Τελευταία Νέα
Διεθνή

EMAC: Απότομη προσγείωση για την ευρωπαϊκή οικονομία - Από το 1,5% φέτος στο 0,3% το 2012

EMAC: Απότομη προσγείωση για την ευρωπαϊκή οικονομία - Από το 1,5% φέτος στο 0,3% το 2012
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης προχώρησε η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (Economic and Monetary Affairs Committee – EMAC) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation -- EBF) στην εξαμηνιαία της έκθεση σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, που εξέδωσε σήμερα.
Η επιτροπή, που αποτελείται από επικεφαλής οικονομολόγους εθνικών τραπεζικών ενώσεων και ευρωπαϊκών τραπεζών, έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης, με το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2011 και μόλις 0,3% το 2012. Μάλιστα οι κίνδυνοι για ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη το 2012 είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.
Κατά την άποψη των επικεφαλής οικονομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της ευρωζώνης αρχικά προήλθε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου και οι αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων. Όμως, η αδυναμία εξεύρεσης μιας βιώσιμης μακροπρόθεσμης λύσης για την κρίση χρέους στην Ευρώπη έχει συμβάλλει σε μια σημαντική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της EMAC και Σύμβουλο Οικονομικών Μελετών της Eurobank, καθηγητή Δημήτρη Μαλλιαρόπουλο, «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η ικανότητα των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ για έγκαιρη και αξιόπιστη επίλυση της κρίσης κρατικού χρέους είναι αποφασιστικής σημασίας».
Πέρα από την κρίση χρέους, ένας ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη θεωρείται ότι είναι η απομόχλευση του τραπεζικού τομέα, η οποία ενισχύθηκε λόγω των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα με τους επικεφαλής οικονομολόγους των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις αναμένεται να έχουν ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στον τραπεζικό δανεισμό προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συμβάλλοντας αρνητικά στην ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης