Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Οι Βρετανοί έχουν την δεύτερη χειρότερη μισθολογική απόδοση στον ΟΟΣΑ, μετά την Ελλάδα

Independent: Οι Βρετανοί έχουν την δεύτερη χειρότερη μισθολογική απόδοση στον ΟΟΣΑ, μετά την Ελλάδα
Μειώθηκαν κατά περισσότερο από 5% μεταξύ της περιόδου 2007 και 2015.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί την μεγαλύτερη πτώση των μέσων πραγματικών μισθών σε οποιασδήποτε χώρας του ΟΟΣΑ, εκτός από την Ελλάδα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με μια προγενέστερη εκλογική ανάλυση που δημοσίευσε το London School of Economics.
Το Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης του LSE χρησιμοποιεί δεδομένα του ΟΟΣΑ για να δείξει ότι οι μέσοι μισθοί για τους Βρετανούς εργαζόμενους, όταν προσαρμόστηκαν στον πληθωρισμό, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 5% μεταξύ της περιόδου 2007 και 2015.
Το μόνο μέλος της ομάδας των χωρών του ΟΟΣΑ που παρουσίασε χειρότερη απόδοση ήταν η Ελλάδα, η οποία είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 25%  από το 2008, χάρη στην οικονομική κρίση που την ταλανίζει, η οποία την απειλέιμε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Οι πραγματικοί μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να αυξάνονται ξανά το 2015 και το 2016, καθώς ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το μηδέν.
Αλλά η άνοδος των τιμών καταναλωτή τους τελευταίους μήνες, λόγω της πτώσης της αξίας της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit τον περασμένο Ιούνιο, σημαίνει ότι οι πραγματικοί μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνονται και πάλι.
Οι ονομαστικές μέσες αυξήσεις των μισθών παραμένουν αρκετά κάτω από τα ποσοστά προ κρίσης περίπου στο 4% ετησίως, με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών να δείχνουν συνολική ετήσια αύξηση μισθών μόλις 2,4%.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι εταιρείες είναι απίθανο να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς από τους απολύτως απαραίτητους για να διατηρήσουν το προσωπικό τους από την αβεβαιότητα ποπυ έχει δημιουργήσει το Brexit.
Οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό στις 10 στερλίνες ανά ώρα για τα άτομα άνω των 18 ετών - αλλά οι συντάκτες της έκθεσης CEP, Rui Costa και Stephen Machin, επισημαίνουν ότι αυτό θα αυξήσει τους μισθούς των χαμηλότερα αμοιβομένων, αντί για τους μέσους μισθούς.
"Δεν είναι εύκολο να δούμε πώς οι προτεινόμενες πολιτικές που περιέχονται στα λεγόμενα των πολιτικών κομμάτων θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μελλοντική αύξηση των αμοιβών για όλους τους εργαζόμενους", υποστηρίζουν, σημειώνοντας επίσης ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός θα αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων, με αβέβαιες επιπτώσεις στις προσλήψεις.
Σε μια ξεχωριστή έκθεση του CEP, οι Costa και Machin, μαζί με τον David Blanchflower, υποστηρίζουν ότι "οι μελλοντικές προοπτικές για αύξηση των πραγματικών μισθών δεν φαίνονται καλές".
Η Τράπεζα της Αγγλίας, στην Έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου, προέβλεψε αύξηση του μέσου μισθού κατά 3,5% το 2018 και 3,75% το 2019.
Ωστόσο, οι συγγραφείς του CEP την απορρίπτουν ως "πολύ υπερβολικά αισιόδοξες", επισημαίνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε προβλέψει ανάλογες αυξήσεις των ονομαστικών μισθών από το 2013 και δεν υλοποιήθηκαν.
"Η Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να κατανοήσει καλύτερα τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου", υποστηρίζουν.
Η έκθεση του CEP υπογραμμίζει επίσης ότι οι μισθοί των νέων εργαζομένων ηλικίας 18-21 ετών έχουν πληγεί περισσότερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, με τους πραγματικούς εβδομαδιαίους μισθούς να μειώνονται κατά 16% μεταξύ 2008 και 2016.
Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή σημείωσε πτώση στο 2,7% τον Απρίλιο, το υψηλότερο από το 2013.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνθηκε στο 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς οι αυξανόμενες τιμές πλήττουν τις δαπάνες των νοικοκυριών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης