Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τί σηματοδοτεί η επιλογή Goodfriend τou Trump για το διοικητικό συμβούλιο της Fed

tags :
Τί σηματοδοτεί η επιλογή Goodfriend τou Trump για το διοικητικό συμβούλιο της Fed
Ο Goodfriend είναι σύμφωνος με την ιδέα ότι το Trump θα επιδιώξει να προωθήσει τα χαμηλά επιτόκια και ένα ασθενέστερο δολάριο
Η επιλογή του Donald Trump του Marvin Goodfriend για μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve διαψεύδει την  άποψη ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι οπαδός της πολιτικής επιτοκίων που ακολουθεί η επικεφαλής της Fed Janet Yellen.
"Πολλοί παράγοντες της αγοράς λανθασμενα νόμιζαν ότι ο Trump είναι υπέρμαχος της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων επειδή δανείστηκε πολύ όταν ήταν μεγιστάνας στην αγορά ακινήτων", δήλωσε ο Steve Stanley, επικεφαλής οικονομολόγος από Amherst Pierpont, σε σημείωμα προς τους πελάτες του.
"Αναζητήστε την διάδοχνη κατάσταση στη Fed από κάποιον που είναι πιο κοντά στο Goodfriend ... παρά την Yellen", έγραψε ο Stanley.
Αφού επέκρινε την Yellen κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του  Trump μείωσε την επιθετική του ρητορική για την επικεφαλής της Fed σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal τον Απρίλιο.
Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να ορίσει την Yellen για δεύτερη θητεία.
Η τρέχουσα θητεία της λήγει στις αρχές του επόμενου έτους.
Αντ 'αυτού, η επιλογή Goodfriend του Trump είναι σχεδόν "βαρετά Ρεπουμπλικανική", ανέφεραν οι αναλυτές.
Ο Goodfriend "θα μπορούσε εύκολα να είχε επιλεγεί από τους άλλους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους", δήλωσε ο Ian Katz, αναλυτής της Capital Alpha Partners.
Ο Peter Ireland, καθηγητής οικονομικών στο Boston College, δήλωσε ότι ήταν εύκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Goodfriend θα είχε διοριστεί "αν είμαστε πίσω" στη διοίκηση του Προέδρου George W. Bush.
"Ο Goodfriend είναι σύμφωνος με την ιδέα ότι το Trump θα επιδιώξει να προωθήσει τα χαμηλά επιτόκια και ένα ασθενέστερο δολάριο", δήλωσε ο Krishna Guha, πρώην αξιωματούχος της Fed και τώρα αντιπρόεδρος του Evercore ISI.
Οι υποστηρικτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, όπως ο David Blanchflower, καθηγητής οικονομικών στο Dartmouth College, δεν ενθουσιάστηκαν από το διορισμό του Goodfriend.
Ο Goodfriend εργάστηκε στην Richmond Fed για μια δώδεκα χρόνια μέχρι το 2005 και παρακολούθησε τις συνεδριάσεις της Fed για την πολιτική επιτοκίων ως κορυφαίος οικονομολόγος στην περιφερειακή τράπεζα.
Ο Goodfriend έχει δύο απόψεις που έχουν απήχηση στους Ρεπουμπλικάνους.
Πρώτον, υπήρξε κριτικός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή αγοράς ομολόγων της Fed, μετά την οικονομική κρίση, και ιδιαίτερα της αγοράς περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με ενυπόθηκα δάνεια.
Πολλοί Ρεπουμπλικανοί θεωρούν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως μεγάλο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Και ο Goodfriend πρότεινε ότι η Fed θα πρέπει να ακολουθήσει μια νομισματική πολιτική βασισμένη σε κανόνες, όπως υποστήριξαν οι Δημοκρατικοί της Βουλής.
Ο  Goodfriend είναι επίσης μέλος της Shadow Open Market Committee, μια αυτο-διορισμένη ομάδα συντηρητικών οικονομολόγων της ελεύθερης αγοράς που παρακολουθεί στενά την κεντρική τράπεζα.
Ο Trump αναμένεται να διορίσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Bush, Randy Quarles, ως τον ανώτατο ρυθμιστή τράπεζας της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης