Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να κοστίσει έως και 123 δισ. ευρώ

Handelsblatt: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να κοστίσει έως και 123 δισ. ευρώ
Μία αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα σήμαινε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο
Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης θα μπορούσε να είναι αρκετά δαπανηρό για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους καθώς μέχρι τα μέσα του αιώνα, το κόστος μπορεί να ανέλθει, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και το σχεδιασμό για την ελάφρυνσης του χρέους έως και 123 δισ ευρώ.
Αυτό προκύπτει από ένα νέο έγγραφο από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται σε έκθεση εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκε σε Γερμανούς βουλευτές το ύψος της μετάθεσης πληρωμών τόκων έως το 2048 θα ανερχόταν μεταξύ 84 και 89 δισ. ευρώ και δεν θα χρειάζονταν με το σενάριο αυτό τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του ESM.
Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, ο ανασχεδιασμός των δανείων θα ανέρχονται (θα οδηγούσε σε μεταφορές) 123 δισ. ευρώ, ενώ με το αισιόδοξο σενάριο θα περιορίζονταν σε 34 δισ. ευρώ.
«Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα σήμαινε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο.
Παράλληλα οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι οποιαδηποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να εγκριθεί από την Bundestag.
Επίσης τονίζουν ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτό το σενάριο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποκαθίσταται με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Με άλλα λόγια, δεν θα χρειαστούν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης