Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Υπό εκκαθάριση με βάση το ιταλικό πτωχευτικό δίκαιο οι Veneto Banca και Banca Popolare

ΕΚΤ: Υπό εκκαθάριση με βάση το ιταλικό πτωχευτικό δίκαιο οι Veneto Banca και Banca Popolare
Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει υπό εκκαθάριση τις Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza, πουλώντας τα υγιή περιουσιακά τους στοιχεία στην Intesa Sanpaolo
Υπό εκκαθάριση με βάση το ιταλικό πτωχευτικό δίκαιο θα τεθούν οι δύο προβληματικές τράπεζες της Βενετίας, Veneto Banca και Banca Popolare Di Vicenza, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τόνισε πως κινδυνεύουν με «ενδεχόμενη αποτυχία».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ε.Κ.Τ., είχε δώσει στις δύο τράπεζες χρόνο να παρουσιάσουν τα κεφαλαιακά τους σχέδια, αλλά μπόρεσαν να προσφέρουν αξιόπιστες λύσεις.
Ως εκ τούτου, η Ε.Κ.Τ. θεώρησε ότι οι δύο τράπεζες αποτυγχάνουν ή ενδέχεται να αποτύχουν και ενημέρωσε σχετικά με το Συμβούλιο Ενιαίου Διακανονισμού (SRB), το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούνται οι όροι για την ανάληψη δράσης σχετικά με τις δύο τράπεζες.
«Οι τράπεζες θα τεθούν υπό εκκαθάριση σύμφωνα με τις ιταλικές διαδικασίες», σημειώνει η Τράπεζα.
Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει υπό εκκαθάριση τις Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza, πουλώντας τα υγιή περιουσιακά τους στοιχεία στην Intesa Sanpaolo έναντι συμβολικής τιμής του ενός (1) ευρώ, την ώρα που τα τοξικά περιουσιακά τους στοιχεία θα μεταφερθούν σε μια «bad bank» η οποία θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από την κυβέρνηση.
Βέβαια, το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι αμφίβολο, καθώς ίσως αποτελέσει ένα σκληρό πλήγμα κατά της τραπεζικής ένωσης.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως το σχέδιο διάσωσης «α λα ιταλικά» είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο εβδομάδες, όταν η Banco Santander εξαγόρασε την Banco Popular έναντι ενός ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, η Santander απέκτησε επίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Banco Popular, αλλά και όλους τους μελλοντικούς νομικούς κινδύνους.
Επίσης προχώρησε σε Α.Μ.Κ. 7 δισ. ευρώ προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει πιθανές απώλειες από τα NPLs της Banco Popular.
Αντίθετα, η Intesa θα επιλέξει μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που θέλει και επιμένει ότι η εξαγορά δεν επηρεάζει τον δείκτη κεφαλαιακή της επάρκειας.
Αυτό το σχέδιο είναι ένα «χαστούκι» για τους Ιταλούς φορολογούμενους, οι οποίοι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα χρειαστεί να καταβάλουν περίπου 10 δισ. ευρώ για το σχέδιο διάσωσης που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης