Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Ελλάδα ψήφισε νέα μέτρα λιτότητας ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης

tags :
WSJ: Η Ελλάδα ψήφισε νέα μέτρα λιτότητας ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης
Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ για τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο
Tο ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 ένα ακόμη γύρο μέτρων λιτότητας που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα για να ξεκλειδώσει τα απαραίτητα χρήματα διάσωσης και να μπορέσει να πληρώσει τα ομόλγα που λήγουν τον Ιούλιο.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal η ψήφιση και των τελευταίων προααπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για το Eurogroup στι 15 Ιουνίου να δώσσει το πράσινο φως για την έγκριση της δόσης.
Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα συζητήσουν επίσης τρόπους για να ελάφρυνσης τρου ελληνικού χρέους.
Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (153) στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η ΝΔ, «πέρασαν» οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα για τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το αφορολόγητο.
Μεταξύ των μέτρων που ψηφίστηκαν την Παρασκευή ήταν η επέκταση του παγώματος των συντάξεων για ένα ακόμη έτος έως το 2022, η δυνατότητα να μειωθούν οι φορολογικές περικοπές για το 2020 με ένα έτος και οι παραχωρήσεις για τα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος του Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Εάν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν μια δόση διάσωσης ύψους μέχρι 11 δισ. ευρώ σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.
Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ για τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την υπόλοιπη δόση για να πληρώσει τα καθυστερούμενα ποσά του Δημοσίου.
Το Eurogroup ua περιγράψει επίσης ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018, όπως η παράταση των λήξεων για ορισμένα δάνεια  μέχρι 15 ή 17 χρόνια, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ωστόσο αυτά τα μέτρα δεν θα είναι επαρκή για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να θεωρήσει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.
Ως αποτέλεσμα, το Ταμείο θα εγκρίνει μόνο τη διάσωση της Ελλάδας "επί της αρχής" και ο χρηματοοικονομικός του ρόλος θα παραμείνει κενός.
Αυτό όμως δεν θα εμπόδιζε την εκταμίευση της δόσης διάσωσης.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι το Eurogroup θα πρέπει να δώσει μια σαφή λύση στο χρέος της Ελλάδας, που θα της δώσει την ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά.
"Εμείς πιέζουμε στις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε η τελική συμφωνία να περιέχει μια σαφή λύση που να δίνει προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα", δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Η Αθήνα, η οποία έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές ομολόγων από το 2010, εκτός από ένα σύντομο παράθυρο το 2014, επιδιώκει την επιστροφή από το τρέχον καλοκαίρι του 2017.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης