Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Lagarde προσφέρει συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος

Reuters: Η Lagarde προσφέρει συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα απομείωση του χρέους της, το οποίο απορρίπτει η Γερμανία.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde πρόσφερε στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας διέξοδο για το ακανθώδες ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα απομείωση του χρέους της, το οποίο απορρίπτει η Γερμανία.
Η Lagarde πρότεινε μια συμφωνία με την οποία το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως το θέλει το Βερολίνο, αλλά δεν θα μετέχει με νέα κεφάλαια μέχρι να διευκρινιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
"Μπορεί επομένως να υπάρξει ένα πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση θα γίνεται μόνο όταν τα μέτρα για το χρέος έχουν σαφώς περιγραφεί από τους πιστωτές", δήλωσε στην Handelsblatt.
Ο συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη πληρωμή της δόσης βοήθειάς τους στη συνάντησή τους στις 15 Ιουνίου, δήλωσε ο Handelsblatt.
"Είναι μια πιθανότητα για μια συμφωνία", δήλωσε η Lagarde.
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν αξίας 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ποσό που δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει αν δεν λάβει νέα δάνεια από το τρέχον σχέδιο διάσωσης.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα σχετικά με τους όρους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Δεν έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, αλλά αναγνώρισαν ότι η Αθήνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα προσφέρουν αρκετή σαφήνεια τον Ιούνιο σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη της διάσωσης το 2018, δείχνοντας στους επενδυτές ότι το χρέος τους - τώρα στο 197% του ΑΕΠ - ότι μπορούν να επιστρέψουν στις αγορές από το καλοκαίρι.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης