Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump καθησυχάζει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και δεσμεύεται στο άρθρο 5 για την παροχή βοήθειας

Ο Trump καθησυχάζει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και δεσμεύεται στο άρθρο 5 για την παροχή βοήθειας
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ τον Μάιο 2017 στις Βρυξέλλες, ο Trump δεν είχε επαναβεβαιώσει επισήμως την υποστήριξη των ΗΠΑ στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ
Τη δέσμευσή του στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για την παροχή βοήθειας, εάν παραστεί ανάγκη, σε χώρες –μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας, τόνισε ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis, ο Trump σημείωσε, πως στηρίζει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και την πρόβλεψη πως κάθε μέλος της συμμαχίας θα υπερασπιστεί το ένα το άλλο εάν υποστεί επίθεση.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ τον Μάιο 2017 στις Βρυξέλλες, ο Trump δεν είχε επαναβεβαιώσει επισήμως την υποστήριξη των ΗΠΑ στο κρίσιμο αυτό άρθρο του καταστατικού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Μάλιστα στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην απαίτηση της κυβέρνησής του, για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών εκ μέρους των Ευρωπαίων συμμάχων.
Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το άρθρο 5 του καταστατικού της Συμμαχίας, υποβαθμίζοντας τη μη αναφορά εκ μέρους του Trump της δέσμευσης αυτής στις Βρυξέλλες τον Μάιο 2017.  
Υπενθυμίζεται, πως η «παράβλεψη» του Αμερικανού προέδρου ώθησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Mike Pence να εκφράσει τη ρητή του υποστήριξη στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
«Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και θα προστατεύσουν τους συμμάχους τους και όλοι πρέπει να είναι βέβαιοι, πως είμαστε μία πολύ ισχυρή δύναμη  και για το λόγο αυτό καταβάλλουμε τους απαιτούμενους πόρους», υπογράμμισε ο Trump στη δήλωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης