Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko – Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

tags :
Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko – Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας
Πρώτη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ - Ουκρανίας
Την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump θα έχει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, ο οποίος επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βρίσκονται και πάλι στο κόκκινο με αφορμή όχι τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία αλλά τον πόλεμο στη Συρία.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνάντησή μου, ως πρόεδρου της Ουκρανίας στον Λευκό Οίκο θα προηγηθεί της συνάντησης του Trump με τον Putin» υποστήριξε ο Poroshenko, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Trump στις 20 Ιανουαρίου, η οποία γίνεται σε μια εξαιρετικά τεταμένη στιγμή για τις αμερικανο – ρωσικές σχέσεις ύστερα από την κατάρριψη πολεμικού αεροπλάνου της Συρίας από τις ΗΠΑ που έριχνε βόμβες κοντά σε αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή της Ράκα.
Χθες ο Λευκός Οίκος υποστήριξε οι δυνάμεις των συμμαχικών δυνάμεων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία διατηρούν το δικαίωμα αυτοάμυνας.
Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον προβαίνει σε τέτοια ενέργεια.
Από την πλευρά της η Ρωσία, σύμμαχος του σύρου προέδρου Bashar al Assad διεμήνυσε ότι θα θεωρήσει αεροσκάφη της αμερικανικής συμμαχίας που πετούν δυτικά του Ευφράτη ποταμού στη Συρία ως πιθανούς στόχους και θα τα παρακολουθήσει με πυραυλικά συστήματα και μαχητικά.
Ωστόσο, απέφυγε οποιαδήποτε ρητή διατύπωση περί κατάρριψης τους.
Επιπλέον, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει άμεσα μια συμφωνία ασφάλειας αέρος στη Συρία με την Ουάσιγκτον, η οποία αποσκοπούσε στην αποφυγή εναέριων συγκρούσεων και επικίνδυνων επεισοδίων.
 Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συμφωνία γιατί δεν την ενημέρωσε για την απόφαση να καταρρίψει το συριακό αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στον αέρα και ρωσικά αεροπλάνα την ίδια στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης