Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η Κίνα στοχεύει σε μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία εκτός συνόρων

tags :
Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η Κίνα στοχεύει σε μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία εκτός συνόρων
Το Πεκίνο χαρακτήρισε τους σχετικούς ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ως «ανεύθυνους»
Στο γεγονός ότι η Κίνα στοχεύει σε μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία εκτός των συνόρων της αναφέρθηκε σήμερα (7/6) το αμερικανικό Πεντάγωνο, μέσω ετήσιας έκθεσης που δημοσίευσε, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πεκίνου.
Συγκεκριμένα, η έκθεση του Πενταγώνου αναφέρει ότι στόχος της Κίνας είναι η αποτροπή παρεμβάσεων από τρίτες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περιοχή της Νότιας Θάλασσας.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι στόχος των στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είναι η επίτευξη μεγαλύτερης ισχύος στην περιοχή, καθώς και η «εθνική ανανέωση».
«Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δημιουργεί συνθήκες ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει περιφερειακές διενέξεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την κινεζική ενδοχώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση, η οποία αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των εν λόγω «καταναγκαστικών τακτικών» τη δημιουργία ναυτικών πολιτοφυλακών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου αμφισβητείται η κυριαρχία της χώρας.
Παράλληλα, το Πεντάγωνο κατηγορεί την Κίνα ότι επιδιώκει να δημιουργήσει επιπλέον στρατιωτικές βάσηεις σε χώρες με τις οποίες διατηρεί μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη δημιουργία πυραύλων από πλευράς Πεκίνου, οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να στοχεύσουν σε αμερικανικές βάσεις του Ειρηνικού Ωκεανού.
«Ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός του Πεκίνου θα μπορούσε να υποβαθμίσει σημαντικά τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον», καταλήγει η έκθεση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η εν λόγω έκθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας, με το Πεκίνο να αντιτίθεται κατηγορηματικά απέναντι στους σχετικούς ισχυρισμούς, τους οποίους μάλιστα χαρακτήρισε και ως «ανεύθυνους».
«Η Κίνα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού», ήταν το χαρακτηρισικό σχόλιο του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα των υπερπόντιων εγκαταστάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης