλες συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις τους, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας προσθέτοντας, μάλιστα πως ήδη η κυβέρνησή του επεξεργάζεται  το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και ιδιαίτερα με τη Γερμανία, επιδεινώθηκαν έντονα μετά από σειρά διπλωματικών σειρών.
Ο Erdogan ανέφερε, πως είχε θέσει το ζήτημα της άρσης του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες κατά τη διάρκεια συναντήσεων με αξιωματούχους της ΕΕ και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για το θέμα αυτό.
Η Τουρκία συμφώνησε στις αρχές του 2016 να συμβάλει στη συγκράτηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα την άρση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους στην Ευρώπη αλλά και 3 δισ. ευρώ οικονομική ενίσχυση.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες θέλουν αρχικά η Άγκυρα να τροποποιήσει τους νόμους κατά της τρομοκρατίας που λένε ότι είναι υπερβολικά διασταλτικοί στην ερμηνεία τους και διευρύνουν την καταστολή.
Πρόσφατα, η Τουρκία εξέφρασε την οργή της για τη Γερμανία, λέγοντας πως χορηγεί άσυλο σε εκατοντάδες Τούρκους στρατιωτικούς, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο 2016.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα προκάλεσε μία πρωτοφανή εκκαθάριση του τουρκικού στρατού, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας διοίκησης.
Οι δυτικές χώρες έχουν επικρίνει την Τουρκία για παραβίαση των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η Άγκυρα τον Μάιο 2017 εμπόδισε τους γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τα στρατεύματα στην αεροπορική βάση της Τουρκίας Ιντσιρλίκ, αναγκάζοντας το Βερολίνο να διακηρύξει, πως εξετάζει το ενδεχόμενο μετακίνησης των στρατευμάτων του.
Περίπου 250 Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην αεροπορική βάση, καθώς συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό, υπό τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης