Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Πίστη της Ελλάδας ότι η γαλλική πρόταση θα δώσει λύση στο αδιέξοδο

WSJ: Πίστη της Ελλάδας ότι η γαλλική πρόταση θα δώσει λύση στο αδιέξοδο
"Μια νέα κρίση για το ελληνικό ζήτημα πρέπει να αποφευχθεί ήρεμα", δήλωσε ο Bruno Le Maire
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιτύχει μια κρίσιμη συμφωνία χρηματοδότησης με τους δανειστές διάσωσης αυτήν την εβδομάδα σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
"Μια νέα κρίση για το ελληνικό ζήτημα πρέπει να αποφευχθεί ήρεμα", δήλωσε ο Bruno Le Maire  μετά τη συνάντησή του σήμερα 12 Ιουνίου 2017 με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Le Maire ανέπτυξε τη γαλλική πρόταση, για να τονίσει πως παρά την πολυπλοκότητα του θέματος, «αυτό που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στη συμφωνία είναι πρωτίστως να έχουμε συναίσθηση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός ευελιξίας, τον οποίο προτείνουμε, να εισαχθεί στην τελική δήλωση του Eurogroup».
Ειδικότερα, ανέφερε ότι εδώ και 10 ημέρες έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές μου με τους κ.κ. Λαγκάρντ Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ για να βρεθεί αυτή η συμφωνία. «Είναι δύσκολο, δεν πρέπει να το κλείσουμε. Ε
ίναι μία διαπραγμάτευση πολύπλοκη, αλλά πιστεύω ότι αν κάθε πλευρά κάνει αυτό που πρέπει μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου», σημείωσε και επισήμανε: «Μένουν ακόμα 48 ώρες για να δουλέψουμε όλοι μαζί, να οικοδομήσουμε μία συμφωνία και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία αν κάθε ένας από μας κάνει μία επιπλέον προσπάθεια».
Ο Γάλλος υπουργός τόνισε, επίσης, ότι μία συμφωνία στις 15 Ιουνίου είναι απαραίτητη και για την Ευρωζώνη, γιατί την οδηγεί σε σταθερότητα.
Η Αθήνα επιδιώκει τη βοήθεια του Παρισιού για τη λήψη συγκεκριμένης δέσμευσης από τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους, ένα θέμα που περιπλέκεται από τη διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ σχετικά με την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα είναι λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι εφικτό να βρεθεί αυτή η διέξοδος στην ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο του Eurogroup ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, γιατί η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν.
Ο κ. Klaus Regling, επικεφαλής του ESM φάνηκε επίσης αισιόδοξος.
Ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος το 2018. Στην ερώτηση πού βασίζει την πεποίθησή του αυτή, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα είχε εκδώσει ομόλογα δύο φορές το 2014, όταν είχαν φανεί οι πρώτες ενδείξεις επιτυχίας στο μέσο του δεύτερου προγράμματος. Είδαμε, είπε, την αρχή μίας ιστορίας επιτυχίας το 2014 και σήμερα συνεχίζω να είμαι πεπεισμένος ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, θα μπορέσει να τελειώσει το πρόγραμμα το επόμενο έτος και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης