Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Επίθεση Schäuble σε ΔΝΤ - Απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την Ελλάδα

Handelsblatt: Επίθεση Schäuble σε ΔΝΤ - Απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την Ελλάδα
ΕΕ και ΔΝΤ διαφωνούν για την ελάφρυνση του χρέους και πόσο γρήγορα αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Wolfgang Schäuble επιτέθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς εκτιμά ότι το Ταμείο είναι πολύ απαισιόδοξο όσον αφορά τις προβλέψεις του για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει συμφωνία για το κρίσιμο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με το ΔΝΤ σχετικά με τους όρους ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει κλείσει η β΄ αξιολόγηση, δεν έχει εγκριθεί η εκταμίευση των δόσεων, κάτι το οποίο επέιγει την Αθήνα καθώς τον Ιούλιο πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν αξίας  7,3 δισ. ευρώ.
Ο κ. Schäuble δήλωσε ότι οι διαφωνίες σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας ήταν στο επίκεντρο του θέματος.
Ο κ. Schäuble είπε ότι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να υποθέσει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διατηρήσει πάνω από 1% ετήσια αύξηση του ΑΕΠ για τα επόμενα 40 χρόνια.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, δεδομένης της αδύναμης προοπτικής ανάπτυξης και ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στην τελευταία δέσμη μέτρων διάσωσης για την Ελλάδα, εκτός αν αποσβεστεί μέρος του χρέους της χώρας, κάτι που ο κ. Schäuble είναι απρόθυμος να κάνει.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ESM θέλουν το ΔΝΤ να ενταχθεί στο σχέδιο διάσωσης, διότι θα επιφέρει πίεση στην Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Ωστόσο, η Καγκελάριος Angela Merkel, που επιδιώκει μια τέταρτη θητεία στις εκλογές του Σεπτέμβριο, δεν θέλει να θυμώσει τους Γερμανούς φορολογούμενους, με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, και ο υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, θα προτέινουν μια εναλλακτική λύση, που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη.
Αν βελτιωθεί η ανάπτυξη, η Αθήνα θα μπορεί να εξοφλεί το χρέος της όπως είχε προγραμματιστεί.
Αν όμως η οικονομία επιβραδυνθεί, θα επιτραπεί στην Ελλάδα να επεκτείνει τις αποπληρωμές.
Λεπτομέρειες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στο Eurogropup της 15ης Ιουνίου.
Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει στην κατχή της η Handelsblatt υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει  ακόμη χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ από διαθέσιμους πόρους της ΕΕ για να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης